In de Spotlight: GPVNL finalist Kraantje Pappie

Ter introductie

Alex van der Zouwen, beter bekend als Kraantje Pappie, heeft sinds de 101-Barz wintersessie van februari dit jaar grote stappen gezet om een plaats te verwerven in de Nederlandse hiphopscene. De sessie wordt massaal bekeken, inmiddels meer dan 1.7 miljoen keer, en het duurt dan ook niet lang voordat de rapper uit het Groningse Akkerstad zich in de kijker speelt bij de mannen van Noah’s Ark. Ondanks alles is nog niet iedereen overtuigd van het talent van Kraantje Pappie en dus kan de GPVNL een goede opstap zijn naar meer.

Stijl

Noah’s Ark frontman Jiggy Djé vertelt eerder dit jaar in een interview met HIJS dat er op zijn label in principe alleen gewerkt wordt met mannen die een eigen stijl en operatie hebben. Dat Kraantje Pappie de stijl met woordspelingen en humoristische teksten waar Noah’s Ark bekend om staat al enigszins bezat, was dus mooi meegenomen toen de Kraan en Jiggy besloten om samen te werken. De Groningse rapper heeft zeer zeker wat weg van zijn metgezellen: zo zijn bij bepaalde flows de invloeden van Jiggy te herkennen en heeft de humor van Kraantje iets weg van die van SpaceKees. Tot slot wekt Kraantje de indruk overal maling aan te hebben en heeft hij ook een flinke eigendunk, wat beide terugkomt in tracks als Vol Van Mezelf.

Releases

Op 30 oktober 2009 brengt Kraantje Pappie via Noah’s Ark de Boulimia EP uit. De reacties zijn wisselend: de één geeft aan dat er weinig afwisseling in de tracks zit, terwijl anderen de rapper juist innovatief en fris vinden overkomen. Met beats van onder andere SirOJ en ‘zijn’ producerscollectief Slumgullion, dat verder bestaat uit Dok en Kid Nap, is er een vrij eenduidig geluid gecreëerd dat over het algemeen goed bij de rapper aansluit. Met gastoptredens van Jiggy Djé, Spacekees en Turk is er geen gebrek aan extra kwaliteit, met de track Punt (ft. Jiggy Djé) als hoogtepunt. Op de openingstrack Arbeidersklasse zorgen de tekstopbouw en de beat voor een goede aftrap. Naast de Boulimia EP is Kraantje Pappie verschenen op de State Recession Mixtape en de Clubvoer Mixtape, en heeft hij een CD genaamd Bankpionieren (ft. Slim) op zijn naam staan. Laatstgenoemde releases zijn allen te downloaden via www.kraantjepappie.nl.

Conclusie

Met Dope D.O.D. en Kraantje Pappie is Groningen met een dubbele bezetting van de partij op 12 december in Paradiso. Met een live performance die weinig onder doet voor zijn albumkwaliteit en beats die het publiek lekker kunnen meeslepen is Kraantje Pappie een serieuze kandidaat voor de eindoverwinning.

12 december: GPvNL finale met Kraantje Pappie, Tastic, Dope D.O.D., Fotosynthese, Dret & Krulle en UnknownEye.

Meer Grote Prijs

Meer Kraantje Pappie

Geplaatst door bowie op 9 december 2009