De nieuwste muurschilderingen van het Rotterdamse centrum vind je dankzij de Rewriters app update!

Op de valreep van het einde van dit jaar hebben we er weer een update voor de Rewriters app uitgeknald waar vijf gloednieuwe muren opgenomen zijn! Werk van Insane51, WD, Lastplak Collective, Franky Sticks, Ilse Weisfelt & Joren Joshua en Daan Botlek heeft het Rotterdamse centrum weer net een stukje mooier gemaakt. Neem hier alvast een voorproefje!

Als je de app al aangeschaft hebt via de App Store (voor iOS toestellen) of Google Play (voor Android-toestellen) kun je de update gratis binnenhalen door op het openingsscherm de ‘Update route’-knop linksboven aan te tikken. Zodra je dat gedaan hebt, zijn de vijf nieuwe muren in de route opgenomen. Heb je de app nog niet, dan is deze voor €1,09 in iOS of voor €0,99 in Android aan te schaffen. Toekomstige updates blijven gratis.

Daan Botlek begint vaak met simpele, witte figuren met een dikke zwarte outline, die hij in allerlei patronen loslaat en vaak interactie met hun omgeving aan laat gaan. In zijn muren laat hij op die manier een verhaal laten ontstaan over wat de figuren aan het doen zijn, al wil hij de interpretatie van dat verhaal wel grotendeels aan zijn publiek overlaten. De curatoren van productiehuis Mothership benaderde hem om deze muur als canvas te gebruiken met het verzoek er een interactief werk van te maken. De trapjes en open plek onderin nodigen passanten uit er een houding op aan te nemen, dit te fotograferen, en zo zelf even onderdeel van de reeks klimmende figuren te worden.

Franky Sticks maakte ter ere van het 15-jarig bestaan van het HipHopHuis (dat er schuin tegenover ligt) een ontwerp over de hiphop community. De zin “All We’ve Got Iz Us” verwijst naar zowel een nummer van rapgroep Onyx uit 1995 als naar een gelijknamig nummer van rapduo Capone-N-Noreaga uit 2000. Beide rapgroepen komen uit New York, en de typografie roept associaties met het beroemde logo van honkbalteam New York Yankees. Het verwijst daarmee naar de geboorteplaats van hiphop en de teamgeest die voor het HipHopHuis belangrijk is.

Stathis Tsavalias, beter bekend als Insane51, schilderde een licht psychedelisch portret van John Travolta als gangster Vincent Vega in de cultfilm Pulp Fiction. Fans van de film zullen aan de positie van de hand aan de linkerhand direct zien dat het hier om de bekende dansscène gaat. Dat is weliswaar uiterst herkenbaar voor degenen die er bekend mee zijn, maar Tsavalias herinnert zich lachend een jonge fan die vanaf een balkon toekeek hoe hij werkte en dat zeker niet was. “Meneer, het is heel mooi!” riep het kind hem meermaals toe, onder de indruk dat Stathis een portret van Barack Obama aan het schilderen was.

Ilse Weisfelt en Joren Joshua eerden met hun ontwerp de legendarische jazzclub Mephisto, die zich in de jaren ’30 vlakbij deze muur bevond. Ze schilderden er twee dansende figuren, op een pad van pianotoetsen. Die toetsen vormen tegelijk met de ogen bovenin de tekening een toekijkend gezicht. Een verwijzing naar de oude ingang, die de vorm had van een duivelshoofd waardoor je naar binnen ging. “Het is alsof ze echt letterlijk dansen op het gezicht van de duivel, of door die oude ingang gaan”, vindt Joren.

“De reden dat deze gevaartes in de straat worden gedropt is dan misschien een sombere”, merkte hij AD-Columnist Marcel Potters op over de anti-terreur plantenbakken in de Witte de Withstraat, “maar daarom hoeven die joekels er toch niet uit te zien als grafzerken op een houtenjassenpark?” Hij stelde voor de bakken te laten beschilderen door Rotterdamse street artists, waarop Ox-Alien, Chris Versteeg, Doodkonijn, Robert van der Kroft, Angst, 6of7, KBTR, Tim Sake, Pinwin, Grrt, Boortorrie, Thor en Serge Kortenbroek voor Lastplak Collective de bakken er een stuk frisser uit lieten zien.

WD, dat staat voor Wild Drawing, is geboren en getogen op het Indonesische eiland Bali, en is opgeleid in de schone kunsten en toegepaste kunst. In 2000 begon hij met het maken van muurschilderingen, waar hij sindsdien niet meer mee gestopt is. Dit werk, dat hij ‘Helixotherapy’ noemde, werd geïnspireerd door de bekende Nederlandse grafisch kunstenaar M.C. Escher. “Ik hoop dat de mensen in Rotterdam genieten van deze muur en dat zij de positieve boodschap voelen die ik in gedachten had toen ik het werk maakte”, vertelt WD.

Meer info? Download de Rewriters app via de App Store (voor iOS toestellen) of Google Play (voor Android-toestellen).

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 27 december 2017