De nieuwe levensfase van Engel & Just

Een opmerkelijke keuze van de mannen is dat het album niet op cd verschijnt. Daar zijn verschillende redenen voor te noemen, maar een van de redenen is eigenlijk erg simpel: “De cd-verkoop is bijna dood”, zegt Native. En alleen digitaal was toch ook geen optie volgens Engel. “We hebben wel even gedacht dat het alleen digitaal zou worden, maar dat was het toch ook niet. Dan zet je een berichtje op Facebook met een linkje dat de plaat nu te krijgen is op iTunes en dat was het dan. Dat voelt niet lekker.” Just voegt er aan toe dat alleen digitaal ook niet fijn is voor de liveoptredens. “We zien onszelf wel meer als live-artiesten dan studioartiesten. En ja, wat ga je dan zeggen op het podium: ‘Vond je het tof, check ons dan op Spotify?’ Het is gewoon leuker dat je iets in je handen hebt wanneer je op het podium staat, iets dat je daadwerkelijk kan verkopen op dat moment.”
Engel noemt nog een derde reden waarom ze voor USBtapes gekozen hebben. “Het levert veel minder stress op. Bij het uitgeven van een cd ligt de deadline ruim twee maanden voor de daadwerkelijke release. Met deze USBtape heb je dat meer zelf in de hand, ik heb uiteindelijk vorige week pas die USBtapes volgeknald.” Op de vraag waarom het album Dertig heet, is het antwoord van Engel kort. “Tijdens het maken van de plaat waren we allemaal dertig. Het gaat om een nieuwe levensfase, je kan dan bijvoorbeeld echt niet meer in een studentenkamer wonen.”

 

Op de vraag of ze tevreden zijn over het album reageren ze alle drie enthousiast. “Ik ben erg tevreden, zeker vergeleken met het vorige Engel & Just album", zegt Just. "Ik heb onze vorige plaat, Statler & Waldorf, laatst eens teruggeluisterd en vind het verschil behoorlijk groot. Niet om het oude album af te doen, maar we zijn gewoon flink gegroeid. Daarbij ben ik ook erg blij met de dynamiek van het album. Er staan veel verschillende soorten beats op omdat er veel verschillende producers hebben meegeholpen aan deze plaat.” De andere twee knikken bevestigend.

 

 

De nummers verschillen inderdaad flink onderling. Zo is er bijvoorbeeld de track Mooie Woorden, geproduceerd door Terilekst. Het nummer is flink up-tempo en voelt daarom anders aan, het is niet de oude boombap sound die we gewend zijn van de heren. Native vertelt dat hij het ook belangrijk vond dat er veel verschillende snelheden op de plaat staan. “Dat is erg belangrijk voor de energie van een plaat. Er staan nummers op de plaat die qua tempo hoger liggen dan 100 BPM (Beats Per Minute). Zoals Mooie Woorden, 121 BPM, dat is gewoon bijna een dansplaat. Zonder dat hij heel corny of poppy is.”
Volgens Engel moet je wel oppassen met dat soort tempowisselingen. “Een track heeft een bepaald tempo, maar als een nummer na zo’n snel nummer zit, dan voelt het toch langzamer. Dus je moet wel de goede track na zo’n snelle track zetten.”

 

 

Een opvallende track op het album is Regen 2. Het is een remake van het nummer Regen zoals die op de plaat Woonboot Producties 2 (2007) stond. “Het ontstaan van de nieuwe Regen track is begonnen bij de liveshows”, zegt Just. “Ik heb dit altijd een van de beste tracks van Engel gevonden. We doen hem daarom ook eigenlijk altijd live. En de verse van Tomster doen we eigenlijk nooit omdat hij niet mee optreedt. Dus toen was het alleen het deel van Engel en dat vond ik te kort. Na een tijdje heb ik gevraagd of het goed was als ik er een extra verse op zou schrijven. Toen kwam Native later met het idee om de track eens helemaal opnieuw in elkaar te zetten. Dus zo is het ontstaan. Uiteindelijk hebben we besloten hem niet alleen live te doen, maar om hem ook op het album te zetten. Engel heeft een solonummer op deze plaat en het leek ons mooi voor de balans als ik ook een solotrack zou hebben. Ik vind het ook wel mooi dat deze track op zo veel manieren verwijst naar het wat oudere werk van Engel.” Engel voegt er nog even aan toe dat hij Regen 2 zelf beter vindt dan de oude versie. “Niets ten nadele van Tomster, helemaal niet. Maar deze nieuwe versie geeft veel beter die melancholische sfeer dan de eerste. Hoe die nu is, qua vibe en gevoel, zo had de eerste Regen ook mogen zijn.”

 

Dat Regen 2 een eerbetoon is aan het oudere werk van Engel en Daniël is duidelijk. Opvallend is dat Engel weet te vertellen dat hij weer bezig is met een nieuw project met Daniël. “Daniël en ik hebben een klein beetje een haat-liefdeverhouding. Hij ziet nu toch wel in dat die dingen die we toen maakten heel erg tof waren. Het lastige was toen dat alles wat we maakten, bij hem opgenomen moest worden. En Daniël vindt opnemen gewoon niet leuk. Nu kan ik alles thuis opnemen en gaan we weer samen een EP maken. Hij heeft er zin in, en als Daniël er zin in heeft, dan vind ik het allemaal prima.”
DJ Native stelt uit eigen interesse tussen neus en lippen door de vraag: “Wat voor een plaat wordt het?” Engel geeft aan dat Daniël het altijd tof vindt om hem wat donkerder te horen rappen. “Het zal dus niet al te vrolijk worden”, zegt Engel lachend.

 

 

Dan is er nog het ding over het wel of niet getekend zijn bij een label. “We maken hele degelijke boombap hiphop, maar het springt er niet uit”, zo maakt Engel duidelijk. “Labels zijn toch op zoek naar dat dingetje waardoor het er heel erg uitspringt. Je hebt twee labels die voor mij iets toe kunnen voegen en dat zijn Noahs Ark en Top Notch. Wat de andere labels betreft, ik denk dat ik hetzelfde kan doen. Daar heb ik ook een beetje voor gestudeerd en dat vind ik gewoon erg leuk. Kijken hoever je kan komen zonder een echt budget. Het is geen bewuste keuze; ik heb nooit iets opgestuurd en er is nooit interesse geweest. Ik weet wel zeker dat al die gasten het ooit gecheckt hebben. Dus als er wel interesse was, dan hadden ze me wel gevonden. Ik heb daar ook nooit wakker van gelegen, het is nooit raar geweest, ik begrijp het wel.”

 

Het album Dertig is te bestellen via www.engelland.nl. Op de USBtape staat het album met vier bonustracks, het vorige Engel & Just album Statler & Waldorf, een mixtape van DJ Native en nog twee video’s: de videoclip van het nummer Struisvogels (inmiddels verschenen op youtube) en een gesprek met Def P over het thema ‘dertig’.

Geplaatst door bowie op 4 oktober 2013