De Hardste: Sticks & Delic vs Osdorp Posse en Opgezwolle vs Christov & Reggy Lines

Naarmate we dichter bij de finale komen wordt het steeds meer een (Opge)Zwols onderonsje. Ook in de laatste twee achtste finales komen we Sticks en Delic twee keer tegen; één keer met hun gezamenlijke plaat Fakkelteit, waarop Rico ook een aantal keer te horen is, en één keer met de volledige driekoppige formatie in hun Eigen Wereld.

toernooi - ronde 3.4

Geduchte tegenstand wordt er geboden door de grondleggers van Nederlandstalige rap met Geendagsvlieg. Met één van hun hoogst gewaardeerde albums stapt de Osdorp Posse het veld op voor OP vs FT. In de tweede wedstrijd (en tevens laatste van de achtste finales) is de 013-Agga connectie scherp tegenover als Chris en Ret de walm van hun Orgeldrank over de Eigen Wereld van Opgezwolle uit te laten slaan. Over een week weten we ook wie van de hen in die strijd overeind blijft.

Uiteraard nemen we ook afscheid van twee platen, en heeft Jiggy Djé weten te voorkomen dat Opgezwolle niet al in de halve finale tegenover zichzelf komt te staan door een nipte overwinning op Opgeduveld. Zijn stadsgenoot en mede-DAC lid Diggy Dex moet echter wel het toernooi verlaten. Terugblikken vind je hieronder, maar eerst stemmen geblazen!

Sticks & Delic – Fakkelteit
Osdorp Posse – Geendagsvlieg

Poll Maker

Opgezwolle – Eigen Wereld
Christov & Reggy Lines – Orgeldrank

Poll Maker

Opgeduveld – Opgeduveld
Opgeduveld is een ongecompliceerde plaat in de beste zin van het woord. Ik heb nog nooit een beat verpest in mijn leven rapt Duvel in Ze Gaan Het Krijgen, vol verdiend zelfvertrouwen. Daar heeft hij gelijk in, en ook de rest van de twee crews komen correct op heel de plaat. In 2002 zaten Duvelduvel en Opgezwolle creatief namelijk zó op één lijn dat een gezamenlijk album als vanzelf volgde. Dat werd een plaat waarop je niet te veel naar conceptueel gedreven tracks of introspectieve teksten moet zoeken, hier zijn gewoon een stel rappers hard aan het rappen over originele beats. De beats van Delic en Duvel hebben jaren na dato nog steeds een heel eigen klank en Stickert, Rico, Duvel en soms Rein, Supah en gast Jawat! hebben overduidelijk een hoop lol dikke rappers te kakken te zetten op de microfoon. Sneller dan de snelste beltegoed beller bellen kan worden alliteratie, klankrijm, binnenrijm en nog veel meer technieken op elkaar gestapeld, alsof taal niets meer is dan een omgekieperde bak LEGO waar deze rijmpappies de meest creatieve en onnavolgbare bouwwerken van maken. Met name Rico excelleert in deze setting en ratelt de ene na de andere kunstig geconstrueerde tongue twister af. De beste tracks zijn die waarop de diverse rappers geen traditionele 16 afleveren, maar elkaar om de paar regels af proberen te troeven of juist op elkaar inhaken, zoals op 1001 Sprookjes. Op die momenten is de magie compleet en kunnen andere rappers gewoon opduvelen.

Diggy Dex – Verhalen vanuit de Sofa
D.A.C.’s laatste album Professioneel Chillen dateert alweer van 2004, maar in de elf jaar na het laatste gezamenlijke wapenfeit zijn diverse leden van het collectief solo actief geweest. Diggy Dex was na Grootmeester Jan, Wudstik en Jiggy Djé de vierde die een solocarrière op poten zette, en blijkt ook niet alleen de meest exclusieve, maar ook de meest productieve Jansen van het land. Inmiddels is zijn vijfde langspeler (een mixtape met DJ DNS en een EP met Reazun niet eens meegeteld) onderweg. Het begon met Verhalen vanuit de Sofa, dat eind 2006 het licht zag. Het bevat maatschappijkritiek vanuit de optiek van een glazenwasser en zijn kijk op de hypocrisie van mensen uit de rijke westerse wereld, maar Diggy Dex blinkt ook uit in het uiten van zijn gevoelens op een directere manier in bijvoorbeeld Oktober ‘04 en Vier Woorden. Hij weet balans in het album aan te brengen met het nodige brag ‘n boast-werk met klappers zoals Dexpertise, Dubbeldik, Blaasontsteking en De Voorbeschouwing. Dat alles met ondersteuning van onder meer D.A.C.-kompanen Darin G, Mr. Fonc, Hux B., Skiggy Rapz, Arts The Beatdoctor en Master Surreal. Wil je weten hoe Diggy Dex klonk voordat hij het mainstream-publiek bereikte met o.a. Slaap Lekker en Treur Niet, zet dan eens zijn debuutalbum op, je zult niet teleurgesteld worden.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 22 december 2015