De Grootste Paaspop Ooit Stelt Niet Teleur

‘Hoeveel groter kan Paaspop nog groeien?’ vraag je je af zodra je de ingang door bent en de brug naar het festivalterrein bestijgt. In het midden van de weide ligt met Elrow zelfs een compleet nieuw podium, omgeven door videoschermen en lichtinstallaties. De vertrouwde podia zijn er ook weer, net als de fenomenale aankleding en het vele (straat)theater. Rechts van de brug spreidt zich zelfs een klein dorpje voor je uit, waarin je bij iedere deur naar binnen kan lopen om overal weer op een andere DJ-set getrakteerd te worden. Allemaal mooie extra’s, die bijdragen aan de uitstekende sfeer, maar HIJS is er in de eerste plaats natuurlijk om livemuziek te checken. Voor ons betekent dat dat we wederom vaste klanten in de Roxy zijn, voor drie dagen ons thuisadres in Schijndel. Let’s go!

257ers
Nadat Bokoesam en kort daarna Yung Internet het spits afbeten in de Roxy-tent, mochten de mannen van 257ers een Oosterbuurse draai geven aan de eerste stage die aan je rechterhand in het oog springt bij binnenkomst. De toeschouwers die eerder de Hollandse invloeden tot zich hadden genomen, moeten zich toch even achter de oren hebben gekrabd tijdens de show van Schneezin (gehuld in Nederlands elftal shirt) und Mike. Want hoewel onze Duitse vrienden enige faam in Nederland vergaarden met tracks als Holz en Holland, stond deze show vooral bol van intermezzo’s die overliepen in versies van onder andere de Macarena en Barbie Girl. Toch kon ook een deel van het publiek – laten we zeggen het échte Paaspop-publiek – de twee zeker wel waarderen en deinsde het gedwee mee met de herkenbare deuntjes.

Kraantje Pappie
De kuil achterin de Roxy heeft haar oorsprong gevonden in de eerste uurtjes van Paaspop, en dan moet Kraantje Pappie nog opkomen. Wat er bij de ingang gebeurt kunnen de mensen die binnen zijn niet zien, want op z’n Schijndels gezegd ‘oe kont keren’ zit er al niet meer in. Wat volgt is een 45 minuten durende dorstmakende (er wordt flink gesprongen, maar een drankje halen is er niet bij) show die bewijst dat Crane de Roxy ontgroeid is. Tijdens sommige delen van de show vergeet je nog wel wat voor bangers de man uit Groningen de afgelopen jaren al door menig kroeg, club, disco en pub verspreidde; vooral wanneer er toch weer even aangetoond moet worden hoe snel hij nu precies kan rappen. Maar, wanneer Waar is Kraan, Feesttent en Weekendgegooid worden, weten we het weer. Wat eigenlijk nog noemenswaardiger is, is dat Euro’s en Pompen helemaal niet zo lang nodig hebben gehad (vanaf oktober 2016) om al heuse anthems te worden. De directie van Paaspop heeft overigens excuses gemaakt voor de chaos rondom Roxy tijdens Kraantje. Wij zijn ieder geval benieuwd hoe de door ons zo geliefde tent er volgend jaar bijstaat.

Zwart Licht
Zwart Licht vierde deze editie hun vijfjarig jubileum op Paaspop. Dat niet iedereen op de hoogte was van deze festiviteit, bleek aan de magere vulling van de tent. Toch deden Akwasi en Leeroy wat ze altijd doen: energie, energie en nog eens energie brengen. Hayzee deed dat niet, maar dat is niks nieuws. Fijn om te zien was, dat naarmate de show vorderde, de Roxy volstroomde. Op deze manier kon de jonge jeugd die overduidelijk voor Sevn kwam, kennismaken met het drietal. Meiden met DSquared-petjes en jongens met The North Face-jacks keken hun ogen uit hoe de iets oudere liefhebbers elkaar omver beukten op Vanaf Nu en Bliksemschicht. Tel daar de bijna fatale stagedive van Leeroy én een aantal nieuwe grimey – en veelbelovende – tracks bij op en de conclusie is als volgt: een onvervalste topshow die doet hopen op nóg een keer vijf Paaspop-shows van Zwart Licht.

Sevn Alias
Dat Almere’s finest inmiddels een routinier op het podium geworden is mag blijken. Blakend van zelfvertrouwen wandelt hij in zijn grijze Fila-trainingspak heen en weer over het podium, eerst nog met trendy bril en later zonder. Zijn vocalen rapt hij soepel in tandem met zijn backing-MC, zonder zich een seconde te overschreeuwen. Dat hoeft hij dan ook niet te doen om de aandacht van het massaal opgekomen jonge publiek op te eisen, al zal hij zich misschien even verwonderd hebben waarom vele van hen, halverwege zijn show ineens de zaal uitlopen. Een paar honderd meter verderop begint echter Broederliefde, en dat wil een hoop van zijn publiek waarschijnlijk toch ook niet missen. De Rotterdam Airlines-rapper komt desondanks niet voor een halflege zaal te staan, want zoveel mensen als eruit gaan stonden te dringen om alsnog binnen te komen. Kifesh en Ma3lish zijn dan al de revue gepasseerd, maar onvermijdelijke afsluiter Gass pikken zij tot hun enthousiasme nog mooi even mee.

Fresku, Mocromaniac, Braz, Woenzelaar, Pietju Bell en Killer Kamal
De mannen uit Woensel (en ééntje uit de Bims) maken er een klein festival binnen het festival van, waarin ieder van hen zijn moment krijgt om even shine te pakken. Frisse en Mani openen met Juice en Witlof, maar wie denkt dat de grootste hits dan al geweest zijn, komt bedrogen uit. Braz zijn Plezier, met tropische palmbomen als visuals op de schermen, Pietju Bell’s Als Je Wist Dan Je Weet, de explosieve posse-cut Testosteronbommen, potentiële soundtrack van de zomer Lekker Dansen (met Kamal in bivakmuts), Mocromaniac’s verse op Mohammed Ali, allemaal worden ze stuk voor stuk met overgave meegespit door het publiek, ook al is het gros van de tracks nog nooit op radio of TV geweest. Niet vreemd, want op het YouTube-kanaal van clipmeester Teemong pakken ze views waar menig talkshowhost jaloers op kan zijn. Live blijven de tracks gelukkig ook prima overeind, waarbij vooral Duracellkonijn Braz, die rondspringt op het podium alsof zijn leven ervan afhangt, opvalt. De legendarische bumrush van WOO HAH! blijft deze keer uit, maar Schijndel heeft een mooie cultshow te zien gekregen waar geen enkel dipje inzat.

Donnie
Waar Nederlandse hiphopacts als Zwart Licht, Kraantje Pappie en Fresku al bijna een decennium meedraaien, was er natuurlijk ook ruimte genoeg om de nieuwe lichting rappers live voor te stellen in Schijndel. Zo was er Donnie op de zaterdag, die met zijn elektronische producties (shout out naar Bas Bron) de Roxy vrolijk maakte. Hij rapte, zonder er echt een show van te maken, alle bars zelf, en kondigde tussen neus en lippen door aan dat er een collabo met niemand minder dan Raya van Mattaveld aan zit te komen die 180 Linkerbaan heet. ‘Collabo met wie?’ horen we je nu denken. Het nieuwe alter-ego van darter Raymond van Barneveld, een held voor Donnie en zijn gevolg, maakt binnenkort zijn debuut in de rapgame. Als dat net zo cult wordt als de quotes in de show op Paaspop (“Hoe strakker de brakka, hoe meer aandacht op de patta” en “Niet meer strugglen met gruis, iedereen een plantage in zijn huis” bijvoorbeeld) kunnen we onze borst natmaken.

SMIB
SMIB, net als Donnie afkomstig uit Amsterdam, is totale mayhem gewend (wij zagen ze eerder op Appelsap en WOO HAH!) maar het Schijndelse publiek is -spaarzaam dit weekend- kritisch tijdens de eerste tracks die de groep de Roxy in slingert. Wellicht heeft het gebrek aan hits ermee te maken. Dat de jongens zich niet uit het veld laten slaan blijkt wanneer een tandje bij wordt geschakeld wanneer Ray Fuego vraagt om ‘k*nkerbuck te gaan, of je buurman of buurvrouw nou gaat of niet’, een nieuwe track de revue passeert en als ook underground-klappers als Tats Thots’ DR of Yung Bum van GRGY en Ray goed landen in de redelijk gevulde tent. Dan kun je best nog een crowdsurf en een wall of death vragen aan het jeugdige publiek. En zo geschiedde. Een live show die staat als een huis.

Mula B
Hoe real is de hype rond Mula B? Met zijn disstrack Meester Plusser scoorde hij een dijk van een hit, net als met zowat de hele Drugs & Geld-tape die hij maakte met Louis. Nu mag hij in het blok van de Amsterdamse clubavond Encore (waarin Irwan, Abstract en Waxfiend de tent de ene na de andere hiphopanthem voorschotelen) optreden en de de Roxy loopt dan ook goed vol om de Schilderswijker te zien. En daar is hij dan; de mc van het moment. Precies om 23:00 start hij en met een noodvaart knalt hij door populaire singles als Echekems, Domme Jongens en Geel. Jammer dat van het grootste gedeelte alleen een refrein voorbij komt, waarna het alweer tijd is voor de volgende tune. Afsluiter is natuurlijk Meester Plusser, die -gelukkig- wel helemaal gespeeld wordt. Als hij vervolgens van het podium afloopt is het nog maar zestien (!) minuten geleden dat hij opkwam. De refreinen zijn tof, maar voor een rapper als Mula kom je toch naar de tent om vurige verses te horen. Dat laat de Hagenees jammer genoeg na. Met een bittere nasmaak gaan we dan ook op naar het laatste uurtje Paaspop.

De Likt
En dat laatste uurtje wordt uitbundig gevierd in de naastgelegen Jack Daniel’s stage, waar het tijd is voor vieze beukers, rauwe Rotterdamse raps en dat alles gebracht door een jongen in een strakke speedo. De Likt heeft een upgrade afgedwongen en nadat ze vorig jaar de Roxy compleet hebben afgebroken staan ze nu op een groter podium. We hebben deze boys natuurlijk al vaker gezien en geresenceerd, maar de dorpelingen uit Schijndel en omstreken vóór het podium maken het feest memorabel. Na de sitdowns, een crowdsurf, een springende massa op Ja Dat Bedoel Ik! en ondergetekende die ook nog zijn schoen kwijtraakte tussen de vallende (en netjes weer op de been geholpen) mensen in het feestgedruis kunnen we maar een ding concluderen; De Likt is en blijft een van onze favo festivalacts. Een betere afsluiter bestaat niet.

Fixtures:
Hoogtepunt: De nieuwe tracks van Zwart Licht, cult uit Woensel en De Likt als afsluiter.
Dieptepunt: Hans Teeuwen heeft schijnbaar echt niks meer te zeggen.
Bier: €2,60,- (per muntje)
WC: Gratis
Garderobe: Kluisjes à €6,- (excl. €5 borg)
Geluid: Achterin de kleinere Roxy zijn de raps moeilijker te verstaan dan voorin. Verder overal dik in orde.
Bezoekers: Circa 75.000. Zaterdag en zondag uitverkocht.
Damage: Vrijdagtickets €59, dagtickets zaterdag of zondag €69, zaterdag & zondag combiticket €95, weekendtickets €109
Cijfer: 8.5

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 21 april 2017