‘De Brug’ van Soundstate Beats: het producersalbum dat jaren in de ijskast stond

Soundstate Beats was een producersduo uit Almere dat in de eerste helft van afgelopen decennium hard werkte aan een album, dat tot vandaag nergens te beluisteren was. Wegens het stuklopen van de relatie tussen de twee leden, MiGa en Eon, belandde het project een tijd lang in de ijskast. MC DRT vond dat de plaat er alsnog moest komen dus nam hij de rol aan van aanjager. Nu is er De Brug, een volgens hem onmisbaar document. Wij spraken met de betrokkenen.

“Nu is er het album, begin 2020 volgt een tweedelige documentaire die alle achtergrondinformatie verschaft”, vertelt DRT. “Het is heel veel gedoe geweest, maar uiteindelijk heb ik de main producer van het duo bij de hand genomen om dit project alsnog de wereld in te helpen. Gewoon, zodat het hoofdstuk ‘Soundstate Beats’ met een knaller afgesloten kon worden.”

“De meeste beats komen uit de periode 2010 tot en met 2015, een paar raps zijn later gekomen. En cuts en instrumenten hebben we ook later toegevoegd”, vervolgt hij. Hij overtuigde MiGa dus dat De Brug alsnog het daglicht moest zien. MiGa: “De muziek heeft een nostalgisch tintje, een knipoog naar de betere boombaptijden. Verwacht een eigenzinnige sample based sound. Ik heb veel gewerkt met analoge apparatuur en sessiemuzikanten, om de sfeer van vroeger te vangen. Daardoor voelt het album als een oude vriend die je na jaren weer tegenkomt in je favoriete stoffige platenzaakje.”

Op het album staan naast aanjager DRT ook prominente figuren als Kaascouse, Ill Material, Def P, Skenkie, Insayno, Dion Masé en Engel & Just. “De rappers komen uit alle hoeken van Nederland”, vertelt MiGa. “We hebben letterlijk een brug weten te slaan tussen al deze persoonlijkheden en culturen.” DRT: “Er staan een paar classics op voorhand tussen. Het zou heel dom zijn om dit op de plank te laten liggen en te laten voor wat het is.”

Zo is het album -waar als finale ook een enorme possecut op staat die de heads ongetwijfeld kunnen waarderen!- uiteindelijk alsnog voltooid, ondanks de onenigheid die gaandeweg binnen het duo is ontstaan. In de documentaire, die in januari 2020 op YouTube te bekijken zal zijn, doen zowel MiGa als Eon hun kant van het verhaal uit de doeken en komt de kijker erachter waar het is misgegaan tussen de twee producers. “De release van De Brug is een passende afsluiting voor ons, maar we konden niet anders dan de back story ook vertellen.”

Stream het nieuwe album De Brug hieronder via Spotify:

Geplaatst door bowie op 30 december 2019