Alsof ze afzonderlijk nog niet onderweg waren, stuwen Dave en Central Cee elkaar naar elitenivaeu

Sprinter, de single die Dave en Central Cee vorige week donderdag gezamenlijk uitbrachten, voelde als een triomf. Maar dat hun chemie verder gaat dan het uitwisselen van voetbal-referenties, bewees de release van de daaropvolgende dag. Want op het moment dat de klok twaalf sloeg en de wereld van de vijfentwintigste verjaardag van Central Cee overliep in die van Dave, werd duidelijk dat de twee samen aan méér muziek hadden gesleuteld. De EP Split Decision is zonder twijfel de grootste UK rap-collabo die op dit moment had kunnen gebeuren.

Toen Dave de finaletrack van Central Cee’s succesvolle mixtape 23 produceerde, was het alsof hij laatstgenoemde had opgedragen om over melodramatische pianopartijen te rappen, zijn trauma’s delend alsof hij tegenover een therapeut zit. Maar toen er beelden uitlekten van het duo tijdens video-opnames op een belachelijk groot jacht in Monaco, werd meteen duidelijk dat ze dit keer iets luchtigers aan het maken waren.

Elkaar uithoren over somberheid

In Sprinter, de eerste single van de verrassings-EP die de mannen vorige week dropten, scheppen ze op over meisjes, auto’s en geld op een zomers flamencogitaarspel, dat doet denken aan Cench’s doorbraakhit Day In The Life. Toch is het duidelijk dat de twee zich bewust zijn over de oppervlakkige aard van hun bezigheden. Ze lachen haast om het cliché van ‘de jonge, rijke rapper’ terwijl ze er actief aan bijdragen. Het is vooral interessant als Central Cee zijn flow verandert aan het einde en een Rick Ross-referentie gooit. De West-Londen MC verwijst naar mensen die denken dat hij dom is, maar gaandeweg wordt duidelijk dat hij eigenlijk een slimme, intelligente jongen is.

 

De twee voelen zich ook ook comfortabel genoeg om nog eens die therapeutische rol aan te nemen en de ander eens uit te horen over hun somberheid. Dave – die zijn eerste grote release niet voor niets Psychodrama durfde te noemen – is daar al langer mee bezig. Cee dumpt het nu ook: de releatie met zijn moeder, hoe hij kijkt naar zijn eigen omgang met vrouwen en een onderzoek naar zijn eigen verdriet.

Back and forth

De perfecte middenweg is het refrein van Kamal op de titeltrack. Vlak erna horen we een van Dave’s beste zinnen: “I ain’t going off a women addiction / I got body dismorphia, a figure addiction.” Hij benadrukt zijn ongeëvenaarde verteltalent nog eens ermee. De outrotrack UK Rap is nog zo’n klapper: “She don’t listen to UK rap, if it’s not Dave or Cench”, luidt daarin de aanstekelijke hook die ze om de beurt spitten.

En dat is moeilijk te weerleggen, want dit zijn twee van de grootste mc’s van het Verenigd Koninkrijk, op de top van hun kunnen. En misschien wel pas op weg naar de top van hun kunnen. Ze stuwen elkaar back-and-forth, onder meer op een sample die je kent van Fullmetal Alchemist Brotherhood, richting een eliteniveau.

Stream Split Decision hieronder. Meer nieuwe muziek check je in onze Spotify-playlist!

Geplaatst door bowie op 8 juni 2023