Danny Rumbl: “Met ‘Triple Trouble’ onderzoek ik de dynamiek van driehoeksrelaties”

De laatste expositie van dit jaar in de HIJSkamer is aanstaande. Op donderdag 14 december opent Dany Rumbl, voornamelijk bekend van het gebruik van (vintage) cartoons in zijn werk, zijn solo-show Triple Trouble. Het is de finale van een gelijknamige en elf-delige serie prints en een nog groter aantal muurschilderingen door heel Nederland. Een bijzonder traject, waardoor de kunstenaar zichzelf beter heeft leren kennen.

“In Tripble Trouble onderzoek ik de bijzondere dynamiek van driehoeksrelaties”, vertelt Danny over het project, dat een aantal jaar omspant. “Het gezin, broers en zussen, vrienden en zelfs liefdesrelaties komen aan bod. Het idee ontstond gek genoeg in de coronaperiode. Destijds mocht je buiten niet met meer dan drie mensen afspreken. Een wat rare regel, die voor- en nadelen had. Het gezegde ‘Three is a crowd’ gold kennelijk ook hier.”

Tekst gaat door onder de afbeelding

Hij realiseerde zich dat hij al vanaf zijn geboorte onderdeel is geweest van allerlei driehoeksrelaties. “Vooral als het om familie gaat. Als oudste kind vormde ik met m’n ouders kort een drietal, tot mijn zus en broertje erbij kwamen. Met hen vormde ik weer een nieuw trio. En ook met mijn eigen kinderen vorm ik nu een familie van drie. Ik besloot daarom een reeks werken te maken waarin driehoeksrelaties centraal staan. Veel van de afbeeldingen gaan over familie, maar ook andere thema’s komen aan bod. Vriendschap bijvoorbeeld, maar ook team spirit en liefde. Ik denk dat iedereen zich wel kan herkennen in een of meerdere situaties die ik erin afbeeld.”

Genieten van de zoektocht

De grootste uitdaging bij zo’n beetje ieder werk, was het vinden van de juiste compositie, vertelt Danny. “Het is bijzonder hoe nauw de compositie komt bij het uitbeelden van een driehoeksrelatie. Je kan een heel verhaal vertellen door de figuren bijvoorbeeld wat dichter bij elkaar of juist ver weg van elkaar te plaastsen. Dat is een zoektocht waar ik erg van geniet. Om het af te beelden heb ik mijn favoriete cartoon characters gebruikt, zowel oud als nieuw. Ik heb daarbij gezocht naar overeenkomsten tussen relaties in mijn eigen leven en de relaties van deze fictieve figuurtjes. Thema’s zijn onder meer family first, frenemies, teamwork en me, myself and I.”

Tekst gaat door onder de afbeelding

Zo’n duik in het oneindige archief van cartoon characters is altijd fascinerend, maar het kan je werkwijze ook beperken, meent hij. “Dit project wordt groots afgesloten met een expo in december, de maand die staat voor afsluiting. Na een lange periode werken met beeldtaal van andere ontwerpers, kijk ik ernaar uit om me weer te richten op mijn eigen verzonnen creaties in het nieuwe jaar.”

De opening van de expositie Triple Trouble is gratis bij te wonen op donderdag 14 december, vanaf 17:00 in de HIJSkamer. Dat is de inpandige gallery van Hiphop In Je Smoel aan de Delftsestraat 25, vlak naast Rotterdam Centraal Station. Mocht je niet bij de vernissage aanwezig kunnen zijn, opent Danny de expo ook de daaropvolgende dagen voor je: van 15 t/m 17 december kun je terecht tussen 13:00 en 17:00.

Geplaatst door bowie op 5 december 2023