Culture Blast Europe

Afgelopen vrijdag was het dan zover in het verbouwde Paard van Troje in Den Haag: Culture Blast Europe. Een hiphop avond met een grote diversiteit van nationaliteiten en elementen uit vier landen: Groot Britannië, Zweden, België en Nederland.

Het eerste wat opviel tijdens Culture Blast Europe was het interieur van het nieuwe Paard. De grote zaal was een grote quasi fabriekshal geworden. Alles wel mooi en modern vormgegeven, maar het kwam het geluid niet echt ten goede. Door de kille en schelle akoestiek waren de MC’s slecht te verstaan. Het podium was dope gedecoreerd met een van het podium tot het plafond lopende wand met graffiti.

Rockid begon de avond die gehost werd door Sherlock. Hij kwam met een reguliere turntable showcase zoals we van hem kennen: fresh! Hij mocht het publiek alvast een beetje opzwepen, er was alleen: er was nauwelijks publiek. De zaal was al een tijdje open, maar het was tot dat moment niet best gesteld. Onze Waalse zuiderburen mochten als eerste live-act de spits afbijten. De zaal was nog steeds erg leeg, maar dat mocht niet baten. De twee franstalige MC’s van Pitcho deden goed hun best een goede show neer te zetten. En dat was hun aardig gelukt. Het is niet makkelijk om uit je naad te gaan voor een zeer minimaal aantal mensen.

Tussen of tijdens de acts door kon je switchen naar de kleine zaal waar de breakers bezig waren. Er streden vier crews uit Zweden, de UK, België en Nederland. De zaal was aardig vol en er hing een gezellige sfeer die in de grote zaal nog ontbrak.

Na een turntable-showcase van de man ND uit België was het tijd voor onze Black Marvel: MOD. De zaal begon inmiddels wat voller te stromen en MOD kwam lekker hard en rauw zoals het hoort. Een goede stage-performance. Het publiek was nog een beetje lauwtjes, dus probeerde MOD het publiek even wakker te maken door in het publiek te gaan staan rappen en dat hielp wel aardig.

Special O draaide tussen de acts door lekkere platen. Het was inmiddels na 12en en de zaal werd beetje bij beetje voller. Het was tijd voor IKEA + FIFA 2003: Spotrunnaz uit Zweden. Bij de eerste track kwam het publiek al gelijk lekker los. Headnod factor: Whiplash. Damn die beats bangde hard. Jammer dat niet de hele show kon boeien, want na verloop van tijd werd het een beetje eentonig. De tracks wisselde elkaar snel af en er waren niet zoveel tussenpauzes. Twee dope MC’s, gelikte producties en een energieke show, maar er mocht wel wat meer interactie met het publiek zijn.

Confuze uit Zweden en Mr. Thing uit de UK deden ieder tussendoor nog een hoogstaande en kwalitatieve turntable sessie, dope shit. Hierna was het alweer tijd voor de laatste act. De kleine zaal was inmiddels al gesloten en dit had gelijk effect op de grote zaal. Pas bij de laatste act was er toch wel een respectabel aantal mensen neergestreken. Dit kwam de gezelligheid ten goede en het bier ging er met liters tegelijk in.

Uiteindelijk betrad Taskforce dus het podium. Ze waren niet compleet, want een van de MC’s zat ziek thuis. Veel Engelse humor en komische punchlines, daar was alles ook wel mee gezegd. De beats werden om de minuut onderbroken en er was net iets teveel gepraat tussendoor. Op een gegeven moment ging dat een beetje vervelen. Misschien kwam het wel door de zieke MC. Gelukkig duurde de show niet al te lang.

Een goed initiatief van de mannen van CBE. Laten we hopen dat er een vervolg komt en dat die dan meer mensen zal trekken. Bovendien is het misschien beter om alles dan in een zaal te concentreren, want het meeste publiek zat elke keer in de kleine zaal bij de breakers. De avond werd verder afgesloten met lekker ouderwets hiphoppen op de platen van Special O, DBS en MistaSweet. Gelukkig bleven de meeste mensen nog een lange tijd hangen: gezelligheid kent geen tijd!

Fixtures:
Hoogtepunt: het feit dat er iets als dit georganiseerd is
Dieptepunt: was er niet echt, volgende keer wat meer bezoekers?
Bier: 2 euro (fuck that)
Wc: gratis
Garderobe: geen gebruik van gemaakt
Fotograferen: yo
Geluid: matig
Bezoekers: circa 550
Damage: 10 euro in de voorverkoop en 15 euro aan de deur
Cijfer: 7,5
Meer info: http://www.cultureblast.org

Geplaatst door bowie op 11 oktober 2003