Common geeft uitgebreide performance-les in Utrecht

“Come on y’all get live get down, Common Sense is in your town!” Common was in TivoliVredenburg te Utrecht met zijn Let Love tour en wat een geweldige blauwdruk voor een goed optreden was dit. Mogen alle Amerikaanse hiphopacts alsjeblieft eerst even verplicht langs een Common-show voordat ze hierheen vliegen?

Voormalig Kyteman Orchestra-frontman PAX the Humanoid opende deze avond. De bescheiden PAX had de lat voor het publiek niet hoog liggen, (een halve zaal die zachtjes klapt wordt ‘epic’ genoemd), maar de muzikale lat wordt door zijn vierkoppige band flink hoog gelegd. Samen met de diepe stem van PAX vliegt hun optreden van 45 minuten voorbij.

De dienstdoende dj sloot met zijn mix van De La, The Roots, Jurassic 5, Mos Def, OutKast en Arrested Development goed aan op de hoofdact en de aanwezige Everyday People. People van 35+ met name. Het wachten moet dus niet te lang gaan duren want; morgen weer werken!

Daar heeft het Utrechtse podium goed rekening mee gehouden want na het installeren van de vijf bandleden komt Common om 21:10 in sweatpants, een Champion-hoodie en Air Jordan’s het podium op. Wat direct opvalt is de verstaanbaarheid van Common en de goede mix met de band. Elk instrument is goed te onderscheiden en de bas te voelen zonder dat het samen een grote bak herrie wordt. Het is het begin van een optreden dat tot in de puntjes is uitgeoefend, met uitzondering van enkele freestyles die Common laat horen.

De setlist is een mooie mix van oud en nieuw werk, citaten, interactie met het publiek en Kanye West-producties die weer even flink het vuur aanwakkeren. Alle bandleden laten tijdens hun solo’s horen dat ze niet voor het eerst op tour zijn. Kippenvel is er als de toetsenist speelt en het publiek spontaan het refrein van Stevie Wonder’s Isn’t She Lovely begint te zingen. Ook genieten is het jazz scat-samenspel tussen Common en de New Yorkse DJ Dummy. En wie werd niet verrast toen b-boy Common er ook nog een windmill op de vloer uitgooide?!

Na anderhalf uur is er nog tijd voor een ruime toegift en blijft Common’s zoete en kraakheldere stem als een klok klinken zonder back-ups of vocalen op band. Voordat hij het podium verlaat is er nog tijd voor handtekeningen op vinyl, een knuffel voor een bezoeker in een rolstoel en bedankt Common zijn hele crew met voor en achternaam. Beginnend bij de bandleden en eindigend bij de mensen die verantwoordelijk zijn voor het licht en de merchandising. Het is het einde van een bijzonder sympathiek en volwassen optreden.

De rest van de foto’s:

Geplaatst door bowie op 21 september 2019