Common

Nadat de show verplaatst was, was het nog maar de vraag of Common alsnog acte de présence zou geven in Amsterdam. En jawel, ter gelegenheid van zijn nieuwe plaat BE stond hij 10 juli dan eindelijk in Paradiso.

Een aantal weken later dan gepland gaf Common op 10 juli dan eindelijk acte de présence in Paradiso. Samen met zijn DJ, toetsenist en drummer verwelkomde de MC het publiek in een vrijwel uitverkochte zaal, die voor de gelegenheid omgetoverd werd tot zijn basement. Hoewel Paradiso op zichzelf al een sfeervolle ruimte is, werd dit extra aangedikt door een zithoek waar een fles rode wijn en enkele glazen stonden; een plek waar Common later deze avond verschillende keren plaats zou nemen.

De energieke MC opende met de titelsong van zijn nieuwe album Be, een song met een catchy sound die de zaal vrijwel direct los kreeg. De muzikanten hadden er duidelijk zin in, Common sprong op en neer, jumpte op de bank in zijn zelfgecreëerde basement en het publiek klapte, danste en zong de hooks luidkeels mee. De meeste songs die voorbij kwamen tijdens de ongeveer twee uur durende show waren afkomstig van Be. Nieuwe single “Go”, hitsingle “The Corner”, het inspirerende “It’s Your World”, “Testify” over een corrupte rechtzaak, “Faithful” en “They Say” klonken live minstens zo indrukwekkend als op CD. De fans die zich meer konden vinden in Common’s oude materiaal werden tevreden gesteld met golden oldies als “I Was Made To Love Her” en “The Light”. Daarnaast verraste de geboren performer met improvisaties, kwam er bliksemsnel een fragment van Joe’s “Stutter” voorbij en bracht hij “Get Em High” ten gehore, een track die hij samen met Kanye West en Talib Kweli opnam voor Kanye’s album The College Dropout.

Deze avond kwamen drie van de vier hiphop elementen tot uiting; MC-ing, DJ-ing en Breakdance. Breakdance is iets wat men misschien niet direct met Common zou relateren en dat maakte het dan ook extra plezierig om naar zijn b-boy skills te kijken. Dat hij het als MC fantastisch doet was natuurlijk al een feit, maar hij bewees het deze avond opnieuw. Naast de songs die op de playlist stonden improviseerde hij regelmatig en spitte over dingen die ter plekke in hem opkwamen, zoals Amsterdam en zijn basement. Hoewel het toch echt Common was die de show stal met zijn energieke performance, hield hij zich een aantal minuten afzijdig om het publiek te laten focussen op de uitstekende kwaliteiten van zijn DJ, die hij bestempelde als “Best DJ in the world”. Zelfs met een blinddoek in de vorm van een vrouw week zijn concentratie geen moment van zijn DJ set af.
Voor de performance van “Come Close” maakte de MC van de gelegenheid gebruik een vrouwelijke toeschouwer dicht bij zich te halen. Sowieso was de ster down to earth en zocht regelmatig contact met het publiek: handjes schudden, coupletten aan mensen opdragen, crowd-surfing en na afloop even een praatje maken.

Tussen de nummers door sprak Common regelmatig mooie woorden, over hiphop, over God, over artiesten als Blackstar, The Roots en Lauryn Hill waar hij zoveel respect voor toonde, maar ook over het leven. Voordat de laatste track van Be werd ingezet, “It’s Your World”, luisterden de toeschouwers een aantal minuten naar een toespraak van de charismatische MC; “Anything you want in this world, you can accomplish it as long as you believe in it.” Even flitste de achterzijde van het album door mijn gedachten, waarop Common op een bank zit met boven hem een schilderij van Malcolm X, ook een man die mensen wist te raken en aan het denken zette door middel van wijze woorden.

Een geweldig en memorabel optreden zonder tekortkomingen, dat door de DJ beschreven werd als God On Tour. En inderdaad, Common was God, Paradiso zijn kerk. Het enige minpunt aan deze show was het feit dat deze stijlvolle kerk wederom geen optimale geluidskwaliteit kon verzorgen.

Fixtures:
Hoogtepunt(en): De gehele show
Dieptepunt: Het geluid
Bier: 2 euro
WC: Gratis
Garderobe: 1 euro
Fotograferen: Ja
Geluid: Redelijk
Bezoekers: Volle zaal
Damage: 17,50 euro
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 17 juli 2005