CNN199

Kunnen jullie je even snel voorstellen?
Rival: Ik ben Rival, in CNN zitten ook nog Djam Le Rif, Ramon,…
Djam Le Rif: ik ben Djam Le Rif!
Rival : we hebben ook twee DJ’s: Keso en Le Saint. Dat is zowat de opstelling van CNN. Er zitten ook nog Rule, Funky Fat Driss en veel andere MC’s in…

CNN staat voor “Criminels Non Négligeables” (Niet Verwaarloosbare Criminelen), maar voor wat staat “199”?
Rival: Toen we de naam CNN bedachten waren we rond de 14 jaar. We vonden het wel cool klinken en toen bedachten we nog 199, oftewel “cent neuf neuf” in het Frans en de afkorting daarvan is ook CNN.

Was jullie eerste cd een succes?
Rival: we hebben een diamanten plaat behaald! Maar niet in België, spijtig genoeg enkel in onze dromen haha. Maar voor een underground groep en voor mensen die heel de tijd chillen is het een heel goed resultaat. We zijn er tevreden mee.

Nu even over het vertrek van Ali Pacha. Zijn jullie nog in contact met hem?
Djam Le Rif: ja we hebben elkaar nog vaak gesproken.
Rival: we blijven altijd in contact en zijn vertrek is zoals dat van vele mensen bij CNN, het is een vertrek waarover we niets kunnen zeggen. Hij is vertrokken voor zijn godsdienst. Als iemand zich zo inzet voor zijn religie kun je er alleen maar respect voor hebben.

Er is een nieuwe maxi in aanmaak en een clip komt er binnenkort ook aan, kun je daar wat meer over vertellen?
Rival: De maxi komt in september uit en zal “Combat” (strijd) heten. Het is een beetje een beschouwing van onze levens, van wat er in onze omgeving gebeurt en van het leven in het algemeen. Het is een tekst waar je goed naar moet luisteren, het refrein leert je veel bij over het leven en andere dingen. Het staat niet op de cd omdat op het moment dat we de cd maakten, we geen zin hadden in zo’n nummer en het album was al bomvol. We hebben het dan maar opzij gehouden voor een nieuwe maxi. Men heeft ons gezegd dat het niet interessant zou zijn (op vlak van marketing) om die apart uit te brengen en niet te wachten tot een nieuwe cd, maar dat maakt ons niet uit. We brengen het niet uit om te zorgen dat de mensen een nieuwe cd kopen, maar omdat we iets nieuws aan hen wilden geven.

Kun je iets meer vertellen over je nieuwe album Rival?
Djam Le Rif: er zijn drie producties van RZA, een featuring met…
Rival: Nee!!! Zeg het nog niet, dat is een verrassing! Nee, RZA komt er niet op en het zal nog even duren voor hij uit is… Wij hebben nooit een deadline, we werken eraan tot we vinden dat hij goed genoeg is om uit te brengen. We zijn geen fabriek…

CNN, maar vooral Rival heeft veel contact met “La connessione”, oftewel Italiaanse (ESA, Marya,..) en Duitse MC’s (Torch, Toni-L). Gaan jullie een album uitbrengen?
Rival: er is een maxi uitgekomen: “European Attack”. Er gaat ooit wel een album komen, maar daar hebben we nog geen concrete plannen voor. Anders is er het album van 10 jaar 360°, een Duits label, hierop staan veel nummer met mensen uit “La Connessione”.

Hoeveel artiesten zitten er momenteel bij Souterrain?
Rival: bij Souterrain heb je Lady N, Defi-J, CNN, Rival, Pitcho, L’Ekolu, DJ Keso, DJ Le Saint, euh…
Aymar?
Rival: nee Aymar zit niet echt bij Souterrain, Souterrain helpt Aymar vooral. Als je mensen kunt helpen met alles dat je hebt dan geeft dat een goed gevoel.

Jullie doen het programma BumRush Show met Castro op FM Brussel (www.fmbrussel.be). Hoe zijn jullie met hem in contact gekomen?
Rival: We hadden een advertentie in de krant geplaatst met de vraag of er Nederlandstaligen zijn die willen betalen om met ons op de radio te komen. Castro zei dat hij het dubbele wou betalen! (lacht) We kennen Castro al lang en omdat het een Nederlandstalige zender is vonden we het leuk om Frans en Nederlands te mixen in een show. Het is een chille mix, een hiphop milk-shake!

Jullie hebben track gemaakt met Nederlandstaligen zoals Morsdood, Pita,… hoe kennen jullie hen?
Rival: als je ons betaald dan doen we een featuring… de connecties kunnen ons niets schelen! (lacht)
Djam Le Rif: we hebben plezier als we rappen. We leren graag mensen kennen en daar zijn collabo’s goed voor.

Praten jullie Nederlands?
Djam Le Rif: On comprend een beetje…
Rival: Ja ja ik spreek nederlands ! Neuk de politie, Neuk de Vlaams Blok, Neuk de meisjes
Djam Le Rif: onze manager zou zeggen: traductie : heel good!
Rival: in Wallonië leer je het wel op school, maar het is niet zo’n belangerijk vak. Pas de laatste jaren begint het wat beter te worden van kwaliteit..

Meer info: http://www.souterrain.be

Geplaatst door bowie op 5 september 2004