City report: Barcelona

Historisch, warm, mooi, cola-fanta-aqua, Gaudi, Olympische Spelen, La Rambla, Picasso, Dali etc. Ik heb het natuurlijk over Barcelona! Een aantal weken geleden bracht ik een week door in deze stad die zeer geliefd is bij ‘skaters’. Of deze stad ook genoeg te bieden heeft voor de gemiddelde head kun je hieronder lezen.

Cultuur
De mensen die geinteresseerd zijn in cultuur, zijn in Barcelona op de juiste plaats. Dit was voor mij in ieder geval de belangrijkste reden om een bezoek te brengen aan Barca. Het dope aan deze stad is dat je niet eens een bezoek hoeft te brengen aan de verschillende musea om de Catalaanse cultuur op te snuiven. Het lopen door bijvoorbeeld de smalle straatjes van de Gotische wijk is al cultuur to the fullest.

Voor de die-hard musea bezoeker telt Barca tientallen uiteenlopende musea die verspreid zijn door de hele stad. Enkele voorbeelden: Museu d’Art de Catalunya, Museu Picasso, Museu d’Historia etc. De prijzen van deze musea vallen over het algemeen redelijk mee: je moet hierbij uitgaan van een gemiddelde toegangsprijs van 5 euro.

Naast de vele musea zijn er ook genoeg dingen te zien in de buitenlucht. De eerder genoemde Gotische wijk is daar een voorbeeld van verder zijn er nog: de Ramblas (boulevard in het centrum), Parc del Laberint (parkcomplex met standbeelden, watervallen etc.), Placa Reial (overdag een zeer rustgevend plein gelegen in een zijstraat van de Ramblas, ‘s avonds verandert dit plein in een gezellige mensenmassa en opent hier onder andere de Jazzclub Jamborie haar deuren). Als je echt dingen wil zien is Barcelona de perfecte stad! 

Top 5 aanraders:
1. Montjuic (de plek die je niet mag missen, want hier is veel te zien en te doen)
2. Sagrada Familia (de never ending story van Gaudi aka de kerk die nooit afkomt)
3. Kathedraal (de mooiste Kathedraal van Barca gelegen in de Gotische wijk)
4. Barri Gotic (de wijk van Barca waar de Kathedraal en veel musea gelegen zijn)
5. Parc Guell (super toeristisch, maar wel een super mooi park!)

Top 5 afraders: 
1. Het huis van Gaudi (Gelegen in Parc Guell, er valt vrij weinig te zien: een echte rip off dus!) 
2. De Taxi (Er rijden er genoeg in Barca, maar waarom duur doen als er een goede metroverbinding is)
3. Nou Camp (Het stadion van F.C. Barcelona is oerlelijk en de dure rondleiding is een schrale troost)
4. Drank in de club (De drank is vrij duur, 1 biertje kost gemiddeld 5 euro)
5. Op het strand gaan liggen tussen 1200-1500 (Levend verbranden zekers weten)

Openbaar vervoer of taxi?

Er rijden echt heel veel taxi’s door Barcelona dus als je haast hebt, is het nemen van een taxi wel handig. Als je tijd genoeg hebt en een klein budget dan is het aan te raden om een metro kaart te kopen. Je kan al een dagkaart kopen voor ongeveer 5 euro en met de metro die een goede airco heeft kom je eigenlijk overal in Barcelona. Het is ook mogelijk om in Nederland de zogenaamde Barcelona-card te kopen. Met deze kaart heb je 5 dagen onbeperkt openbaar vervoer (bus en metro) en je krijgt op heel veel musea en restaurants korting. Deze kaart kost ongeveer 26 euro en kan je gewoon bij het reisbureau aanschaffen en dan op het vliegveld van Barcelona ophalen.

Eten & Drinken

Als je goed zoekt kan je echt goedkoop eten in Barca. Het gaan naar een Burger King is natuurlijk een mogelijkheid en die is daar net iets goedkoper dan Nederland, maar als je lekker wil eten kan je bijvoorbeeld terecht bij Lactuca. Dit is een restaurant met ongeveer 5 vestigingen verspreid over Barca. Hier kan je dus in buffetvorm eten en dat allemaal voor een cheap bedrag van 8,80 euro! Het dope aan dit restaurant is dat je best veel keuze hebt en dat je ook zoveel kan drinken als je zelf wil en dat geldt ook voor bier! Zeg nou zelf: dronken worden in een restaurant kan ook erg leuk zijn! Goed zoeken dus, zo kwam ik bijvoorbeeld bij een Chinees restaurant en dat was ook buffet. De prijs lag daar rond de 6 euro, maar de drank was niet inbegrepen. Over het eten hoef je je dus geen zorgen te maken.

Het drinken daarentegen wel, want dat is best prijzig: een cola bij de Burger King is even duur als in Nederland, maar in een club ben je al snel 5 euro kwijt! De tip is dan ook gewoon om drank te kopen in een supermarkt en dan in de buitenlucht te gaan chillen. Er zijn toch genoeg pleinen en parken waar het chill is, dus why not! Als je goedkoop dronken wil worden kun je natuurlijk bij het eerder genoemde restaurant terecht of je haalt flink wat Sangria. Je kan natuurlijk ook nog drank kopen via een levende drank automaat. Het maakt niet uit waar je loopt, je komt ze namelijk overal tegen de mensen met een koelbox of blikjes drank in hun hand, roepend: cola, aqua, fanta! Sommige verkopen ook bier voor de liefhebbers. Als je echt een hekel hebt aan straatverkopers ga dan zeker niet op het strand liggen, want daar loopt een hele crew.

HipHop

Als je mij vraagt of hiphop leeft in Barca dan zeg ik direct ja! In het centrum van Barca kom je niet geweldig veel graffiti tegen, maar als je richting de buitenwijken trekt, dan valt er genoeg te zien. Jaarlijks vindt er in het Satacion de Francia (oud treinstation) The Battle of the Year plaats. Daarnaast komt de beste b-boy crew van Spanje ook uit Barca: Lunaticks. Omdat hiphop in Barca erg underground is, valt er weinig te zeggen over de hoeveelheid mc’s en crews.

Als je toch graag naar een party wil in Barca, dan kan je het beste de verschillende cd winkels checken voor flyers. Het grappige is dat bijna alle hiphopshops in 1 straat zijn gelegen namelijk: Carrer Tallers. Dat is zeg maar de eerste straat op de Ramblas (gezien vanaf het centrum) naar rechts. Hier vind je een aantal cd zaken met goede aanbiedingen op het gebied van hiphop. Check het zeker uit! Naast cd winkels liggen er ook een aantal kleine kledingwinkels met ongeveer dezelfde prijzen als in Nederland. Als je echt alle winkels wil checken kan je ook nog terecht bij de Bunkerstore gelegen aan Consell de Cent (halte Universidad met metro).

Hou er trouwens rekening mee dat de flyer voor een party vaak als uitnodiging wordt gezien (zonder flyer kan je de toegang worden geweigerd) en ook vaak gratis toegang verschaft. Ik nam natuurlijk zelf ook een kijkje bij een Spaanse jam: Soul City welcome to the neighborhood. Deze party werd in een discotheek gehouden: City Hall, gelegen in het centrum van Barcelona (Rambla Catalunya). Met de flyer is de entree gratis en er stond een flinke rij met heads.

Aangekomen in een zeer dope pand met twee zalen en een zeer goede airco draait de DJ zijn plaatjes. De avond stond vol gepland met verschillende acts: Mucho Muchacho, MBT Crew, DJ Rona, DJ Swich, DJ Mac en Bboy + B.Boying. Ik kwam er gelukkig snel achter dat ik op een underground party was beland, want er kwamen dope platen voorbij: J-zone, Beatnuts, Non Phixion etc. De platenkeuze was zwaar oke, maar de skills van de DJ’s lieten af en toe te wensen over. Bij een back-to-back sessie was steeds een van de DJ’s niet bij de les zodat er af en toe gewoon een minuut stilte was. Het aanwezige publiek zat daar niet mee en bleef gewoon doordansen.

Het wachten was dan ook op de eerste live act dat trouwens later de enige live act bleek te zijn. De MBT Crew gaven ongeveer een show van 45 minuten waarbij vooral bij de laatste paar nummers de energie van het podium droop. Het meest opvallende was dat de volle zaal nauwelijks geluid maakte, terwijl die gasten wel een goede show gaven! Dat hiphop universieel is dat bleek deze avond dan ook, want de sfeer was eigenlijk even relax als die op een Nederlandse party. De DJ’s namen wederom het roer over en zij draaiden de hele nacht door zonder enig spoor van breakdancers of Mucho Muchacho.

Internationale acts doen Barcelona ook aan maar dat is meestel niet zo uitgebreid zoals we dat in Amsterdam bijvoorbeeld kennen. Ik zag wel posters hangen voor twee optredens van Public Enemy, maar dit viel jammer genoeg buiten mijn vakantie periode. Kijk zoiezo verder dan Barcelona zelf, want er vinden ook vaak underground parties plaats in omliggende dorpjes zoals Sala la Rulot. Qua hiphop zit je in Barca dus wel goed! 

Hoe kom ik daar dan? 

Vliegen is lekker makkelijk en wordt steeds goedkoper. Vanaf Amsterdam zit je maar 2 uurtjes in het vliegtuig, dus dat is zeker chill. 24 uur lang in een bus doorbrengen lijkt me dan ook geen optie. Hou er rekening mee dat de meeste hotels in de grote steden vrij simpel zijn maar ze liggen daarin tegen wel meestal heel erg gunstig. 

Ik raad zelf aan om een week uit te trekken voor Barcelona, zo heb je genoeg tijd om Barca te verkennen of te chillen op het strand. Een twee persoonskamer voor 5 dagen kost ongeveer 300 euro incl. vliegreis. Check het dichtsbijzijnde reisbureau voor actuele info!

Conclusie

Barcelona heeft voor iedereen wel wat te bieden, dus er zijn weinig redenen waarom je niet een week zou moeten doorbrengen in deze wereldstad. Er is genoeg te doen op het gebied van hiphop en de cd prijzen liggen lager dan in Nederland. Gewoon gaan dus!

Tip: schaf een stedentrip boekje aan zoals Marco Polo. Op die manier krijg je een goede indruk van de stad voordat je er heen gaat en er staan vaak zeer nuttige tips in!

Geplaatst door bowie op 30 juli 2003