Circumflex – Above the Written Word

De hiphop heads die niet bekend zijn met het Amsterdamse duo Circumflex, kennen de MC’s Feline en L-Deep misschien wel onder de naam Lyrical Fusion. Sinds 2003 rapt het tweetal echter onder de naam van een Frans teken, de ‘^’ , dat meestal boven het geschreven woord wordt geplaatst. Legt Circumflex met de release van hun album “Above The Written Word” een nieuw accent op de huidige staat van hiphop?

Met het laid-back “On Your Marks” maakt het duo de luisteraar klaar voor het album; een mooie en vrolijke introductie. De crew naam wordt ten gehore gebracht alsof men in een voetbalstadion zit waarbij de supporters de naam van de club door alle zijden van de voetbaltempel laten galmen. Bij de eerste single “Knock Knock”, een soort van party track, worden de strakke beats voortgezet. De rauwe beats op dit album staan op naam van onder andere L.I.R.X., Daser, CeeBass, Trackster en Keizer… met als gevolg dat het album erg uiteenlopende beats bevat.

Hoewel prachtige Aziatische stijlen, zoals Bhangra de laatste jaren ook in het Westen een belangrijke muziekstroom zijn geworden en vaak gesampled worden in hiphop en R&B, slaat de “Katana Swing” de plank finaal mis met een irritante Hindi-achtige beat die niet goed samengaat met de scherpe raps van L-Deep en Feline. Deze laatste dropt zijn kennis op “Felinicious”, waarbij de beats weer op het niveau van de eerste 2 tracks zitten.
Hoewel “For My People” mooie teksten en rhymes bevat, zullen de meeste people waarschijnlijk niet onder de indruk zijn van de wat slaapverwekkende beats en drums. De grappige skit “C-flex hater” zegt het al, een bling bling wanksta die negatief praat over de witte Amsterdammers. De hater heeft het duo blijkbaar wakker geschud en de strakke beats laten weer van zich horen tijdens “Let’s Go Dutch”. Een sterke track, evenals een van de highlights “Sometimes”, een diepe laid-back track met scherpe teksten en strakke productie door Toni Shift.
De vele verschillende producers hebben veel invloed uitgeoefend op de kwaliteit van dit debuutalbum. Met uitzondering van “Katana Swing”, kan geen enkele productie op dit album als slecht bestempeld worden. Sommige beats zijn toch wat zwakjes, neem “For My People” en “I Don’t Care”. Maar deze schoonheidsfoutjes worden dubbel en dik rechtgetrokken door goede producties, met als personal highlights “Sometimes”, “The Unbearable Lightness Of Being” en “Stick It To The Man”.
Waar de beats erg gevarieerd zijn, zitten de lyrics en rhymes van het duo Circumflex toch duidelijk op een rechte, positieve lijn. Lyrics met diepgang en poëzie.
Of Circumflex met dit debuutalbum een nieuw accent legt op de huidige hiphop valt de betwijfelen, maar Feline en L-Deep zetten in ieder geval de puntjes op de ‘i’ en geven hiermee een mooi visitekaartje af.

Tracklist:
01. On your marks
02. Knock knock
03. Katana swing
04. Felinicious
05. For my people
06. The revelation
07. C-flex hater (skit)
08. Let’s go Dutch
09. Sometimes
10. Those were the days
11. War of the words
12. The unbearable lightness of being
13. Stick it to the man
14. I don’t care
15. Mushroom clouds
16. Bionic Six (feat. BSL & Ahab)

Meer info: http://www.circum-flex.net

Geplaatst door bowie op 18 juli 2004