Chillhop slaat een nieuwe richting in met hun zomercompilatie

Sinds enkele jaren brengt het Rotterdamse platenlabel Chillhop elk seizoen hun naam eer aan met een compilatie vol heerlijk lome, instrumentale tracks. Op deze verzamelaars is vaak een gezonde dosis lofi hiphop te vinden, maar in de zomerzon van 2018 begint het label zijn vleugels verder te spreiden.

Natuurlijk levert Chillhop Essentials Summer 2018 een portie muziek waarbij je je even prima uitrekken kan, liefst onder het genot van een groot glas en een dik boek, of chillend met wat vrienden. Maar het gekraak van vinyl en de melancholische pianoloops die vaak met hun subgenre geassocieerd worden, zijn op openingstrack Takin’ You for a Ride nadrukkelijk afwezig. Met vingersnaps en vrolijke akoestische gitaar zet Pandrezz direct een andere, even lome maar frissere toon. Verstandig, want het klinkt direct zomers, en daarmee is dit het perfect moment om de volle breedte van hun muzikale stal te kunnen etaleren.

En ook qua drums wordt er voorbij de geijkte sample crates gekeken. De digitale drums van Plusma’s Albatros bijvoorbeeld, nemen allerlei creatief stuiterende detours, terwijl de synths er vrijelijk overheen glijden en de relaxte vibe meer dan intact laten. Die wordt nergens gebroken, maar op Eli Way’s Stuck is er toch iets dat op een verrassende manier de aandacht trekt. Zangeres Emily Muli voorziet de warme groove namelijk van een dosis soul met haar prettig ingetogen zangpartij. Vocalen op een Chillhop track: ook dat kan dus prima.

Deze Essentials is zo nog steeds een plaat waarbij je goed in het gras liggen kan, maar die je tegelijk uitnodigt datzelfde gazon eens wat aandachtiger te bekijken. Wie oog heeft voor de details daarin, zal beloond worden met een blik op alles wat er onder de oppervlakte groeit en bloeit.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 21 juni 2018