Che Noir, Stormzy, Momi en meer in de eerste update van de herfst

En toen was het uit met de zomerpret. De regen bepaalt het straatbeeld, het festivalseizoen zit er – zo goed als – op. Daar hoort uiteraard een hoop gruizige muziek bij, die perfect past bij de druppels die op je raam, dak en rolluiken tikken. We hebben weer twintig tracks geselecteerd waarmee je je herfstwandeling een stuk aangenamer kunt gaan maken. Drie lichten we er uit, over de rest moet je toch echt zelf een oordeel vellen. Geniet ervan!

Che Noir – Wash The Dishes (ft. Benny The Butcher)

In januari van dit jaar kwam Che Noir met haar definitieve doorbraakplaat Food For Thought. Hoewel ze al lang aan de weg timmert, gaf die plaat een prima beeld van haar veelzijdigheid in stijlen en technieken. Van nostalgische herinneringen tot crime-verhalen. En als je die voeding voor je geest tot je hebt genomen, moet je beginnen aan het volgende; de vaat afwassen.

En precies dat doet ze op haar nieuwste track. Wash The Dishes is de lead single van het aankomende album The Last Remnants. Een ‘full circle moment’ voor de Buffalo spitter, die opnieuw de vocale degens kruist met stadgenoot Benny The Butcher. Che maakt duidelijk dat ze niet te beroerd is om de vuile klusjes op te knappen. “We can all get it / If we run out of plates after I eat, I’ll wash the dishes”, rapt ze behoorlijk overtuigend.

“Ik herinner me dat toen ik de beat hoorde en mijn verse had gedaan, ik meteen wist dat Benny de perfecte match was hiervoor”, vertelt ze. “Hij pullde op in de studio waar ik opnam in Rochester. We broke bread and ‘washed the dishes.” Een soulvolle after dinner-tune is geboren!

Stormzy – Mel Made Me Do It

“Historisch”, koppen de Engelse journalisten boven hun artikelen over de video bij de nieuwste single van Stormzy. Ze hebben gelijk ook nog. De tune, waarvoor de Engelsman klaarblijkelijk geen refrein nodig had en enkel met lines wilde strooien, is vernoemd naar Melissa’s Wardrobe, Stormzy’s styliste.

 

Mel Made Me Do It is de ultieme viering van ‘black British excellence’, zo schrijft de Engelse pers. Usain Bolt, Ian Wright, Gabrielle, Trevor Nelson, Little Simz, Megaman, Headie One en Dave vieren het feestje mee, maar ook Jose Mourinho, Louis Theroux en Jonathan Ross maken hun opwachting in de 11 minuten durende blockbuster. Stormzy wisselt ondertussen in rap tempo van flow, en strooit wellicht hier en daar ook nog met sneren richting aartsrivaal Chip. Het is de eerste solosingle van Stormzy in bijna drie jaar tijd; deze giga-productie zou zomaar een episch startschot kunnen zijn van een nieuwe plaat. Het zou zijn eerste zijn sinds dat hij de 0207 Def Jam-familie joinde.

Momi – Broodvechter

We gaan het hier gewoon nog eens zeggen; als er één rapper is die het woord van de Rotterdamse straat op een beat vertolken kan, is het wel Momi. Toen we hem vorig jaar spraken in een eethuis in West, vertelde hij al: “Nu ik independent ben, moet ik meer gas gaan geven.” Hij voegde daad bij het woord. Al snel na zijn plaat Evenwicht verscheen de single Streetwise en nu is er het indrukwekkende Broodvechter.

Op een sombere pianoloop schetst hij iedere twee bars weer een nieuwe scène of geeft hij een beeld van de keiharde realiteit die in zijn snelle leven voorbij trekt. Het wapengebruik door jonkies, het advies dat hij van Lijpe – die overigens ook meespeelt in de viddy – kreeg toen Bitcoin zijn opmars maakte, de mensen die hij heeft zien veranderen; Momi vertelt het met in alle kalmte. Zónder wrok, mét overtuigingskracht.

Stream de hele selectie:

Geplaatst door bowie op 27 september 2022