Caribbean vibes en clubhits zorgen voor de zon op een regenachtig Encore Festival

Tussen de met graffiti bespoten loodsen en hijskranen, op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord, werd afgelopen weekend alweer de vierde editie van het Encore Festival gehouden. In deze perfecte setting voor een hiphop- en r&b festival stonden een aantal grote internationale namen zoals Migos en Tory Lanez. Het plezier kwam echter vooral uit de Caribische hoek.

Het idee voor het Encore Festival komt voort uit de gelijknamige clubnacht die wekelijks wordt gehouden in de Melkweg. Dit is ook duidelijk te zien aan de aankomsttijden van het publiek, want pas vanaf vijf uur begint het gezellig druk te worden. Daarvóór was er alleen tijdens de show van Mula B enige opschudding in het publiek te vinden. Een aantal fanatieke fans van Mula zorgden namelijk voorin voor sfeer daar.

Caribische klanken stelen de show
Deze opschudding is zelfs na vijf uur eigenlijk bij maar twee stages te vinden. De Live Stage is uiteraard populair aangezien daar de grote namen optreden. De Backyard Stage daarentegen steelt de show. Die is opgezet als een Caribische block party waar dancehall, afrobeats, reggae en grime te horen zijn gespeeld door dj’s en live-acts. De Backyard past dan ook perfect in het straatje van het Encore-publiek; veelal liefhebbers van clubknallers en Caribische dansmuziek. Die liefde wordt lekker gevoed door artiesten als Stefflon Don en Christopher Martin. Eerstgenoemde woonde tien jaar in Rotterdam, maar speelt met haar muziek vooral in op haar Brits-Jamaicaanse roots. Ze mengt grime met dancehall en bubbling. Die mix weet het publiek goed te waarderen en ze vlamt zowel met haar vocalen als met haar danskunsten. Christopher Martin weet met zijn charismatische stem en aanstekelijke lach het publiek in te pakken en laat een aantal indrukwekkende stukjes zang uit los op de crowd.

De club wordt meegenomen naar Encore
Naast de Caribische muziek, vormen de clubknallers ook een centraal thema binnen Encore. Bij de Throwback Stage worden de rap- en r&b-clubhits van vroeger afgespeeld en de nieuwere tunes worden in de Encore tent aan het begin van het terrein in rap tempo ten gehore gebracht. Verder is er een r&b-karaoke en de Unity Stage, een Brabants feestje midden in de hoofstad: in een container worden in huiskamersetting snoeiharde trapbangers gedraaid door de veelal Tilburgse dj’s die 19 Gigs er heeft geprogrammeerd. Al deze stages worden uiteindelijk pas echt populair als er donkere wolken boven de hemel komen te staan, nét wanneer Migos hun set wil beginnen.

Moshen met Migos
Bij Migos is het dringen geblazen en de mensen voorin staan op elkaar geplakt als sardientjes, met een paar mensen die uit het publiek worden gedragen tot gevolg. Toch weten Quavo, Offset en Takeoff, zelfs in de regen, als onbetwiste headliner het publiek mee te krijgen met hun melodieuze en aanstekelijke traphits. Er worden om de haverklap moshpits ingezet en het publiek is duidelijk voor deze drie gekomen. Het is een welkome afwisseling op Russ, de vlakkere en zwoelere Amerikaan die vóór hen speelde. Die werkte redelijk stoïcijns zijn nummers af, zonder echt veel indruk te maken op het publiek, die vooral leken te wachten op Migos en Tory Lanez. Tussendoor komt verrassingsact Kempi nog even langs, maar de rapper weet met zijn oudere hits het jonge publiek niet echt te vermaken.

Teleurstellende Tory
Na de oppeppende show van Migos waarin elke hit raak was, komt afsluiter Tory Lanez het podium op. Zijn set kent een vrij trage opbouw met vooral veel zwoele r&b-nummers die niet helemaal aanslaan na het energieke optreden van de drie mannen uit Atlanta. Een aantal nietszeggende interacties met het publiek en de aanhoudende regen maakt het er allemaal niet beter op. Lanez maakt het echter aan het einde goed door het publiek in te duikelen en meerdere malen zijn hit Diego erin te gooien. Dit is iets wat het publiek duidelijk wel kon waarderen, want de mensen doken vrij letterlijk over elkaar heen om in de buurt te komen van Lanez. Met dit laatste kwartier maakte hij een hoop goed van een tot dan toe saaie en teleurstellende show.

De regen kon de pret niet drukken
Inmiddels is de regen al heer en meester geworden van het festival en staan de eerst zo lege Throwback Stage en Encore Club Stage nu stampvol. Mensen die willen schuilen voor de regen, maar nog niet klaar zijn met feesten gaan daar nog wel even door. Niet alle mensen laten zich echter tegenhouden door de regen, want ook de onoverdekte Backyard Stage blijft populair. Deze vierde uitverkochte editie van Encore was dan ook, vooral voor de liefhebber van Caribische muziek, een daverend succes.

De rest van de foto’s:

Geplaatst door bowie op 23 augustus 2017