C-Mon & Kypski – Static Traveller

Anderhalf jaar na het debuut album “Vinyl Voodoo”, dat Nederland letterlijk had overrompeld en voor veel ophef zorgde, zijn C-Mon & Kypski terug met hun nieuwe plaat “Static Traveller”, nadat C-Mon zelf eerst nog een uitstapje had gemaakt met zijn solo album “Cereal”. C-Mon & Kypski fungeert nu meer als band die natuurlijk bestaat uit scratchheld Kypski en producer C-Mon, maar daarnaast ook uit gitarist Daniël Rose en toetsenist Jori Collignon. Samen laten zij live instrumenten naadloos samen smelten met de zeer scherpe scratches van Kypski en de samples van C-Mon.

Na een korte onwennige intro van het album knalt het up-tempo ritme van de single “Shitty Bum” lekker in het gehoor. De clip zal spoedig op de buis verschijnen, zodat we visuele beelden bij dit heerlijk dansbare, ietwat electro-achtige nummer krijgen. Het up-tempo ritme wordt iets vertraagd in het mysterieuze “The Lumberjack”. Hier komen vocale samples samen met een heerlijke piano sample en natuurlijk de scratches van Kypski die precies het akkoorden patroon van de piano volgt. Dit slaat om in een sneller, rockachtig geheel wat aan het einde de spuigaten uitloopt!

“The Evil Needle” slaat genadeloos toe met een beat waarvan het hoge ritme je niet laat stil zitten. Een ware party banger met goed gepaste scratches die naadloos in het nummer geplakt worden. Het tempo blijft erin met “Shalom” wat grote rock invloeden heeft. Vooral de gitaar speelt hier een grote rol in. Ook volgt er in dit nummer een geweldige kippevel veroorzakende solopartij van een fluit die je kan vergelijken met de fluit die een slangenbezweerder gebruikt. Deze Indiase tint geeft het nummer een heerlijke draai. De track “Money Money” komt naar mijn idee qua concept flink overeen met DJ Shadow’s “Why Hip Hop Sucks in ’96”. De Indiase sounds worden voortgezet met “Dazed & Confused” wat een van mijn persoonlijke favorieten geworden is. Mede door de rustige piano akkoorden en de vocals geven dit nummer met een simpele boombap beat een meer hiphop achtig tintje.

Sounds die regelrecht uit Super Mario Bros III zouden kunnen komen worden verwerkt in “Geile Scheisse (when I freak)” dat een onderliggende down-tempo breakbeat schuilhoudt. Het rustige “Air Play” draagt een interessant verhaal met zich mee en deze jazzy getinte track zou zo door een orkest gespeeld zou kunnen worden. Een viool geeft de inleiding van “Cravings of a Solemn Soul” waar de basis van de strings gedemonstreerd wordt. Naas een elektronisch orgel bestaan de laatste twee minuten uit een heerlijk rustgevende trompet wat echt een hoogtepunt van de cd is. Het laatste nummer “Black Mountain, Green Rainbow” is een perfecte sluiter van het album. Het relaxte gevoel wat de track je meegeeft laat je gedachten zo erg varen dat je makkelijk nooit meer aan de kust komt.

Het album is niet voor de gemiddelde brag & boastin’ liefhebber. Ik raad het hoe dan ook aan voor liefhebbers van RJD2, Fingathing, DJ Shadow en andere artiesten die creatief met hun turntables om weten te gaan. De kunst die C-Mon & Kypski hebben is dat de turntables een geheel met de band worden. Deze frisse dynamische Supertracks Records release met ver uiteenlopende stijlen als hip-hop, jazz, soul, funk en rock houd de muziek onvoorspelbaar en ik nodig iedereen uit deze muziek te herontdekken.

*Tracklist: *
01. Intro
02. Shitty Bum
03. The Lumberjack
04. The Evil Needle
05. Shalom
06. Money Money
07. Dazed & Confused
08. Geile Scheisse (when I freak)
09. Air play
10. Cravings of a Solemn Soul
11. Black Mountain, Green Rainbow

Meer info: http://www.c-monandkypski.nl & http://www.supertracks.nl

Geplaatst door bowie op 8 juni 2004