Brute Beats: de toekomst van hiphopradio

Het moet the next big thing worden op het gebied van hiphopradio. Brute Beats is een nieuwe, online hiphopomroep die het beste van internet en radio zal gaan combineren. ‘Your visual radio hiphop experience’ verschijnt op de voorgrond wanneer je de site opent en dat roept bij ons meteen de vraag op wat dat precies inhoudt. Tel daarbij op dat Brute Beats belooft om de beste hiphop uit ’s werelds grootste steden bij elkaar te brengen en je hebt een wel heel interessant concept. Reden genoeg dus om de eigenaar en oprichter van Brute Beats, Edwin Valent, eens op te zoeken.

De muziek is al dik in orde op www.brutebeats.com maar wie de beloofde visuele ervaring verwacht, kan nu nog enigszins bedrogen uitkomen. De site belooft een visuele ervaring, maar vooralsnog bestaat de fraai vormgegeven website vooral uit een hoop mooie ideeën en een eenvoudige player. Edwin, die zijn sporen eerder verdiende bij de VARA en SBS, erkent dat er nog het een en ander moet gebeuren. “Ja, de visual player bestaat nu alleen nog uit next en previous, maar dat gaat snel veranderen. De bedoeling is uiteindelijk dat wanneer je met je tablet op schoot naar Brute Beats gaat en er bijvoorbeeld een track van Kendrick Lamar op staat, je meteen de optie krijgt om dat nummer synchroon met de videoclip af te spelen. Of dat een recent interview van Kendrick je wordt voorgeschoteld. Daarnaast moet het op den duur bijvoorbeeld mogelijk zijn dat wanneer je een bepaalde artiest luistert, onze website je de optie geeft om een ticket voor een concert te kopen. Dat zijn de dingen die de visual player uiteindelijk moet gaan toevoegen aan de muziek. Maar voor mensen die Brute Beats luisteren wanneer ze in de auto zitten, is de kwaliteit van de muziek ook gewoon heel belangrijk. Een belangrijke ontwikkeling daarin is dat wij de mogelijkheid gaan bieden om te skippen in een stream. Dus als je een nummer hoort waarvan je denkt: die wil ik nog wel een keer horen, dan moet dat gewoon mogelijk zijn. Iedereen weet hoe vervelend het is wanneer je een nummer hoort en vervolgens vergeet wat het ook al weer was.”

EdwinValent_JoelFrijhoff_150401_1

Edwin speelt met zijn omroep (“Ik kan het zijn van omroepbaas van mijn bucketlist schrappen.”) in op een gat in de markt waarvan het je verbaast dat het er nog zit. Natuurlijk, wij als HIJS zijnde zijn misschien niet helemaal objectief over het gegeven dat er meer hiphop op de nationale radio moet komen, maar ook volgens Edwin is het aandeel van hiphop op de Nederlandse radio schrikbarend laag. “Kijk naar Run The Jewels, dat wordt gewoon niet gedraaid op de Nederlandse radio terwijl Tivoli ontzettend snel was uitverkocht toen het eenmaal bekend was dat ze daarheen zouden komen. In Nederland wordt het ook wel klein gehouden; wanneer je er geen aandacht aan besteedt, wordt het ook niet groter. Voor mij is dat nu natuurlijk niet ongunstig, ik kan en wil nu die belangrijke rol gaan spelen in de ontwikkeling van hiphop in landen als Nederland. Wij willen mensen die naar ons luisteren ook echt nieuwe dingen bijbrengen. Spotify predikt vaak dat ze miljoenen nummers hebben. Daar is op zich niks mis mee, maar mensen die Spotify gebruiken luisteren vaak naar dezelfde liedjes als die ze op cd in de kast hebben staan. Bij ons leer je echt nieuwe muziek kennen.”

EdwinValent_JoelFrijhoff_150401_3

Naast de rol die Edwin in Nederland wil gaan spelen, merkt hij ook op dat er over heel de wereld weinig vernieuwende muziekplatformen zijn. “Je hebt in Amerika natuurlijk Hip Hop Nation, maar dat kost geld en heeft een bepaalde kijk op hiphop waardoor je ook niet echt nieuwe muziek hoort. Brute Beats gaat alle Engelstalige hiphop bij elkaar brengen. Dat wil zeggen dat wij niet alleen de bekende, Amerikaanse artiesten draaien, maar ook artiesten uit Australië of de UK. Daarnaast willen we ons ook onderscheiden in liveshows. Dat wil zeggen dat we bekende artiesten een show laten doen voor op de stream. Als we dat voor elkaar kunnen krijgen, weet ik zeker dat dat ons een hoop extra luisteraars op gaat leveren. Ook willen we afspraken gaan maken met poppodia, zodat wanneer er een vette artiest optreedt, wij die beelden op Brute Beats kunnen laten zien.”

EdwinValent_JoelFrijhoff_150401_2

Maar het absolute paradepaardje van Brute Beats moet toch wel de app worden. Naast de eerdergenoemde ontwikkelingen en ideeën die Edwin noemde, is hij druk bezig met het laten ontwikkelen van de app. “We zijn bezig met een enorm multifunctionele app. Naast alle features die de site met zich meebrengt, is het via de app ook heel makkelijk om iets te delen met je vrienden. Dus als jij op de stream iets van een liveshow ziet, kun je dat deel gewoon selecteren en binnen een paar seconden met een bekende delen die de app ook heeft. Nog voor de zomer moet die app in orde zijn. We nemen daar wel de tijd voor, ik wil geen half werk leveren.”

Luisteren? Via BruteBeats.com, sonos en verder alles met een stekker via tunein.com en vtuner.com 

Kijken? Nu nog via BruteBeats.com en vanaf de zomer via eigen apps

Geplaatst door Noah Godefroy op 10 april 2015