Brian Coleman – Check The Technique Vol. 2

De Amerikaanse schrijver Brian Coleman wil alles weten over de context van klassieke hiphopalbums. Na Rakim Told Me (2005) en Check The Technique (2008) is er nu Check The Technique Vol. 2: ruim 500 bladzijden lang koren op de molen van elke hiphopfanaat.

CheckTheTechnique2onnoreview

De werkethiek van Coleman is bewonderenswaardig. Jarenlang probeert hij iedere relevante hiphopartiest met een of meerdere klassieke albums op zijn naam te spreken. Bij de meesten lukt dat uiteindelijk, maar Will Smith bleek een brug te ver. Geen probleem, want Jazzy Jeff was meer dan bereid om Coleman te woord te staan over He’s The DJ, I’m The Rapper, hun debuut uit 1988. Met hun toegankelijke stijl zou de crew de wereld veroveren. Russell Simmons zag het gelijk; toen ze samen met Run DMC toerden voorspelde hij dat ze binnen vijf weken platina zouden gaan (een miljoen verkochte albums). Het zakelijke instinct van de Def Jam-legende bleek prima te werken, want het gebeurde nog ook. Hiphop was in die tijd erg serieus van toon, waardoor Jeff en Will niet op onverdeeld enthousiasme konden rekenen vanuit de scene. Maar ach, wie maalt erom als je zoveel succes hebt als het duo uit Philadelphia?

Het boek geeft een prachtig kijkje in de keuken van grote hiphopartiesten. Zo sta je er waarschijnlijk niet bij stil dat er nooit een clip bij een single van Company Flow’s legendarische debuut Funcrusher Plus is geschoten. Hun eerste en enige clip was het (overigens geweldige) End To End Burners, dat niet op het album te vinden was. Ironisch genoeg was Company Flow’s toenmalige manager in een vorig leven een regisseur van videoclips geweest, stipt Coleman aan.

Ook niet veel hiphopliefhebbers zullen weten dat Big Daddy Kane nog een tijdje boos was op Black Sheep, omdat hij dacht dat ze hem disten in de intro van Flavor Of The Month. Het 3rd Bass-verhaal dat de leden in L.A. maar net aan een wisse dood zijn ontsnapt vanwege adequaat handelen vanuit New York, is vaker verteld door MC Serch, maar zeker prachtig vastgelegd in het boek.

Check The Technique Vol. 2 staat werkelijk bomvol met anekdotes en achtergrondinfo waar elke rechtgeaarde hiphopfreak van zal watertanden. Een greep uit de beschreven albums van artiesten die ik niet eerder heb genoemd: Dr. Octagon – Dr. Octagonecologyst, Jeru The Damaja – The Sun Rises In The East, Kool G Rap & DJ Polo – Wanted: Dead Or Alive, Ice Cube – AmeriKKKa’s Most Wanted en KMD –Black Bastards. Coleman schrijft toegankelijk en weet perfect hoofdzaak van bijzaak te scheiden, wat natuurlijk van groot belang is als je zoveel informatie tot je beschikking hebt als hij. Check The Technique Vol. 2 is essentieel leesvoer voor hiphopliefhebbers, kopen dus!

Geplaatst door bowie op 9 januari 2015