Breakestra

De onnavolgbare band Breakestra was eindelijk weer eens in Nederland. In de mainstream-pers snappen ze het concept van de band niet helemaal (denken dat het gewoon een vette funkband is), maar hey, what else is new? Waren de mannen in vorm vanavond? Lees verder…

Breakestra is een groep die niet bij iedereen (hiphop/funk-fan of anders) gelijk een belletje doet rinkelen, aangezien de crew uit L.A. niet heel vaak tourt en meer als een gelegenheidsformatie (geformeerd door bassist/zanger/bandleider Miles Tackett) beschouwd kan worden. Het concept van de band is even simpel als dope: de mannen maken een medley van funkbreaks die door Hiphopgroepen zijn gebruikt, dit als hommage aan Hiphop en uiteraard de oude funkgroepen die verantwoordelijk zijn voor deze geweldige muziek. Naast deze medley-vorm speelt Breakestra ook een aantal funk-klassiekers in hun geheel en hebben ze een aantal eigen nummers (die weer klinken alsof ze uit 1969 stammen (!). De bandbezetting is als volgt: drums, bas, gitaar, Rhodes/Hammond (toetsen), saxofoon/dwarsfluit, trompet, percussie, zang.

Wat is dus de aantrekkingskracht van deze band? Voor doorgewinterde Hiphopliefhebbers is het een feest van herkenning om alle breaks die gesampled zijn terug te horen, voor Funk-adepten is het geweldig om alle obscure funk langs te horen komen en voor het neutrale publiek is het gewoon geweldige, uiterst dansbare muziek van een stel extreem goede muzikanten. Ik heb echt heel veel live-muziek gezien in mijn leven (ik heb het nu even over live bands), maar zelden waren ze zo onvoorstelbaar goed als het collectief dat zichzelf Breakestra noemt. Je hebt ECHT het gevoel dat je luistert naar de oude breaks, niet naar een band die ze naspeelt. Zowel de sound (geluidstechnisch) van de afzonderlijke funk-klassiekers als de precieze timing klopt tot in het kleinste detail, en dit geldt voor ieder stuk. Reken daarbij dat de band 90 minuten achter elkaar doorspeelde, en daarna nog een toegift gaf van ca. 20 minuten, en de prestatie wordt alleen nog maar knapper. Vanuit Hiphop-oogpunt zal ik een greep doen uit de breaks die gespeeld werden:

Punks Jump Up To Get Beat Down Brand Nubian (It’s Your Thing- Lou Donaldson)
Snake Eyes Main Source (Sweetback’s Theme- Earth, Wind & Fire)
Concrete Schoolyard Jurassic 5, intro Snake Eyes- Main Source (Gettin’ Nasty- Ike Turner & The Kings Of Rhythm)
Jayou Jurassic 5 (Music Man pt. 2- Pleasure Web)
Time’s Up O.C. (A Day In The Life- (kan ff niet meer op de artiest komen)
Who Got The Props Black Moon (Ronnie Laws- Tidal Wave 1975)
Let The Funk Flow EPMD, Nastradamus- Nas (The JB Monorail- The JB’s)
– I Know You Got Soul- Eric B & Rakim (I Know You Got Soul- Bobby Byrd)
Live @ The BBQ Main Source, Beats To The Rhyme- Run DMC, Daytona 5000- Ghostface en nog 10.000 anderen (Nautilus-Bob James)
Top Billin’(hierop wel in geknipte versie, maar ach) Audio Two, Check It Out- Grand Puba en nog 20.000 anderen (Impeach The President- The Honeydrippers)
Lyrics Of Fury Eric B & Rakim (het allerdopest gebruikt ooit) en nog 1.000.000 anderen- (Funky Drummer- James Brown, wat kwam de drummer dicht in de buurt van deze onmogelijk moeilijke beat)

Al met al was het een onvergetelijke avond, en raad ik alle serieuze Hiphop-fans, Funk-fans en all-round muziekliefhebbers om te gaan kijken als Breakestra weer tourt door Europa. Een totaal onvergelijkbare band met wie dan ook, extreem goede muzikanten en een geweldige avond zijn gegarandeerd!

Fixtures:
Hoogtepunt: De hele show, and I ain’t kiddin’
Dieptepunt: Niets
Bier: 1,80
Wc: gratis
Garderobe: geen gebruik van gemaakt
Fotograferen: yep
Geluid: perfect
Bezoekers: niet zo heel veel, ik denk 200
Damage: 12 euro
Cijfer: 9,5

Geplaatst door bowie op 25 oktober 2004