Boot Camp Clik – The Chosen Few

De intro Yo Boot Camp is niet echt een verrijking in de wereld van intro’s. Het soort intro dat je waarschijnlijk maar een keer luistert en daarna voor de rest van je leven skipt. In iets meer dan een minuut wordt je verveelt met de hartslag van de ingeslapen Boot Camp Clik. Tijdens dit gebeuren zegt iemand dat Boot Camp) wakker moet worden en dat je niet moet pikken wat ze zeggen. En wat zeggen ze, nou ze zeggen dit: Yo Boot Camp, y’all niggers ain’t hittin’ in New York! What y’all niggers gonna do about that, Boot Camp??!
De track And So komt hier achteraan. Een goed voorbeeld van een track waarvan je weet dat je deze toch het meest gaat draaien zonder dat je de rest nog gehoord hebt..
Dit is een echte comeback track van de BCC, de lyrics zijn rauw maar ook met veel gevoel ingerapt, BCC is duidelijk weer terug. De dope productie van Curt Cazal, een dope gitaar melodie en een dope sample van iemand die zegt And So maakt dit echt de topper van het album. Cazal mag je kennen van producties voor Afu Ra’s Life Force Radio en ook van Krumb Snatcha’s Respect All Fear None.

Maar wat een teleurstelling dat er na een track als And So een track als Down 2 Business volgt. De beat is saai en het enthousiasme dat er nog zo afspetterde bij And So is nergens meer te bekennen. De teksten zijn wel in orde van de heren maar ze hadden net zo goed wacke teksten kunnen brengen, het resultaat was hetzelfde gebleven voor mij. Zap.

Ik stop bij Welcome 2 Bucktown USA, een relaxete track die leunt op een gemoedelijke flow maar eveneens iets te veel steun zoekt bij het refrein dat wel erg vaak herhaald wordt. Wel opmerkelijk op deze track is dat Scratch van The Roots wat vocale juggles toevoegt.

The Chosen Few is niet uitverkoren om een klassieker te worden. Hier en daar mag het wat scherper van de heren, maar dat is eigenlijk niet zo het probleem. Het grootste obstakel ligt eerder bij de productie keuze, als deze in de toekomst wat slimmer wordt samengesteld ligt de weg open. Dit betekend niet dat ze af moeten stappen van de grimmige beats die vooral gitaar getint zijn. Nee hoor, maar het is wel van belang de loomheid/eentonigheid weg te schaven…
Hoe het ook zij The Chosen Few is een album waar je wel naar alle tevredenheid kunt luisteren. De sfeer van dit album is geknipt voor chillsessies waar menig de jointjes van hand tot hand gaan.

Tracklist:
01. Yo Boot Camp
02. And So
03. Down 2 Business
04. Let’s Roll
05. Welcome 2 Bucktown USA
06. That’s Tough
07. Yeah What Eva
08. Had It up 2 Here
09. Whoop His Ass
10. Daddy Wanna
11. Ice Skate
12. Just Hangin
13. Think Back
14. The Chosen Few
15. Words From Tek
Meer info: http://www.duckdown.com

Geplaatst door bowie op 17 april 2003