‘Bloed Is Dikker Dan Water’: de huidige mindstate van Hef samengevat in vijf lines

Het stemgeluid kraakt en piept bij aanvang van Bloed Is Dikker Dan Water, het nieuwe Hef-album. Voor een van de meest zelfverzekerde artiesten die er in Nederland rondloopt, klinkt de HVT-legende behoorlijk kwetsbaar. Over donkere en slepende beats voegt hij een flinke dosis realness toe aan zijn toch al imposante discografie. We zetten een aantal lines op een rij die zijn nieuwe plaat typeren, maar die ook perfect weergeven hoe Bundy op dit moment in het leven staat.

“Money is belangrijk, maar kan me niet veranderen / vroeger wou ik stoer zijn, maar nu ben ik de verstandigste.”

uit Fontein

Voordat de eerste drumpartij van Bloed Is Dikker Dan Water invalt, praat Bundy al superveel met zijn luisteraars. Over meeslepende pianotonen neemt hij je mee in wat zomaar de audioversie van ‘Puur’, de biografie die hij uitbracht, zou kunnen zijn. Hij bespreekt zijn uitgavepatroon, zijn vrouwen- annex- seksverslaving en het feit dat hij altijd in zijn leven te maken heeft gehad met misgunners. Én hij komt tot besef, betreft een van de meest iconische bars van zijn jongere broer: “Als money je niet verandert, dan maak je niet genoeg”, rapte Crooks ooit op Voel Me Vies. Bijna anderhalf decennium later komt Hef erop terug. Want hoeveel hij ook maakt, hij blijft altijd die prullenbak-representende guy uit de hood.

“Osso is een rommel, ik had gisteren een feestje / een penthouse met veel bitches, fuck die huisje boompje beestje.”

uit Gereden

Bundy blijft Bundy. En dus weet hij tussen alle levenslessen die al je al in de eerste paar tracks gehoord hebt en alle serieuze noten die nog gekraakt moeten worden, je ook meteen in een typische Hef-situatie te plaatsen. Het serieuze leven met een bijbehorend ritme is overduidelijk nog niet aan hem besteed. Een penthouse vol met mooie vrouwen is toch ook nog steeds wel heel leuk. Hef heeft zoweel lees- als hoorbaar gestruggled met zijn levensstijl, maar lijkt tegelijkertijd ook te accepteren dat het is wat het is. Het nieuwe album

“Vijf: money is niks waard als je niet vrij bent / Zes: money maakt gelukkig tot je rijk bent.”

uit Zeven

In Zeven zet de Geit de zeven belangrijkste wijsheden die hij in zijn leven – zowel in de muziekindustrie als op straat – leerde op een rij. C.R.E.A.M., stelde een iconische hiphopgroep ooit in een even legendarische track. En ondanks dat Hef eerder op Bloed Is Dikker Dan Water nog stelt dat zijn zoektocht naar de money nog altijd voortduurt, is er ook het besef dat het allemaal niets waard is als je geen vrijheid hebt om ervan te genieten. Laat staan als je het allemaal hebt verdiend. Ooit komt het moment dat je beseft dat je er geen geluk mee kunt kopen. Een line van later op het album kan daarom op verschillende manieren geïnterpreteerd worden: “Ik wou honderdduizend euro, tot ik honderdduizend euro had.” Wil hij af van het kapitalisme of wil hij simpelweg méér anno nu? Hef laat het vakkundig in het midden. Voor nu althans. Later op BIDDW geeft hij er definitief antwoord op.

“Ik weet nog van die tijden, met een stuiver op straat / december is van Bundy, labels schuiven je plaat.”

uit Rijker

Bundy is al jaren een meester in het spiegelen van zijn leven op straat aan zijn huidige status als ‘Geit’ van de rapgame. In Rijker doet hij dat letterlijk binnen een line, wanneer hij zijn skere bestaan koppelt aan het zijn van een gevreesd artiest. Al jaren dropt hij zijn albums in de laatste maand van het jaar; wat een steeds logischere keuze lijkt te worden als je hoort welke beats hij kiest om op te spitten. Op de dag dat het koudste seizoen aanbreekt, komt hij in 2023 met de meest winterse beats mogelijk. Donker, somber, beklemmend, monotoon zelfs. De meeste van de producties dwingen je te luisteren naar de teksten, die vaker dan ooit met tragiek en weemoed gevuld zijn.

“Ik en Adje in de Audi, shit ik mis die tijden / droga in de dash, terwijl we bars op beats van 50 schrijven.”

uit Vraagtekens

In een ijzersterk geschreven couplet geeft Hef een voorbeeld van die weemoed. De melancholie druipt van zowat iedere zin in Vraagtekens. De mc is niet alleen succesvol rapper, de afgelopen jaren groeide hij ook uit tot prijswinnende podcast-maker en vervult hij de rol van A&R bij Top Notch / Noah’s Ark. Lui zijn is dus niets voor Hef, blijkt ook uit de honger die hij kanaliseerde toen hij met zijn oudere broer onderweg was naar een ‘klus’. De wil om het te maken met muziek, het bestuderen van andere rappers; het zijn de lessen die hij van Adje leerde. De leergierigheid, de drive; Bundy mist het oprecht.

Conclusie

Hef beseft de rijkdom die alle levenslessen hem hebben opgeleverd, en geeft ze als nalatenschap door aan iedereen die eenzelfde pad ambieert te bewandelen. Bloed Is Dikker Dan Water is een plaat waarop hij zichzelf een spiegel voorhoudt en langzaamaan tevreden lijkt te worden met wat hij erin ziet. Zowel Noah’s Ark als hijzelf spreken over albums (“De eerste is nu van jullie!”, valt op zijn Instagram te lezen), dus op de vraag of hij Rotterdam Ahoy aan gaat doen met twee splinternieuwe albums op zak zullen we waarschijnlijk binnenkort antwoord krijgen. Voor nu is er in elk geval meer dan genoeg te genieten met deze. Iedereen Pakul Spelen!

Stream:

Geplaatst door bowie op 22 december 2023