Blackalicious

Blackalicious heeft een geweldige live reputatie. Zou dat deze keer in het snikhete Ekko ook het geval zijn?

Al 3 keer heb ik de kans gehad om Blackalicious te checken en al 3 keer is het er niet van gekomen om verschillende redenen. Toen ik hoorde dat Gift of Gab en Chief X-cel in het zaaltje Ekko te Utrecht kwamen optreden liet ik me dat dus geen 2 keer zeggen. De zaal was bomvol met voornamelijk niet-hiphoppers (en ja jongens, dat kan je toch wel enigszins zien aan de kledingstijl en dergelijke , hetgeen me altijd toch weer bevreemdt als ik naar een underground act ga kijken. Maar goed, de mannen uit de Bay Area hebben natuurlijk ook in de reguliere muziekpers zeer terecht geweldige recensies ontvangen voor hun laatste cd Blazing Arrow, dus was het te verwachten dat hun publiek niet alleen uit de hiphop-hoek zou komen (hetgeen alleen maar dope is, begrijp me niet verkeerd). Chief X-cel was er helaas niet bij, maar werd goed opgevangen door een andere DJ uit het Quannum-kamp.

Blackalicious geniet een geduchte live-reputatie, dus de verwachtingen waren hoog gespannen bij aanvang van de show. Om 21:30 begon het optreden met de van het album Blazing Arrow bekende intro Bow and Arrow, gezongen door de geweldige zanger en zangeres Myron en Omega. Deze fabuleuze vocalisten zouden de hele show door mc Gift of Gab perfect ondersteunen. Na deze indrukwekkende introductie van de groep kwam de kolossale Gift of Gab het podium op en trok gelijk flink van leer met Paragraph President. Gift of Gab is een zeer goede MC, maar zijn verbale virtuositeit wil nog wel eens leiden tot een enigszins onduidelijke articulatie, wat ik een minpuntje vind aan deze rapper. Dit deed niets af aan de kwaliteit van de nummers en aan de show die zeer gevariëerd en afwisselend te noemen was. Het publiek werd heel goed bij de show betrokken door Gift of Gab en dit maakte de toch al goede sfeer die heerste in Ekko er alleen maar beter op. <br /
Het publiek was eigenlijk de hele show door razend enthousiast, iets wat je zeker niet bij alle hedendaagse hiphop-shows tegen komt. De positieve houding van Blackalicious is goed te vergelijken met die van geestesgenoten Jurassic 5, die ook altijd garant staan voor een goede en vooral energieke live-show. Gift of Gab’s virtuose flows gekoppeld aan de afwisselende muziek van Chief X-cel en de andere producers van Blackalicious maken de groep tot een van de meest originele en verfrissende hedendaagse hiphop-groepen en een graag geziene gast in het Europese tourcircuit. Al met al was het een zeer geslaagd optreden en kan de organisatie van Boemklatsch tevreden op de avond terug kijken: Blackalicious heeft de verwachtingen helemaal waar kunnen maken.

Fixtures:
Hoogtepunt: De aanwezigheid van de twee geweldige back-up zangers Myron en Omega en het nummer Chemical Calisthenics live kan hij het dus ook!
Dieptepunt: De airco in Ekko die er niet was, leek het wel.
Bier: 1,80.
Wc: Gratis.
Garderobe: niks opgehangen dus ik zou het niet kunnen zeggen .
Fotograferen: yep
Geluid: Goed in orde, alleen stond Gift of Gab’s mic wat te schel.
Bezoekers: Bomvol, ik denk ongeveer 250.
Damage: 11,50 euro.
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 22 juli 2003