Avondje hardcore hiphop in de Melkweg

"AMSTERDAM GODAMMIT!!! SICK SHOW..Milky Way got BODIED!!", aldus Ill Bill op zijn Twitter-account. Het publiek kreeg afgelopen woensdag een portie hardcore hiphop voor z'n kiezen met Immortal Technique en La Coka Nostra.

House of Pain, Ill Bill (ex-frontman Non Phixion) en Immortal Technique: het zijn ‘zomaar’ wat namen die vanavond in de grote zaal, The Max, van de Melkweg staan. Stuk voor stuk zijn het acts die hun sporen hebben verdiend en kunnen leunen op een indrukwekkend repertoire. Het is dan ook een tikkeltje teleurstellend dat de zaal vanavond voor tweederde is gevuld. Desondanks geniet een mix van jong en oud, veel dragen shirts van La Coka Nostra en IT, van het ontspannen sfeertje in aanloop naar de shows.

Als opwarmer voor de Amerikaanse acts trappen Risskant de Woordvoerder en Anonymouz, een rapper uit Canada, iets na 9 uur de avond af. Het duo verzorgt een prima showtje – ‘tje’ vanwege de lengte – en laat horen wat men van het tweetalige album Klassiek kan verwachten. Heel erg veel respons van het publiek is er niet, wat waarschijnlijk komt door de tijd, de dag en het feit dat het publiek vooral voor de Amerikaanse acts komt. Toch weet het duo tegen het eind van de show een verdienstelijk aantal vuisten in te lucht te krijgen om vervolgens plaats te maken voor Immortal Technique.

Na een paar dope plaatjes en een korte nietszeggende showcase van het back-up duo Da Circle betreedt de man uit Harlem het podium. Met een ingekorte show – sommige tracks worden halverwege afgekapt – weet de politiek activist (wederom) te overtuigen. Dance With The Devil, The Point Of No Return, Harlem Streets, Industrial Revolution en Obnoxious: ze komen allemaal voorbij. Opvallend is dat Bin Laden ook gedaan wordt. Ondanks dat het geluid te zacht staat, zet Immortal door zijn charisma, live-performance en interactie met het publiek een indrukwekkende liveshow neer. Minpunt is wel dat de show wat voorspelbaar is als je hem al eerder hebt gezien.

Al snel na de break betreedt La Coka Nostra het podium. DJ Illegal (Snowgoons) vervangt de met Limp Bizkit tourende DJ Lethal achter de draaitafels en Everlast, Danny Boy, Ill Bill en Slaine bemannen de mics. Wat volgt is een show vol energie, nostalgie en rauwe vieze hiphop. De meest hongerige van het stel is de meest onbekende: Slaine. De naar eigen zeggen alcoholist is vanavond, zonder dat de anderen teleurstellen, het scherpst. Het zijn echter voormalig House of Pain frontman Everlast – met een minder zware stem dan normaal – en Ill Bill die de meeste aandacht naar zich toe trekken. Danny Boy fungeert zoals gewoonlijk vooral als back-up mc.

De supergroep voelt goed aan dat het publiek ook – of vooral – het oudere werk wilt horen. Ill Bill weet de crowd in beweging te brengen met Non Phixion-klassiekers als The CIA Is Trying To Kill Me en Black Helicopters en er komt ook wat solowerk langs. House of Pain mag en kan natuurlijk niet achterblijven met Who’s The Man, On Point, Put Your Head Out en uiteraard het hoogtepunt: Jump Around. Veel tracks van het aankomende La Coka Nostra album worden niet gedaan. Slechts een handjevol tracks komt voorbij. De aandacht verslapt echter geen moment omdat de tracks, net als de hele show vanavond, allemaal knallen. En zo komt er rond 12 uur een einde aan een avond hardcore underground hiphop. Het publiek gaat voldaan naar huis en één ding is wel duidelijk: La Coka Nostra is A Brand You Can Trust, ‘toevallig’ ook de titel van het album.

Check hier alvast het album op MySpace, 14 juli ligt ’ie in de winkel.

Fixtures:
Hoogtepunt: De klassiekers die voorbij kwamen
Dieptepunt: Opkomst
Bier: 2 euro
Wc: Gratis
Garderobe: 1 euro
Merchandise: CD’s en t-shirts
Fotograferen: Geen probleem
Geluid: Mocht wel wat harder
Bezoekers: Tweederde gevuld
Damage: € 27,00 excl. servicekosten
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 10 juli 2009