Art Of The City: Rotterdam

Street art verspreidt zich steeds sneller over Nederlandse steden. Onze fotografe Valerie de Vliegh is de afgelopen weken in acht steden geweest die street art hoog in het vaandel hebben staan en heeft de mooiste kunstwerken vastgelegd. Diverse organisaties hebben met veel enthousiasme hun projecten laten zien. Sommige van die organisaties doen al jaren mee aan de kunstzinnige projecten terwijl andere juist net zijn begonnen. Soms was het een zoektocht voor Valerie om de mooiste pareltjes vast te leggen, maar vaker ging dit makkelijk via een app op haar telefoon of zelfs een privétour. Ben je benieuwd naar de beleving van de acht organisaties en de fantastische murals die zijn vastgelegd? Check dan wekelijks een editie van Art Of The City, waarin je elke maandag een nieuwe stad kunt verwachten. In deze editie: ons ‘eigen’ Rotterdam!

De afgelopen twee jaar heeft Rewriters zich in en rond Rotterdam hard gemaakt voor lokale straatkunstenaars. Diverse Rotterdamse kunstenaars mogen in het buitenland rekenen op veel aandacht maar gek genoeg waren de mogelijkheden in eigen stad beperkt. De gemeente lanceerde eind jaren ‘90 een zero tolerance graffiti-beleid waardoor de stad verlost zou moeten worden van illegale graffiti. Er gingen jaren overheen voor het beleid daadwerkelijk effect zou hebben, maar de stad werd schoon. Een vervelend bijeffect was dat veel legale muurschilderingen als graffiti werden bestempeld waardoor er diverse kunstwerken zijn verdwenen. Daarnaast was er weinig ruimte voor nieuwe muurschilderingen waardoor lokale kunstenaars zichzelf niet in de Rotterdamse openbare ruimte konden presenteren.

Rewriters ontwikkelde het idee om een street art route in het centrum van Rotterdam te creëren waarbij de overgebleven muren worden gecombineerd met nieuwe, te realiseren werken. In totaal werden er twaalf nieuwe muurschilderingen gerealiseerd door louter Rotterdamse kunstenaars. Het uitgangspunt was kwaliteit en diversiteit waardoor zoveel mogelijk stijlen aan bod zouden komen.
De route werd gelanceerd in april 2016 inclusief een mobiele app (Android en iOS) die dient als tourguide. Met de app ontvang je zowel achtergrond info over de artiest als het betreffende kunstwerk. Er is ook aandacht voor muren die in het verleden zijn schoongemaakt maar voortleven met de app. Inmiddels telt de route 36 kunstwerken en kent een lengte van acht kilometer. Naast Rotterdam is er ook plek voor Capelle a/d IJssel waar je in één straat negen muurschilderingen kan zien.

Voor de toekomst staan er uitbreidingen gepland in diverse Rotterdamse wijken zoals Crooswijk, Delfshaven en Feijenoord. Alle toekomstige routes zijn te lopen met dezelfde app. Naast muurschilderingen maakt Rewriters zich sterk voor legale oefenmuren omdat Rotterdam deze simpelweg niet heeft (in tegenstelling tot vele andere steden). De eerste legale oefenmuur wordt in samenwerking met de gemeente gerealiseerd in het komende jaar.

De rest van de foto’s:

Geplaatst door bowie op 20 maart 2017