Art Of The City: Eindhoven

Street art verspreidt zich steeds sneller over Nederlandse steden. Onze fotografe Valerie de Vliegh is de afgelopen weken in acht steden geweest die street art hoog in het vaandel hebben staan en heeft de mooiste kunstwerken vastgelegd. Diverse organisaties hebben met veel enthousiasme hun projecten laten zien. Sommige van die organisaties doen al jaren mee aan de kunstzinnige projecten terwijl andere juist net zijn begonnen. Soms was het een zoektocht voor Valerie om de mooiste pareltjes vast te leggen, maar vaker ging dit makkelijk via een app op haar telefoon of zelfs een privétour. Ben je benieuwd naar de beleving van de acht organisaties en de fantastische murals die zijn vastgelegd? Check dan wekelijks een editie van Art Of The City, waarin je elke maandag een nieuwe stad kunt verwachten. In de tweede editie ook meteen de tweede Brabantse stad: Eindhoven!

Eindhoven organiseert sinds 2010 een internationaal graffiti-festival, genaamd Step In The Arena, in de Berenkuil. Na 2010 zijn er side-events toegevoegd waaronder murals, expo’s, seminars en pop-up-shops. Het project is gestart door Dave van den Berg, manager van Dynamo. Hij wilde een podium voor graffiti creëren waar jong talent naast bekend talent staat. Een plek waar je de beste artiesten van de wereld in actie ziet en met hen in gesprek kan gaan.

De Berenkuil of Insulindeplein is een verkeersplein in Eindhoven dat twee verdiepingen telt, één gelijkvloerse voor het autoverkeer, en daaronder een knooppunt van fietspaden. Het gebied fungeert als een “openluchtmuseum” omdat graffiti-kunstenaars er hun gang mogen gaan. De politie treedt er niet op tegen de graffitispuiters. In Eindhoven zijn er naast de Berenkuil zo’n 40 murals. Met de Berenkuil meegeteld zijn dit er misschien wel het dubbele. Je ziet er een geweldige combinatie van realistische portretten en fantasierijke schilderingen. Dat veel van de werken in de smaak vallen zie je doordat ze weinig over de schilderingen heen spuiten. De murals zijn verdeeld over de stad, ze hebben afmetingen van 30 m2 tot aan 1100 m2.

Step in the Arena maakt nog geen gebruik van een app, zodra er meer mensen op ontdekking gaan in Eindhoven willen zij hier wel wat mee gaan doen. De gemeente is overigens wel erg positief over de samenwerking met Step In The Arena. Ze houden de communicatielijnen kort en hebben vertrouwen in de organisatie. Dat heeft er uiteindelijk toegeleid dat Eindhoven op de kaart is gezet als graffiti-stad.

In de toekomst ziet Step In The Arena meer murals van hoog niveau voor zich. Ook willen zij een van de grootste urban festivals van de wereld gaan organiseren.

De rest van de foto’s:

Geplaatst door bowie op 13 februari 2017