Art Court: de plek in Rotterdam waar sport en street art samenkomen

Op 20 april opent Art Court in het Roel Langerakpark; een nieuw 3×3 basketbalpark waarvan het veld werd ontworpen door kunstenaar XEME uit Hong Kong. Het is een initiatief van Hiphop In Je Smoel, BuurtLAB en Concrete Lions. De drie organisaties misten een plek met alle essentiële benodigdheden om 3×3 basketbal te kunnen spelen. Met Art Court vullen ze die leegte in en kunnen zowel spelers als recreanten zich ontwikkelen in deze Olympische sport. Rotterdam is namelijk een stad vol talent, en daar bieden we graag ruimte voor in de buitenlucht!

 

Het idee

Het Art Court is geïnitieerd door Hiphop In Je Smoel, BuurtLAB en basketbalcommunity Concrete Lions. Dankzij deze samenwerking is het eindresultaat niet alleen een prachtig vormgegeven 3×3 basketbalpark, maar ook een waardevolle toevoeging aan de wijk. Het biedt jongeren én volwassenen een nieuwe en spannende manier om te sporten, maar ook om sociale contacten op te doen. Het is een creatieve ruimte die kunst en sport combineert, waardoor het een unieke ervaring biedt voor iedereen die het bezoekt.

Het veld

Er zijn maar liefst vier 3×3 velden te vinden op het nieuwe basketbalpark. De velden zijn ontwikkeld met veel aandacht voor duurzaamheid. Zo zijn de vloerdelen van het veld modulair en eventueel te verplaatsen. De delen gaan minimaal dertig jaar mee en zijn onderhoudsvrij. Een ander groot voordeel van deze vloer is dat het geluidsdempend is en er geen harde, laagfrequente dreunen te horen zijn bij gebruik van het veld. Ook de kunst is duurzaam op de vloerdelen geprint en niet geverfd, wat kan rekenen op minimaal tien jaar zichtbaarheid in plaats van verfslijtage, dat al na een jaar op kan treden. Het veld wordt gelegd door Royal Campen.

Galdino Haimé (Showcase Basketball) zal de presentatie van de opening verzorgen. Tekst gaat door onder de foto.

De kunstenaar

XEME is een graffitikunstenaar uit Hong Kong. Hij begon graffiti te schilderen in 2001 en sindsdien is zijn werk voornamelijk gewijd aan letters en vormen. Afkomstig uit een stad waar graffiti nauwelijks bestond, moest XEME zichzelf dwingen de grenzen te verleggen en creatief te zijn. Gefascineerd door de Chinese cultuur voegt hij altijd Chinese elementen toe aan zijn werk. Tegelijkertijd probeert XEME – zowel in methode, stijl als medium – conservatieve regels te doorbreken door traditionele en hedendaagse kunst met elkaar te vermengen.

Momenteel combineert XEME Chinese kalligrafie met geometrische vormen en patronen tot een nieuw spectrum van kunstwerken. Hij wordt ook door goede vrienden gemotiveerd om verschillende soorten kunstvormen te verkennen, zoals beeldhouwen en inktschilderen.

Je leert XEME beter kennen in het uitgebreide interview dat we met hem deden.

Een voorbeeld van een basketbalveld dat XEME eerder ontwierp en verfde. Tekst gaat door onder de foto.

De locatie

Het Roel Langerakpark is 18,3 hectare groot en grenst aan de ingang van Diergaarde Blijdorp. Het park is vooral gericht op sportrecreanten en daarom de ideale locatie voor Art Court! Naast het nieuwe 3×3 basketbalpark is er een vrij toegankelijke atletiekbaan te vinden, een discgolf court voor frisbeesport en een wandelpromenade richting de dierentuin. Om het park zijn tevens meerdere sportverenigingen gevestigd. Adres: Roel Langerakweg 25B.

 

De opening

Het veld zal officieel geopend worden op 20 april om 15:00! De Koningsspelen, de jaarlijkse sportdag voor kinderen, zullen dit jaar extra speciaal zijn vanwege de opening van het Art Court. Het basketbalpark in het Roel Langerakpark wordt dan de plek voor verschillende activiteiten, waaronder clinics, wedstrijden en muziekoptredens. De dag erna, op 21 april, is er een sportief en creatief programma waar Rotterdamse basisscholen zich voor hebben ingeschreven. Meteen vanaf de officiële start maakt jong en oud dus kennis met deze fusie tussen sport en street art!

Tijdens de opening wordt het vloerdesign onthuld en heb je tevens zelf de mogelijkheid om 3×3 basketbal te spelen op het splinternieuwe Art Court!

Ook tijdens Koningsdag, waarbij de Koninklijke familie Rotterdam aandoet, zal er aandacht zijn voor zowel 3×3 basketbal als het Art Court. Er wordt namelijk een speciale Koningsdag-variant van het veld ontworpen door Laura Aranda van Studio Amargo. Dit veld wordt geplaatst langs de route die de Koning en zijn familie door Rotterdam zullen afleggen. Een dunkende koning, zou het?!

De sport

3×3 basketbal is een relatief nieuwe, maar zeer snel groeiende sport die sinds de Olympische Spelen van 2020 in Tokio een officiële Olympische sport is geworden. Het spel wordt gespeeld op een half veld, met twee teams van drie spelers en één basketbalring. Het is een snelle en dynamische variant van basketbal, die zowel atletisch als technisch uitdagend is.

De sport in beeld, op een basketbalveld in de Afrikaanderwijk. Die diende als pilot voor Art Court en werd gepaint door ZEDZ tijdens POW! WOW! Rotterdam (nu ALL CAPS.). Tekst gaat door onder foto.

De toekomst

Het is niet zo dat zodra de velden opgeleverd zijn, je enkel recreatief kunt basketballen op Art Court. Met elkaar zorgen we dat er het gehele jaar beweging en reuring is op de courts in het Roel Langerakpark. De ruime ervaring van BuurtLAB met concepten in de publieke ruimte leert dat (het liefst) wekelijkse programmering op een plek leidt tot meer betrokkenheid en beter functioneren van een plek. Verdeeld over vijf – en nu zes – courts programmeren zij zo’n honderd (!) basketbal-activiteiten per jaar, en op ieder court ook nog eens één toernooi. De uitvoering van deze programmering wordt gedaan door jongeren uit de Concrete Lions-community. We betrekken de buurt, werken aan draagvlak en zorgen voor een programmering.

Zin in sport, cultuur, kunst of simpelweg benieuwd? We zien je op Art Court! Wanneer je ons bezoekt en besluit het op je socials te delen, mag je de hashtags gebruiken: #artcourt en #artcourtrotterdam.

Art Court werd mede mogelijk gemaakt door Citylab010.

Geplaatst door bowie op 3 april 2023