Appelsap 2016: anthems, anthems, anthems

Het Flevopark werd afgelopen zaterdag opnieuw op z’n kop gezet door een uitverkocht Appelsap. Het festival is inmiddels zó populair dat de tickets over de toonbank vliegen omdat het publiek weet welke kwaliteit er geboden wordt en blind kan vertrouwen op de organisatie. Wij struinden een dag lang door het park in Amsterdam-Oost en geven dan ook toe: Appelsap hoort, ook na 16 jaar, nog steeds bij de top.

IMG_1639

Hordes mensen, veelal fashionable gekleed in shirts van Amsterdamse, Londense of Parijse makelij, snellen zich aan het begin van de middag al van station Muiderpoort naar het Flevopark. Zodoende is het veld bij bijvoorbeeld FMNLAS al aardig gevuld; men neemt de bassen gretig in zich op. De moshpits zijn nu al aan, hoe moet dat straks als Adje & Cho, Rotjoch United en Noah’s Ark Soldiaz nog optreden hier?

APPELSAP2016IMG_1686

Adje’s Fock Wachten knalt letterlijk uit de boxen, maar het zijn vooral de nieuwere tunes van hem en Cho die het publiek in extase brengen: Verlof en Broke Zijn Is Een Ziekte klappen en Josylvio komt ook nog langs voor zijn featuring op de splinternieuwe track Maradona. De grond voor het hoofdpodium trilt tot aan achteraan het veld.

APPELSAP2016IMG_1789

Op de Noisey-stage zien we een goed optreden van de Londense belofte Elf Kid, die meteen na zijn optreden naar Rio vertrekt om op te treden tijdens de Spelen. De jonge mc spit vurig over de grimeproducties en het geluid is écht goed. Perfecte aansluiter is de set van Grimeyard, het collectief waarin members van Zwart Licht, Noizboiz en Caza live verses afwisselen met overzeese grimetracks. Ideaal om in het genre gezogen te worden, want naast de hits van Skepta, Stormzy, Giggs en anderen komen er undergroundklappers voorbij waar nog níet zoveel mensen van hebben gehoord. Het wordt alsmaar drukker op het veld naarmate de set vordert en dan is het tijd voor de terugkeer van Zwart Licht op Appelsap.

APPELSAP2016IMG_1817

En hoe. De grimeyness gaat gewoon verder want naast de classics als Back Up Staat Klaar (die moshpit, wauw) en Guillotine doen de mannen ook een gruwelijke track die naar eigen zeggen nog getaped moet worden en wordt er nog gesprongen op Geen Manieren. Akwasi, Leeroy en Hayzee vormen nog steeds een van de beste live acts van het land, ook wanneer ze lang geen plaat hebben uitgebracht als Zwart Licht. En als Skinto, Caza, XL en AJ Tracey dan ook nog verses komen spitten wordt het een grime-cypher op het podium en een chaos ervóór.

APPELSAP2016IMG_1800
APPELSAP2016IMG_1807

Door wat verschuivingen in het tijdschema missen we Jazz Cartier, maar pakken wel nog een paar stukken mee van het Rotjoch United-blok op de main stage. Ook hier doet Josylvio zijn ding (Le7nesh zorgt voor een meezingende -en springende- menigte), de aanwezige dames laten hun heupen los op Broederliefde. de jonge mensen zingen mee bij Boef en bij Mula B & Louis staan de boys weer massaal vooraan om in de moshpit te duiken op Domme Jongens. Ook Poke’s Raak Me Niet Aan is intussen een anthem geworden en wordt dan ook volop meegescandeerd. Feest!

APPELSAP2016IMG_1879

Tussendoor doet D.R.A.M. een korte set op het Noisey-podium, waar het nu even niet zo losgaat als vanmiddag, maar juist bij zijn zomerse tunes (waarvan iedereen natuurlijk Broccoli en Cha Cha kent) breekt de zon even door. Bij Section Boyz is het even later weer wat drukker, maar het grimmige collectief weet niet de hele show door te overtuigen. Hoe hard de producties ook zijn, her en der overschreeuwen de mc’s elkaar waardoor het af en toe rommelig wordt. Het publiek heeft er maling aan, want zodra Bimma wordt ingezet verandert het hele veld in één kolkende mensenmassa.

APPELSAP2016IMG_1794
APPELSAP2016IMG_1995

We zijn op tijd terug voor de package aan ‘soldiaz’ die Noah’s Ark het veld in stuurt. Een voor een komen de acts door met een korte eigen set en over de setlist is nagedacht, want bij het laatste nummer van een act komt de volgende mc alvast een featuring doen om vervolgens het eigen optreden te kunnen doen. Hierdoor verloopt de set vloeiend, ondanks de verschillende dj’s (Yung Felix bij Mario Kartel, Jack $hirak bij Def Major en Sebastiaan Moreno bij Hef bijvoorbeeld). Def Major’s De Jeugd (versterkt door de Lefensmannen), Murda’s Dat Doen We Niet Meer (mét Jiggy Djé), Do Or Die van Jonna Fraser (mét Broederliefde) en Hef die Cho en Josylvio erbij roept voor featurings; de boog blijft een uur lang gespannen en Noah’s Ark toont de diversiteit van het label op sublieme wijze. Een van de hoogtepunten van de dag.

APPELSAP2016IMG_2026
APPELSAP2016IMG_2033

Vervolgens is het even viben met een drankje in de hand bij Abstract, om weer terug te keren naar de Noisey-stage voor Yung Internet. De mannen spelen een thuiswedstrijd en winnen die glansrijk want niemand kan stilstaan. Binnenstad is een tune om op los te gaan en ook bij Affoe x 2 gaat de crowd helemaal lekker. We besluiten vroegtijdig het veld af te gaan zodat we nog een fatsoenlijk plekje kunnen bemachtigen bij Fat Joe, maar die missie is hopeloos. Het festival is inmiddels uitverkocht en het veld bij de main stage staat helemaal vol. De wandelende hitmachine strooit haastig zijn nummers uit over het Amsterdamse publiek: in sneltreinvaart komen zijn coupletten op New York, What’s Luv, Make It Rain, All The Way Up, All I Do Is Win en Lean Back voorbij. Het verplichte blokje met tributes aan Big Pun, Biggie en Tupac kan niet ontbreken en als encore speelt hij nog een keer zijn verse van All The Way Up, om vervolgens na krap een half uurtje alweer te verdwijnen.

APPELSAP2016IMG_2127

Dat laatste tekent het Amsterdamse festival: Appelsap heeft de grote rappers niet meer nodig. De honger van buitenlandse youngboys zoals AJ Tracey, Elf Kid en Section Boyz gecombineerd met gevestigde mc’s (Murda, Adje, Zwart Licht) en snel opkomende populaire jongens (Josylvio, Yung Internet, Jonna Fraser) uit eigen land is waar het publiek het allerhardst op gaat. De gemoedelijke sfeer, het weer -op een paar druppels na-, het lekkere eten en de dikke dj-sets doen de rest. Tot volgend jaar!

APPELSAP2016IMG_2096

Fixtures:
Hoogtepunt: Vlammende optredens van Zwart Licht en Noah’s Ark Soldiaz én Bimma van Section Boyz
Dieptepunt: Fat Joe’s haastige set
Bier: 1 munt (€ 2,80)
Wc: gratis
Garderobe: kluisjes tegen betaling
Fotograferen: ja
Geluid: goed
Bezoekers: Uitverkocht!
Damage: € 25,- (early bird), €39,- (regular)
Cijfer: 8

APPELSAP2016IMG_2081

De rest van de foto’s check je snel op Facebook!

Geplaatst door bowie op 18 augustus 2016