Apathy- It’s The Bootleg MUTHAF*CKAS! Volume 1

Als je ergens aan begint moet je het goed doen ook. Dat is de instelling waarmee deze 24 jaar oude rapper uit Connecticut z’n debuut maakt met deze dubbel CD. Maar liefst vijfenveertig tracks op twee 80 minuten durende CD’s zijn er te beluisteren en dat geeft wel aan dat deze talentvolle MC behoorlijk wat te vertellen heeft.

Apathy pakte de mic voor het eerst op aan het begin van de jaren negentig en zijn officiële intrede in de scene kwam in 1996 met drie gastoptredens op het debuut van de Jedi Mind Tricks ‘The Psycho Social’. Kort hierop volgde zijn eerste solo releases op 12" met de nummers ‘Compatible’, ‘School’, ’Ain’t Nothing Nice’ en ‘Just Begun’. Door op te hooken met Celph Titled werd de Demigodz crew gevormd in samenwerking met enkele andere underground acts als 7L & Esoteric, Louis Logic, Open Mic en Rise. Onder die naam werd in 2002 de EP ‘The Godz Must Be Crazy’ uitgebracht en hiermee werden voor Apathy alle deuren open gegooid. Meerdere platenlabels zagen de rapper wel zitten en probeerde hem over te halen bij hun te tekenen. Dat label werd uiteindelijk Atlantic records.

Door jaren lang al z’n nummers op 12" uit te brengen en de vele samenwerkings projecten met onder andere the Demigodz had Apathy al aardig wat materiaal liggen wat alleen toegankelijk was voor vinyljagers en downloaders. Een goed plan om dat dus allemaal samen uit te brengen op CD. ’It’s The Bootleg’ is dan ook een compilatie van de zelfuitgebrachte 12"s, freestyles en andere tracks.

Naast Apathy zelf zijn de andere leden van de Demigodz ook goed vertegenwoordigd op deze plaat en zijn er een hoop gastoptredens voor ze weggelegd. Samen met Celph Titled, Rise, Punch & Words, Open Mic, Esoteric, Louis Logic, C Rayz Walz en Majik Most neemt Apathy je mee op een weg langs rauwe underground hiphop waar lyrics van een zeer hoog niveau worden afgevuurd op iedereen die in de weg staat van de Godz.

De openingszet wordt gemaakt met het nummer ’Y’all Ain’t Good Enough’ met Celph Titled wat gelijk de trend zet voor de rest van dit album. De hele competitie wordt grondig aangepakt en duidelijk gemaakt dat de Demigodz geen grap zijn. Een leuk gitaarsampletje en een aanstekelijke hook maken dit nummer tot een mooie intro voor wat je te wachten staat.
De track ‘Immortal’ is één van de beste nummers van ’It’s The Bootleg’ en bevat de ook inmiddels onstervelijke stem van Freddy Mercury van Queen met “I am Immortal”. Geniaal gefuseerd met een heerlijke beat die een moshpit in een beukfestijn doet veranderen. Verder kun je op disc één een heerlijke freestyle horen over een beat met een verslavend pianosampletje samen met oa. Rise en Punch & Words. Op disc twee vinden we de klassieker ‘The Smackdown’ met Rise, Celph en C Rayz Walz. Dit nummer laat de absolute top zien van alle vier de MC’s op het gebied van lyrics en de punchlines doen je je hand voor je mond slaan van ongeloof. Toch is het C Rayz Walz die de genadeklap geeft met zijn verse die begint met: “/I write rhymes on toilet tissue, lyrics tear your ass up/ You drop wack shit, the only reason you pass butt/ I write dope with heroin pens, take it in the vein/ I scream Uno!! Just to put one in ya brain/ You’re a dumb fuck, like retarded group sex/ I skipped the line, then ask who’s next/.”

Het mooiste van deze plaat, naast het feit dat je twee CD’s krijgt voor de prijs van één, is dat er geen slechte nummers te vinden zijn tussen de vijfenveertig tracks die ’It’s The Bootleg’ bevat. Wel een aantal wat mindere, maar toch zal het merendeel je wekenlang aan je speakers doen kluisteren. Het fijne is dat de nummers lekker afwisselend zijn en je daardoor goed vasthouden. Een hoogstaaltje aan skills met af en toe net iets teveel puberale rijms over het afpakken van vriendinnen, maar de hoeveelheid goedgevonden woordspelingen en punchlines maken dat weer helemaal goed. Het is dan ook één van de beste releases van het afgelopen jaar.

Wat deze plaat zeker duidelijk maakt is dat Apathy als rapper goed z’n mannetje weet te staan en elk nummer van deze plaat maakt tot een gruwelijke track. En aangezien dit vooral oud materiaal is, staat ons nog wat te wachten. Toch is het een andere rapper die op ’It’s The Bootleg’ met de beker naar huis gaat. Dat is Rise. Een MC uit Brooklyn, bekend van de eerste lyricist lounge met z’n fijne stem en lyrics van zeer hoog niveau. Deze man maakt de nummers waarop hij meerapt tot een juweeltje en laat je smachtend wachten op z’n EP die eerdaags uit zal komen en slechts een voorbode zal zijn van de nog meer verwachte Demigodz uitgaves.

Tracklist:

Disc one:

01. Y’all ain’t good enough f/ Celph titled
02. Every emcee f/ Rise
03. DSL’s
04. That ol’ boombap (remix)
05. Chrome depot freestyle f/ Celph titled
06. Immortal
07. Science of the bumrush f/ Celph titled & Open mic
08. Earth girls are easy
09. Eddie ill & DL freestyle f/ Rise, Gaston, Wiseguy, Wordsworth & Punchline
10. Compatible f/ Celph titled
11. Sureshot affair f/ Open mic
12. PF cuttin freestyle
13. Mother molesters f/ Majik most, Louis logic & Celph titled
14. You can try f/ Esoteric
15. DJ unknown & Mekalek- Rockafella freestyle f/ Rise
16. Import turner x-clusive f/ Celph titled & Lexicon
17. Public execution f/ Celph titled & Esoteric
18. We get down
19. Breeze block ?Radio 1 UK freestyle f/ Celph titled
20. Live @ the Playboy mansion f/ Open mic
21. DJ unknown & mekalek – Rare species freestyle f/ Celph titled & Grafh
22. Battle me
23. DJ next – A vibe called next freestyle f/ Open mic

Disc two

01. Don’t talk to me f/ majik most
02. Just begun
03. That ol’boombap
04. Well, well,well?.f/ Celph titled, Rise & Esoteric
05. Ain’t nothing nice
06. Makin’music (remix) f/ Celph titled & Lexicon
07. Trife-a-saurus rex
08. Root beers in your fridge f/ Celph titled
09. DJ next ?Nextclusive barbeque sauce freestyle f/ Romen rok & Alius
10. School
11. The hook f/ Majik most, C rayz walz, Celph titled, Louis logic & Dutchmassive
12. DJ Unknown & Mekalek -Brothers on the slide freestyle f/ Rise
13. Speak now f/ Vinnie paz & Esoteric
14. No joke f/ Celph titled
15. Paper mache f/ Rasheed, Louis logic & Celph titled
16. Hiphop groupies f/ Open mic
17. The smackdown f/ Rise, Celph titled & C rayz walz
18. Eddie ill & DL ?A long rhyme coming exclusive f/ Celph titled & louis logic
19. The big hurt f/ Punchline, Wordsworth, AL skills, Wiseguy &Gaston
20. Chrome depot freestyle f/ Celph titled
21. Get off my nuts f/ Celph titled
22. DJ Unknown & Mekalek ?Lost freestyle f/ Louis logic

Meer Info: http://www.demigodz.com/

Geplaatst door bowie op 11 maart 2004