Adje pakt met authentieke hiphopshit de Spotify-cover van deze week!

“Faka Adje, goedemorgen! (…) Wanneer drop je dat fucking album? Andere gasten hebben al 3, 4 keer per jaar hetzelfde album gedropt. We willen die oldschool hiphop hebben G!” De voice memo die als intro dient voor Adje’s nieuwe album Authentic zegt eigenlijk alles. Adje heeft een van de meest unieke posities in de Nederlandse hiphopgame. Hij stond op grote hits van The Partysquad, Bizzey en Equalz, scoorde zelf een classic kraker met Hele Meneer en stond op een van de grootste tracks ooit: Cono. Maar hij bleef parallel aan die mega-klappers altijd trouw aan de soulvolle hiphopbeats, de tot chipmunk opgepitchte vocals en de trage drumpartijen. Zijn diepe stemgeluid klinkt simpelweg op heel veel beats dwingend. Met zijn nieuwe project Authentic laat hij dat weer eens blijken.

Hij onderstreept zijn status als OG en storyteller als hij zijn hart uitstort over triomfantelijke koperblazers van p.APE. It Ain’t Easy landt bovenaan de afspeellijst deze week. Het gaat allemaal niet vanzelf is de strekking van de track – neem het van Adje aan want hij is er al geruime tijd. Het is inmiddels twee decennia geleden dat hij opkwam met THC, en het veteraanschap straalt van iedere lettergreep. “Tweede verse, nu krijg je een echte hood story / In de nineties vond je op de pleintjes van de school borie!”, opent hij het tweede couplet. Hij benadrukt het belang van je plek kennen in de streets, maar dat valt tegelijkertijd door te trekken naar de rapgame.

Van ‘Nieuwe Slotjes’ verscheen al eerder een viddy. Tekst gaat door onder de clip.

Vechten tegen een storm

De ervaring druipt van Adje’s voordracht af. Vandaar dat we ook een tweede track van de tape hebben toegevoegd aan de playlist. Nieuwe Reden, de samenwerking met U-Niq, is deze week ook te horen in onze selectie. Oefening baart kunst, maar beweeg in stilte, is daarin de strekking van zijn couplet. “Je moet eerst leren mikken als je scoren wil” is halverwege zijn verse te horen. U-Niq neemt kalm de microfoon van hem over en benadrukt ook het belang van leren. Alleen zo kun je in de ultieme survival-modus raken. “Al die hindernissen vormen een blok / maar op de block ben ik gevormd, en getraind om te vechten tegen een storm / Wat is wijsheid? De leer van de straat of van de schoolbanken? / Wat gaat me helpen? Een pen of een pistool pakken?”

Stream Authentic van Adje via deze link en check onze selectie van 20 kersverse hiphoptracks hieronder in onze playlist. Pro-tip: abonneer erop en blijf altijd up-to-date!

Geplaatst door bowie op 26 februari 2024