#ADEMBENEMEND: Nederlandse hiphopscene laat zich horen tegen racisme

Een aantal prominente Nederlandse hiphopartiesten slaat de handen ineen voor het project #ADEMBENEMEND, om een zo groot mogelijk statement tegen geïnstitutionaliseerd racisme te maken. Het startschot wordt gegeven door de release van een gezamenlijke track van Manu, Kern Koppen, Rico, De Colombiaanse Bloedgroep, SKAV, Roscovitsch en ReaZun. Wij spreken initiatiefnemer Manu.

Manu en Kern Koppen zijn de aanjagers van het mooie initiatief, dat met de Black Lives Matter-movement die weer flink werd aangezwengeld door de moord op George Floyd, in een bewogen tijd komt. Manu: “Die gebeurtenis heeft wereldwijd een nieuwe dynamiek gebracht in het gesprek over racisme in al zijn vormen. Voor de schreeuw om verandering kan niemand zijn oren meer sluiten. Sterker nog; dit is de tijd waarin eenieder die zich betrokken of geraakt voelt, zich actief moet blijven uitspreken.”

“Revoluties gaan hand in hand met hiphop.”

De Nederlandse hiphopgemeenschap ziet hij dan ook als een collectieve stem, die die schreeuw om om verandering op een manier kan uiten waarmee veel mensen zich verbonden voelen. Manu en Kern Koppen verzamelden Rico, Roscovitsch, Juiceisdunaam en Darin (De Colombiaanse Bloedgroep), SKAV en ReaZun om allen hun visie op racisme te uiten. De track Adembenemend is het resultaat.

Op een harde productie van Frank van Kern Koppen blazen ze hun angst, hoop en hun bevindingen eruit. De een beschrijft hoe iemand hardhandig naar de grond wordt gewerkt door een politieagent, een ander bekruipt het benauwde gevoel dat hij anno 2020 blij moet zijn omdat zijn kinderen zijn geboren met een blanke huidskleur. Adembenemend is daardoor een verzameling van visies van individuen, maar tegelijkertijd één grote vuist. Het sampled de krachtige speech die Akwasi gaf tijdens het BLM-protest op de Dam. De tracktitel is een vertaling van enkele van de laatste woorden van zowel Eric Garner als George Floyd: “I Can’t Breathe!” De actie van de politie in dit soort gevallen is dan ook letterlijk adembenemend.

“Dit tegengeluid mag niet beperkt blijven tot een hype.”

“Het zijn allemaal artiesten die ik ken en waarmee ik regelmatig contact heb. Tevens zijn het allemaal jongens die zich reeds actief uitspreken tegen racisme, in tracks of daarbuiten”, vertelt Manu. Hoewel het nummer ijzersterk is, is het nog maar een startschot: “Revoluties gaan hand in hand met hiphop. Daarom wenden we ons tot de Nederlandse hiphopscene. Alle artiesten op de track vragen ook bevriende collega’s de instrumental te gebruiken om een eigen track tegen racisme op te nemen. Het doel is om een ketting van antwoorden te smeden en die zo lang mogelijk door te laten klinken. Dit tegengeluid mag niet beperkt blijven tot een hype.”

The Black Archives is partner van het initiatief. De gegenereerde aandacht, het internetverkeer en eventuele inkomsten krijgen daarmee een passend doel. Ook Hiphop In Je Smoel sluit zich aan bij het ADEMBENEMEND-project. Niet alleen door dit artikel te plaatsen, maar ook door je op de hoogte te houden van het vervolg ervan. Hieronder kun je de straks dan ook de sneeuwbal van muzikale antwoorden checken.

Update: NESS spreekt zich ook uit op de ADEMBENEMEND-beat!

Update #2: JM is next up:

Update #3: Stryder kan niet ontbreken als het om vuist-in-de-lucht-anthems gaat!

Update #4: Menna is aan de beurt om krachtige woorden op de beat te rappen.

Update #5: En ook McGyver wil niet ongehoord blijven.

Update #6: De officiële video (met lyrics!) is nu uit:

Update #7: Een hele hoop artiesten heeft een remix van ADEMBENEMEND gemaakt in het Engels! Check ‘For Us To Breathe’:

Update #8: Er is nu ook een abnormaal harde mega-remix door Fort Buku!

Update #9: Strik is volgens zichzelf rijkelijk laat, maar je bent nooit te laat om er iets van te vinden.

Update #10: Jurgen Busker is de volgende die aansluit in de #ADEMBENEMEND-mars tegen racisme.

Update #11: De woorden van Massih Hutak zijn niet minder dan indrukwekkend.

Update #12: Als zelfs NUL7NEGEN weer bijelkaar komt voor een track, weet je dat dit onderwerp broodnodig was om te bespreken.

Geplaatst door bowie op 29 juni 2020