Je kent ‘m vast wel: de sirene uit Quentin Tarantino’s klassieke film Kill Bill, die elke keer als er iets weirds gebeurt in de film te horen is. Die in 2014, 2015 en zélfs nog in 2016 kneitervaak is gesampled door allerlei producers en waar werkelijk íedereen wel eens overheen heeft gerapt. Anno nu zijn er talloze beats en tracks waarin de inmiddels doodgesamplede sirene voorkomt. Bij deze willen we het tijdperk afsluiten. Producers; it’s done. En waarschijnlijk ook al beter dan in de beat waar je nu mee bezig bent. Tijd voor iets nieuws, dus. Maar niet voordat we de beste tien tracks waarin de ‘Kill Bill-sample’ voorkomt op een rijtje hebben gezet.

Een stukje duiding: in een interview met The Fader van vorig jaar zomer claimt producer TM88, onderdeel van het collectief 808 Mafia en met collabo’s met o.a. Drake en Travi$ Scott op zijn naam, samen met Southside (die overigens het stuk van The Fader blast in deze video) de originator te zijn van het gebruik van de sample. De eerste keer dat ze het gebruikten was in een track van Young Thug (waar het volgens Southside dan weer helemáál niet in gebruikt wordt) en het collectief is het daarna blijven gebruiken omdat diverse andere rappers hen vroegen om het geluidje in hun beats te stoppen. Anno 2016 zijn we een beetje moe geworden van alle beats die dezelfde sample als basis hebben, hier zijn de beste tien en dan moet het voor eens en voor altijd klaar zijn:

#10: Philthy Rich – Buss Down (ft. Young Scooter)

808 Mafia, waar beide bovengenoemde producers deel van uitmaken claimt dus het patent. In deze track van de voor ons voorheen onbekende mc Philthy Rich is de sample naar een iets andere frequentie gepitched.

#9: Future – Stick Talk

Je zou denken dat Future na zijn megaklapper van vorig jaar (die staat verderop in deze lijst) die sample beu zou zijn maar niets is minder waar. Stick Talk, eveneens afkomstig van DS2 (er staan dus twee tracks op met dezelfde sample), is in het najaar ook geclipt en zit al op de helft van de views van zijn voorganger Fuck Up Some Commas (34 miljoen inmiddels). Als het werkt, waarom dan niet twee keer hetzelfde trucje uithalen?

#8: Mula B – Domme Jongens (ft. Louis & 3robi)

Illias (op de ******beat), die Chossel Een Beetje heeft geproduceerd, blijkt ook vaker uit hetzelfde vaatje te kunnen tappen. Domme Jongens is net zoals eerder genoemde track een anthem, die ongetwijfeld op de aankomende editie van Appelsap gaat zorgen voor een crowd die volledig gek gaat. “Domme Jongens in je stad!”

#7: Future – Hardly

Producer Southside is er niet vies van om dezelfde sample vaker aan te pakken. Op diverse tracks van Future’s tape Monster (2014) komt de sirene op de eerste tel van de maat voorbij. It’s a 808 Mafia thing, zullen we maar zeggen. Het nuttigst is Hardly, waarop met de sample niet een snoeiharde clubplaat wordt gemaakt, maar eerder een ingetogen instrumentatie. Dat hoorde ook Future, die niet zo los gaat als op bijvoorbeeld ‘Commas’, dat trouwens ook al te vinden was op dezelfde tape.

#6: Mula B & Louis – Chossel Een Beetje (ft. 3robi)

Als je dacht dat een hype als deze niet naar Nederland zou overwaaien zit je ernaast. Natúúrlijk komt zo’n hype naar Nederland. Chossel Een Beetje was de track waarmee heel ons land kennismaakte met Mula B, Louis en 3robi. De track was tevens de kickstart voor de sicke Wilde Westen movement uit Den Haag die nu verder komt dan de Hofstad: het bracht ze al naar Appelsap (waar ze dit jaar overigens weer mogen rocken!) en inmiddels is de video van het Nederlandse straatanthem van vorig jaar de millie views gepasseerd.

#5: Key! – Perfect

Key! was er dankzij het werken met 808 Mafia-producer Chris Fresh ook heel vroeg bij. Met zijn trage trill-sound heeft hij net als Future in 2014 al meerdere producties waarin de sirene te horen is op zijn #808Keys mixtape. De dom harde bas in afsluiter Perfect doet de titel van de track absoluut eer aan en saillant detail: deze track is een van de weinige in deze lijst waarin de Kill Bill-sample voorbij komt in twee verschillend gepitchte tonen.

#4: Waka Flocka Flame & Young Sizzle – One Eyed Shooters

De zoveelste 808 Mafia-productie in deze lijst is er eentje die Waka Flocka begin dit jaar kaapte voor de track One Eyed Shooters. In samenwerking met Young Sizzle gaat hij H.A.M. op deze uptempo beat.

#3: Lijpe – Moeilijke Tijd

Pfff, deze beat knalt zo gruwelijk hard. Jack $hirak houdt zich nu vooral bezig met de tropical house ritmes die hij Lil Kleine heeft gegeven voor zijn album WOP!, maar kan tegelijkertijd nog steeds gruwelijke bangers maken zoals deze. Sick getokkel, snoeiharde drums en natuurlijk moest ook hij een keer de Kill Bill sirene gebruiken. Het resultaat is Moeilijke Tijd, de eerste single van Lijpe’s album Levensles. Lijpe op zijn meest boze shit en Jack $hirak on steroids. Een album vol van dit, graag.

#2: Future – Fuck Up Some Commas

De track die ervoor heeft gezorgd dat de hype real werd: Future’s money anthem Fuck Up Some Commas, afkomstig van zijn album DS2 en tevens de lead single ervan. Stap tijdens een willekeurige hiphop- en/of clubavond een café, poppodium of club binnen en de kans is 99% dat je deze track voorbij hoort komen. Hoor je ‘m niet, is ‘ie waarschijnlijk gedraaid nét voordat je binnenkwam. Future staat trouwens op WOO HAH! dit jaar, mocht je deze banger een keer live willen horen.

#1: MDMA.SWANG – Thunder

Deze met distortion gevulde beat is de meest abstracte en meest onlogische in deze Top-10 en daarom ook meteen de meest uitdagende. Je hoofd en je hersenen slaan in eerste instantie op hol wanneer je moet knikken op deze track, maar als je dan voor jezelf hebt bepaald ‘O ja, daar is de kick, en -huh, dáár de clap?-, komt het besef: deze productie is bananen. Vast ook de meest onbekende rapper uit de lijst. Tijd om MDMA.SWANG in de gaten te houden dus.

Bonus
Omdat er nog steeds tracks uitkomen waarin de sample te horen is, een extra grote bonus:

Najih & Qucee – MOB
Jonna Fraser – Soms Money Soms Broke
Murda – Ca$h Out
Chaz Gotti – Back 2 Robbin’
Key! – Know U
Zwart Licht – Geen Manieren

Hoog tijd voor iets nieuws, lijkt ons…

Meer Achtergronden