HIJS zoomt vanaf nu twee keer per maand in op de kwaliteit van lyrics. Elke editie van Tussen de Regels komt een rapper aan het woord over zijn/haar favoriete verse van een ander. Fotosynthese trapt af en hij legt uit wat er zo sterk is aan Jiggy’s ML75 (2003) track vol punchlines.

Jiggy Djé – ML75
Ik bom als O N H E I L – onheilspellend op ML
ik ontplof voor ik de bom meld
fock helden op sokken ze kotsen en worden onwel
als ik plotseling uit de bosjes spring en hun kop snel
da’s de hoofdzaak – ventjes lopen rood aan
als ik met een pen een punt zet achter hun loopbaan
mijnheer Patty snotaap, Jiggy is m’n koosnaam
voor als je chickie speelt met m’n pik en we zo gaan (hijghijg)
dus slik het ook maar, ik zie dat je stil valt
als ik het ijs breek wanneer ik je chick in de sneeuw bal
als André Rieu, als ik over je heen wals
goed gestemd ik raak de juiste snaar dus wie speelt vals?
ik dus niet dude, en als ik al iets doe
dan download ik jullie shit om te zien hoe het niet moet
kom weer ‘s voor mc’s om nou te bestuderen
ik had een oude fiets voor mij valt nauwelijks iets te leren
shit is eenvoudig als een vouwfiets ik zweer het
kom droog als een boterham, verbouw mc’s en smeer ‘m
ze blazen het te hoog vanaf, ik laat ze van die toren vallen
ze vallen door die mand als korfballen
yo, kansloos in de wedstrijd, ik spit fris en smetvrij
leer free fighters punchen ze fitnessen met mij
dus als ik internet ver na kinderbedtijd
dan w-w-weet je dat ik met een punt kom op je website

ML75 van Jiggy Djé is gemaakt voor een mc contest, in 2003 georganiseerd door het online platform ML75. De beat is afkomstig van de Gunz Still Hot remix uit 2001, een collabo van Rasco, Edo G en Reks, geproduceerd door Memo.

Waarom?
“Allereerst hou ik heel erg van woordspelingen, punchlines, teksten waarover is nagedacht. Ik had Blauw Bloed of Kleren van de Keyser kunnen pakken of iets uit die tijd, maar dat kent iedereen wel. Deze verse is volgens mij uit 2003 en ik kreeg ‘m via m’n broer toen ik zelf nog niet echt rapte. En elke line heeft iets, een woordspeling of bevat iets waar over is nagedacht. Ik denk dat als ik al deze lines bekijk, er geen enkele filler bijzit. Mijn favoriete verse bevat natuurlijk geen minpunten. Sommige lines zijn misschien als je het in 2012 ziet wel gedaan inmiddels, iets te makkelijk, maar in die tijd…kop snel en hoofdzaak is wel gedaan denk ik. Boterham en smeer ‘m heb ik wel eens gezien. Maar dat zijn wel toffe lines en zeker in 2003 waren er niet veel Nederlandstalige mc’s die dat op die manier spitten.”

“De bekendste line uit deze verse is denk ik: dus slik het ook maar, ik zie dat je stil valt als ik het ijs breek, wanneer ik je chick in de sneeuw bal. Die heb ik wel vaak geciteerd gezien op forums. Ook de line daarna vind ik heel tof: als André Rieu, als ik over je heen wals, goed gestemd, ik raak de juiste snaar, dus wie speelt vals?. André Rieu en over je heen wals vind ik goed verzonnen. Ik vind iets een goede line als ik had gewild dat ik het zelf had bedacht. Het toffe is dat die beat ook strijkers bevat en op het moment dat Jiggy deze line doet, flowt ie alsof hij ook echt aan het walsen is. De line klopt precies bij de muziek. Het is een van de weinige lines die ik ken, die zowel een woordspeling bevat als precies flowt zoals de beat erom vraagt. Daar word ik heel enthousiast over, dat is heel knap. En dat terwijl hij dat misschien niet eens bewust zo heeft bedacht.”

Punchlines
“Er zitten verder veel lines in die je nou nog steeds hoort, waarvan ik denk dat Jiggy een van de eersten was die met die woordspelingen kwam. Veel van de lines zijn later nog gedaan, misschien onbewust ook nog wel door mezelf haha. Nee, veel rappers weten niet dat lines al gebruikt zijn; ze kennen ze niet. Dat is het voordeel voor mij, dat ik sneller kom met nieuwe dingen omdat ik het wel ken. Deze verse is toonaangevend voor heel veel van wat we vandaag de dag nog steeds horen, in deze stijl van rappen. Het is niet gedateerd of zo. Als ie ‘m nou zou uitbrengen, was het nog steeds een fucking wrede verse geweest.”

“Jiggy startte wat mij betreft wel echt die Nederlandse punchline raps. Ik heb laatst ook nog een verse geschreven die qua structuur wel op deze lijkt: elke line bevat iets. Ik bouw nog steeds voort op wat hij heeft gedaan, maar dan met een ander stemgeluid en andere flow. Ik kopieer hem zeker niet, maar ik kan wel zeggen dat ik het ook zo probeer te doen met punchlines. Op Los staan er ook genoeg. Het lastige met punchlines is dat de helft van de luisteraars ze niet ziet of hoort. Misschien dat ze kop snel en hoofdzaak er nog niet eens zo snel uithalen. Het is ook een stukje kennis. Stel dat je niet zou weten wie André Rieu is, dan heeft de line als André Rieu als ik over je heen wals nooit indruk op je gemaakt. Omdat ik in het Engels minder begrijp, vind ik punchlines/battles in het Nederlands toffer.”

“Ik heb deze verse zelfs nog eens heel enthousiast aan m’n vriendin laten horen, vooral dat stukje met André Rieu en wals wat perfect samen gaat met de beat. Zat ze me zo aan te kijken van tja… Haha, een beetje gênant was dat.”

Fotosynthese dropte vorige maand zijn debuutalbum Los via RAEN Music. Hij is de komende maand live te zien in Den Bosch (Beats and Roots met Timmietex, 23 juni), Tilburg (Brrrap in 013, 29 juni) en Leuven (BE, Hiphopcafe 4 Elementz, 5 juli).

Meer Achtergronden