Iedere week houden we je op de hoogte van de tofste muziek van het moment. Dat doen we niet alleen met artikelen op deze site, maar des te meer met onze eigen Spotify-playlist. Deze week hebben we weer een thema eraan gehangen; de samenwerking, het muzikale verbond, oftewel de collabo. Er verschenen de laatste dagen zóveel toffe tracks die mooie combinaties opleverden, dat we simpelweg niet anders konden.

Allereerst konden we uiteraard niet om dé track heen die de soundtrack van de film Judas and the Black Messiah het mooist kleurt; de samenwerking tussen de in 2019 vermoorde Nipsey Hussle en JAY-Z. En hoewel What It Feels Like pas de eerste keer betreft dat die twee op dezelfde track te horen zijn, was het wederzijdse respect tussen Nip en Jigga altijd al daar. In 2013 kocht JAY-Z maar liefst honderd exemplaren van Nipsey’s $100-mixtape Crenshaw, puur omdat hij de hossel waardeerde. En in 2019, na de tragische dood van Nipsey, eerde hij hem in een nummer van Beyoncé: “The marathon will be televised for N.I.P. / ‘cause true kings don’t die, we multiply, peace.”

Op de triomfantelijke koperblazers van Hit-Boy opent Nipsey: “And this is what it feels like / The only reason I survived ’cause a ni**a is special / First you get successful, then it gets stressful,” rapt hij, om zichzelf vervolgens te kronen tot de held waarvan hij wist dat hij hem zou worden. “Young Malcolm / I’m the leader of the movement out this bitch.” JAY-Z neemt de soundtrack van de film over Black Panther-leider Fred Hampton aan om op een vlijmscherpe manier zijn zegje te doen over wat er recentelijk gebeurde in Washington. Daarbij richt hij zich rechtstreeks tot Donald Trump. “You let them crackers storm your Capitol / Put they feet up on your desk / And yet you talkin’ tough to me / I lost all my little respect.” Indrukwekkend.

Uiteraard zijn er ook deze week negentien andere nummers in de playlist te vinden. Daarin zitten de tofste samenwerkingen van het moment. Denk aan Freddie Gibbs X ScHoolboy Q, Frenna X NSG, Leeroy X Raw Roets en slowthai X Skepta.

Een van de meest rauwe tracks van deze week is er eentje van de Niemand Weet EP van Laylo. De rapper uit 040 schakelt daarop hulp in van $KEER&BOO$, wat zorgt voor een spervuur aan zuidelijk klinkende bars. Werk Aan De Winkel is een harde track waarmee ze één ding duidelijk maken: er wordt niet gelanterfanterd in Brabant en Limburg. “Ga geen jonko draaien voordat ik papiertjes vind”, rapt $&B. En dan de gastheer: “Fuck je hele gangsigns, focus guap / fuck je stukje van de taart, ik pak de grootste cut!” Een track die de honger op de hele EP illustreert. Laylo klinkt zelfs hongerig als hij de problemen uit zijn jeugd uiteenzet in een zeer persoonlijke track. Deze rapper met een zachte G is hier om te blijven.

Ook hard; de Indiase samples in Bergtop, de tweede samenwerking van Baz en Tenshun in korte tijd. Nu nodigen de twee nog een aantal anderen (Gewoon Tom, Roncha en Walter Ego) uit om plaats te nemen achter de microfoon. Zo ontstaat er een estafette op een stuiterende beats. Iedereen komt door met punchlines en referenties naar al dan niet Oosterse oorden. Waar Oef nog funk had, is dit gewoon een banger. Een possecut van formaat.

Onze playlist met twintig collabo’s van het moment check je hieronder.

Meer Achtergronden