“Naast kunst is hiphop iets wat met de paplepel is ingegoten”, vertelt Bruce van Enfant Terrible, de galerie annex conceptstore in de Rotterdamse Hoogstraat. Ze proberen er de kunst die hen boeit, op een laagdrempelige manier aan een breed publiek en betaalbaar aan te bieden. De expositie die er de komende twee maanden te vinden is, heeft de titel Bigger Than gekregen, en goed verstaanders weten dan al dat het over hiphop gaat.

“Het idee van Enfant Terrible is niet echt het standaard galerietje; het is veel van wat wij zelf tof vinden”, vertelt Bruce. “Dat komt hierin erg naar boven. We werken alleen met artiesten waar we voor de volle honderd procent achter staan en hebben geluk dat de meesten veel met hiphop hebben.”

Dat blijkt wel uit het feit dat van de ruim 40 kunstenaars die zij benaderden voor hun expositie over hiphop, er slechts één was die aangaf daar geen raakvlak mee te hebben. De invulling kan een eerbetoon aan een favoriete band zijn, een bijzonder moment uit de hiphop-historie of een heel persoonlijke invulling, zoals het werk van Chris Versteeg, dat in een nieuwe lijst op de toonbank ligt te wachten op een plek aan de muur.

Versteeg tekende digitaal rijen vol cassettes, die hij vervolgens met de hand ging bewerken om er met stift de namen op te schrijven van de platen die hij zich het scherpst herinnert; klassiekers als Doggystyle bijvoorbeeld, Liquid Swords en We Can’t Be Stopped. “Die nam ik over van Tim Beumers, dat was de enige die altijd CD’s kocht en dan kwamen wij een dag later allemaal met ons tapie bij hem. Daar werd ie natuurlijk ook wel beetje moe van”, lacht hij. “Maar voor mij was het dus altijd tapies.”

Terwijl de mannen van Enfant Terrible aan het werk zijn de muur voor te bereiden voor al het nieuwe werk dat er moet komen te hangen, brengt kunstenaar Vince Blok nog een gloednieuw schilderij de zaak binnen. Met gepaste trots draagt hij zijn canvas waarop hij The Roots geschilderd heeft: “Ik was zo weggeblazen toen ik hen vond; ik heb alle albums gedownload. Misschien was dat ook een beetje overkill, want ik wist niet meer waar ik moest kijken. Maar ondertussen is elk album eigenlijk een favoriet van me.”

Vooral de manier waarop ze diverse genres mixen en in hun visie op hiphop verwerken, en je zo tegelijk in andere genres hiphop weer laat herkennen, spreekt hem aan. Hij begon met een portret van Gorillaz, een band die ook bruggen tussen vele genres slaat, maar voelde zich te gebonden door de grafische stijl ervan: “Ik wilde iets lossers erin gooien, dat beeld was veel te strak.”

Uiteindelijk besloot Blok dus die andere favorieten van hem te schilderen, in een stijl waarvoor hij zich liet inspireren door oude jazz albums: “Jazz albums hadden vroeger vaak heel expressieve tekeningen van kunstenaars. Ik heb het geïnspireerd op dat soort album covers, vandaar ook dat er ‘The Roots’ in tekst op staat.”

Bruce kijkt uit op de nu nog lege muur, die straks vol hangt met dat soort vondsten. De komende twee maanden zal het er nog hangen, en vanavond is de feestelijke opening van Bigger Than. Bruce: “Ik heb veel uitstapjes gemaakt naar andere genres, maar hiphop is hetgeen waar bij ik altijd terugkom.”

Enfant Terrible is te vinden op Hoogstraat 46a, Rotterdam. De expositie Bigger Than opent vrijdag 6 april om 17:00 uur. Met de bovenstaande mixtape kom je alvast in de stemming!

Meer Achtergronden