The Alchemist is op dit moment een van de grootste producers in de hiphopwereld. Bijna al zijn beats zijn gebaseerd op volle, smaakvolle samples. In deze Break It Down Like This! een paar van de mooiste samples van The Alchemist nader toegelicht.

Niet iedereen weet hoe lang The Alchemist (Alan Maman, 1977) al meedraait in de hiphopscene. Als 16-jarige MC uit Beverly Hills werd hij in 1993 met zijn maatje Scott Caan ontdekt door B-Real, die de twee jonge talenten inlijfde in het Soul Assassins-collectief. Met hun formatie The Whooliganz brachten Alan en Scott de single Put Your Handz Up uit, maar van een album is het nooit gekomen. DJ Muggs zag in de jonge Alan een talentvolle producer en nam hem onder zijn vleugels. Eind jaren 90 brak The Alchemist door als producer voor groepen als Mobb Deep en Dilated Peoples. In 2012 is de Californiër een van de grootste hiphopproducers, die vrijwel altijd gebruikt maakt van samples. In deze Break It Down Like This! een selectie uit zijn smaakvolle samplekeuzes.

William Bell – I Forgot To Be Your Lover

Dit prachtige, bluesy soulnummer was al eerder gesamplet door Ludacris, maar The Alchemist gebruikte het nummer in 2001 op zo’n creatieve manier dat hem dat vergeven is. Niet alleen de melancholieke gitaarnoten, maar ook stukjes van de strijkers uit een ander deel van het nummer en vocale fragmentjes van William Bell passeren de revue in Worst Comes To Worst van Dilated Peoples. William Bell (1939) is een zanger uit Memphis, Tennessee, die furore maakte als zanger en songwriter bij het legendarische Stax-label uit zijn eigen stad. Zo groot als labelgenoot Isaac Hayes is Bell nooit geworden, maar met I Forgot To Be Your Lover had hij in 1968 een flinke hit te pakken en als songwriter was de inmiddels 73-jarige Bell met Booker T. Jones verantwoordelijk voor de blues standard Born Under A Bad Sign  van Albert King.

Blue Magic – Born On Halloween

Een van de hoogtepunten van Lyricists Lounge 2 was het bezwerende Right And Exact van Dilated Peoples. De twee samples waaruit het nummer is opgebouwd, komen uit het nummer Born On Halloween van Blue Magic. Dat de hiphopversie een hypnotiserende werking heeft, is geheel in de sfeer van het origineel dat gaat over de vermeende zwarte magie die een dame gebruikt om de zanger(s) van Blue Magic in te palmen. Blue Magic werd in 1972 in Philadelphia opgericht en was een soort close harmony groep, bestaande uit vier zangers. Hun harmonieën werden ondersteund door de legendarische MFSB-band en het repertoire van Blue Magic bestond grotendeels uit ballads. In de jaren 70 had de formatie bescheiden succes in de VS, maar een internationale doorbraak bleef uit.

Side Effect – The Loneliest Man In Town

Alchemist is een meester in het omvormen van soulballads in hiphopbangers. De pompende, soulvolle track Tick Tock met Nas en Prodigy van Alchemist’s eerste soloalbum 1st Infantry is hier weer een mooi voorbeeld van. Het mooie fragment uit de intro van Side Effect’s ballad The Loneliest Man In Town doet zijn werk als hiphopingrediënt prima. Side Effect, opgericht in 1972, was voornamelijk een discoformatie die maar liefst vijf(!) keer van leadzangeres wisselde. Grote successen heeft de band niet gekend en hun bekendste nummers waren covers van Ronnie Laws (Always There) en Toto (Georgy Porgy). In 1982 hield Side Effect er na acht albums mee op.

Peter Reno – Hold Back

Peter Reno is de naam van het duo Peter Taylor (multi-instrumentalist/componist) en Cliff Twemlow (manager). Onder de naam Peter Reno produceerde het Engelse duo talloze instrumentale muziek voor Engelse televisieproducties van de BBC en Granada Televison. Vanaf 1970 tot op de dag van vandaag maakt het duo muziek voor DeWolfe Music, een muziekbibliotheek waar maar liefst 80.000 songs in te vinden zijn. Grote sterren als Beyoncé en Adele hebben al gebruik gemaakt van songs uit de DeWolfe-bibliotheek. Peter Reno’s mysterieuze, donkere nummer Hold Back fungeert als een mooi canvas voor KRS-One’s confronterende verhaal over zijn dagen als dakloze op het nummer Grand Concourse Benches van Alchemist’s album Chemical Warfare.

Lalo Schifrin – The Cross
Onlangs is het rauwe samenwerkingsverband tussen Alchemist en Action Bronson, Rare Chandeliers uitgekomen. Alchemist is op deze mixtape heerlijk op dreef met allerlei obscure samples, waarvan Lalo Schifrin’s The Cross een heel fraaie is. Lalo Schifrin (1932) is een Argentijnse componist van vele scores (de instrumentale muziek bij een film), en is het meest bekend van zijn werk voor de Dirty Harry films van en met Clint Eastwood. Het korte, spannende instrumentaaltje The Cross komt ook van de Dirty Harry soundtrack. Het nummer waarin de sample te horen is, Blood Of The Goat, is een dreigende, bol van spanning staande track waar Action Bronson, Big Twin en Sean Price wel raad mee weten.

Wat is jouw favoriete sample van The Alchemist? Laat het ons weten.

Meer Achtergronden