Abstract Rude

Abstract Rude? Wat? In Nederland?? Waat?? In Middelburg??? WAAAT???

Dankzij Hiphop zie ik steeds meer van Nederland! Zonder de boeking van Sage Francis, zou ik nooit in een gehucht als Deurne zijn geweest. Ook Vlissingen had ik nooit aangedaan als Galapagos 4 daar niet op zou hebben getreden. “Zei je nou Middelburg? Heb ik je wel goed verstaan?” Voordat de legendarische Abstract Rude hier kwam rocken, wist ik niet eens van het bestaan van dit Zeeuwse plaatsje af.

Met twee vrienden stapte ik in de auto en zo begon onze reis richting het zuiden. Met een flinke voorraad AA Drinks en een aantal Atmosphere CD’s kon er weinig fout gaan. Ik had goede dingen gehoord over het zuiden van Nederland: mooie vrouwen en vriendelijke mensen. Beste lezers, jullie voelen het al aankomen: zo was het dus niet.

Het was inmiddels rond elf uur en we zaten nog steeds op de weg. We staken de inmense brug over die ons naar Zeeland zou leiden en ik hoopte maar dat we het begin van de show niet zouden missen, aangezien deze om elf uur zou starten. Aangekomen in Middelburg, besloot ik de weg te vragen naar een tent genaamd “Midgard”, de lokatie waar Abstract Rude zou gaan optreden. Aangezien mij was verteld dat de mensen in het zuiden zo vriendelijk waren, draaide ik mijn raampje naar beneden en vroeg aan iemand waar we moesten wezen. Zijn antwoord: “Hee klojo, ik zit te bellen.” Serieus!

Gelukkig waren we even over elven in de Midgard waar het voorprogramma al was begonnen. Het betrof een half Duitse, half Bulgaarse reggae-artiest. Geen geintje. De man was nog best goed ook. Ik had nog nooit reggae uit Duitsland gehoord, maar deze gast wist het goed te brengen. Ik wens hem succes bij zijn muziek-carriëre. Een minder moment tijdens zijn optreden was toen de beste Rasta het publiek vroeg hoe ze zich voelden en er een of andere sukkel keihard “Feyenoord” riep…

De tijd was daar voor Ab Rude om het podium te betreden. Eerlijk gezegd denk ik dat er niet meer dan zes à zeven mensen wisten wie hij was en wat hij allemaal al bereikt heeft in de underground-scene. Ab Rude kwam op met zijn backup-MC Zulu Butterfly and DJ Syndicate die veel weghad van Bill Gates met zijn bril en warrig kapsel.

De Midgard is een erg klein tentje met een nog kleiner podium. Na binnenkomst moet je zelfs een trap af de kelder in dus het was letterlijk niet mogelijk om nog meer ‘underground’ te zijn. Het geluid was niet te vergelijken met dat van de Melkweg of Paradiso, maar eigenlijk kan je de Midgard ook niet met dit soort zalen vergelijken. Abstract Rude toonde zijn professionaliteit door een goede show neer te zetten en hij liet zich niet uit het veld slaan door het geringe aantal bezoekers of het feit dat bijna niemand hem scheen te kennen. Hiervoor heb ik veel bewondering.

Ab deed veel nummers van zijn album “Paint” en klassiekers van het “Project Blowed” album. Het was vermakelijk om hem van zo dichtbij te kunnen zien optreden; iets wat zeker niet mogelijk zou zijn geweest in Amerika, waar zijn shows standaard uitverkocht zijn. Tijdens de classic “Stop Bitin” voelde het goed om een van de zeer weinige mensen te zijn die “Mike Tyson!” meeschreeuwde, terwijl de meeste locals mij aanstaarden alsof ze water zagen branden. Andere bekende nummers als “Birds from a Feather Flock” deden de underground-heads springen. Zijn optreden was erg relaxed en Abstract Rude liet zien te beschikken over een goede stembeheersing , ondanks de matige kwaliteit van het geluid.

Het publiek stal Ab Rude’s hart toen iedereen riep: “We want more, we want more!” Hij kwam onmiddelijk weer terug uit de backstage en tradt nog eens twintig minuten extra op. Het zou geweldig zijn om Ab Rude een show te zien doen in een grotere lokatie met betere geluidskwaliteit, maar deze avond was zeker de moeite van het reizen en de zuidelijke ‘stress’ waard.

Fixtures:
Hoogtepunt: de gemoedelijke sfeer
Dieptepunt: de lage opkomst
Bier: ?
Toilet: gratis
Garderobe: ?
Foto’s: yes sir
Geluid: redelijk
Damage: 2 euro!
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 23 juli 2004