Abdominal & DJ Format

Check hoe DJ Format & Abdominal door onder andere humoristische stunts een geweldige show in de Melkweg weten neer te zetten…

DJ Format was een tijd geleden samen met de MC Abdominal te zien in het voorprogramma van Jurassic 5. De goede indruk was gemaakt en kort hierna volgde de release van het album “Music For The Mature B-Boy” die goed ontvangen werd bij menig muziekliefhebber. Nu zijn Abdominal en DJ Format met hun Europese tour ook in de Melkweg om hun positieve vibe op humoristische manier over te brengen.

In de Melkweg was de oude zaal redelijk gevuld met mensen. Wat meteen opviel was dat er veel Engelsen aanwezig waren. Ook was er niet specifiek ‘hiphop’ publiek wat ook verschillende reacties opleverde. DJ Format & Abdominal waren voor het optreden te vinden bij de garderobe om zo hun ‘merchandise’ een positief verloop te geven. Ze hadden veel aandacht voor hun fans iets dat ik een goede zaak vindt. Nadat DJ Bart Fader anderhalf uur de turntables onder handen had genomen was het tijd voor de show. 2 turntables en een microfoon samen met vier disco lampen vormde het decor van het duo.

DJ Format nam plaats achter de draaitafels en Abdominal greep de mic om zichzelf en Format voor te stellen aan het publiek. Meteen werd het tempo erin gezet met nummers als “vicious battle raps”, “ill culinary behaviour”, “the hit song” maar ook enkele nieuwe nummers. De positieve vibe werd meteen gezet en Abdominal begon de show met pruiken op en verschillende types met het bijbehorende accent zoals een cowboy en een rockster. Dit gaf het nummer een nieuw geheel en het was zeker een leuke en originele manier om een show te beginnen. Abdominal betrok het publiek erg goed bij de show door mensen uit het publiek te halen voor een zogenaamde contest. De deal was, als jij eerder je biertje in 1 keer opdronk voordat Abdominal zijn ‘eight bars’ op 1 adem had uitgespit was je de winnaar. Hier zag je de zeer goede beheersing van de ademhaling bij Abdominal. De zogenaamde ‘breathcontrol’ was net als bij J5 ook hier goed aanwezig. DJ Format toonde zijn kunsten in het scratchen meerdere malen en vulde zo goed de teksten aan met komische samples. Net zoals de cd stond ook de show vol met humor. Bij het nummer “ill culinary behaviour” deden beide heren een kookschort voor en verzorgden zo het nummer met een extra tintje doordat Format met een mand vol chipszakjes deze door de zaal ging uitdelen. Ook zeer PHAT was de freestyle van Abdominal, die op het podium begon met het meisje die op het podium zat en eindigde in het publiek bij de camera van JPK. Dit kwam goed over bij het publiek en de sfeer was te proeven. Zo bewees de MC zijn lyrische kwaliteiten nogmaals samen met zijn gevoel voor humor. In het nummer ‘the ugly brothers" zoals ze zichzelf noemen werd er gerapt over het broer zijn van een mooie zus met alle grappige gevolgen van dien. Hierbij kwam Format ook achter zijn turntables vandaan om zo hun ’dansmoves’ te doen. De laatste track die op het programma stond moest wat sneller gaan vond Abdominal dus kwam hij terug met een ballon helium. Format versnelde de beat en bracht zo een lekker tempo in de zaal, hier begon Abdominal met hoge stem snel op te spitten wat echt hilarisch dope was! Zijn flow was even strak als anders maar met die stem was het super grappig. Een perfecte afsluiting die perfect past bij dit typerend humoristische duo. Het zijn geen gangsters of boze negers, nee het zijn twee muzikale dudes met gevoel voor humor!

Een geslaagde show dus, waarna Format nog achter de turntables bleef om nog wat plaatjes te spinnen en Abdominal zich naar zijn ‘merchandise’ hoekje begaf om zo t-shirts en cd’s te verkopen. Helaas was het publiek iets te koeltjes onder de show naar mijn idee maar dit kan door de vingers gezien worden. Deze heren zijn 8 november weer te zien bij het National Phonographic festival in Rotterdam dus check die Ill Culinary Behaviour!!!
 

Fixtures:
Hoogtepunt: De freestyle in het publiek, en rappen met helium op
Dieptepunt: het publiek dat koeltjes reageerde op de show
Bier: 2.00 euro
Wc: Gratis
Garderobe: 0.90 euro
Fotograferen: Yeah! Duidelijk!
Geluid: Redelijk tot Goed
Bezoekers: rond de 300
Damage: 7 Euro + Lidmaatschap
Cijfer: 7.5

Geplaatst door bowie op 1 november 2003