A$AP Yams, de vernieuwer achter de schermen

A$AP Mob is een bijzonder verschijnsel binnen hiphop. Vooral in het tot enkele jaren terug puristische New York zijn ze, met een frontman die vernoemd is naar Rakim en invloeden van Dipset tot UGK, een vreemde eend in de bijt. De man die stiekem misschien wel de hoofdverantwoordelijke was voor het samenvoegen van al die stijlen is niet meer. Op 26-jarige leeftijd is Steven Rodriguez, de oprichter van A$AP Mob beter bekend als A$AP Yams overleden.

streetsnaps-aap-mob-in-tokyo-pt-2-6-1024x682

Veel legendarische rappers zouden waarschijnlijk nooit de status hebben bereikt die ze uiteindelijk toekwam zonder de coaches aan hun zijde die ze van onschatbare adviezen voorzagen. Biggie had Juicy nooit opgenomen zonder aandringen van Puff (hij vond de beat te soft maar spitte er toch op uit loyaliteit naar de man die in hem geloofde) en Jay-Z zou waarschijnlijk een obscure jaren 90 rapper zijn gebleven die ooit een gastoptreden bij Original Flavor deed, zonder de instincten van Damon Dash. A$AP Rocky vertrouwde blind op Yams; “Hij zou mij nooit iets laten doen dat corny is”, vertelde hij aan de New York Times in 2013, toen ze een profiel van het brein achter de crew maakte. Daarin noemde de man die liever achter de schermen bleef zichzelf de Yoda bij Rocky’s Luke Skywalker . Een treffende omschrijving, zeker gezien de manier waarop Yams de weg bereidde voor de A$AP Mob.

Het was Yams, de man met de wijnvlek die in de Goldie video met Rocky de straten van Parijs doorkruist, die een invloedrijk blog bijhield (het inmiddels opgeheven realniggatumblr) waarin hij, tussen een mengeling van diverse tracks en scans uit oude hiphopmagazines, op gewiekste wijze hype genereerde voor Rocky. Een hype die culmineerde in een platendeal van $3 miljoen bij Sony. Yams combineerde de kennis die hij opgedaan had als stagiair bij Cam’ron’s Diplomats Records met zijn intuïtie als rap geek die de weg op het web wist, en een gevoel voor wat even cool online was als op straat. Hij vormde op die manier de moderne blauwdruk voor de rap mogul in het tweede decennium van dit millennium. Dat Sony terecht op zijn neus vertrouwde, blijkt wel uit het succes dat de rest van de crew in het kielzog van Rocky al begon te bereiken. Ook mensen van buiten de crew als Vince Staples en Joey Fatts werkten samen met Yams, wiens toekomstplannen nog lang niet afgerond waren.

Hoe hij is komen te overlijden is nog onbekend, maar dat A$AP Yams een probleem had met het recreatief gebruik van verdovende middelen als Xanax, een medicijn dat voorgeschreven wordt tegen paniekaanvallen en waarvan de langwerpige pillen op zijn arm stonden getatoeëerd, is geen geheim. Over hoe A$AP Mob zich verder zal ontwikkelen zonder zijn leiding en stijladviezen kan alleen maar worden gespeculeerd, maar dat ze hun homie zullen missen mag zeker zijn.

Geplaatst door bowie op 19 januari 2015