7e editie Hip Hop Kemp ondanks tegenvallers weer geslaagd

De Hiphop Kemp 2008 vraagbaak: – Wie waren dé acts van dit jaar? – Konden headliners eMC, Pharoahe Monch en The Roots overtuigen? – Hoe waren de beruchte afterparties? Kortom: hoe was de sfeer en was deze editie even legendarisch als de voorgaande?

Hiphop Kemp is samen met Splash! het belangrijkste hiphopfestival van Europa. Ondanks de op het oog mindere line-up dan vorig jaar, wordt dit jaarlijks terugkerende festival opnieuw bezocht door tienduizenden hiphopliefhebbers. In tegenstelling tot vorig jaar is de pre-party gratis. Al tijdens de vooravond van het festival stroomt het terrein vol en nog voor middernacht is het aan in Hradec. Buiten is het één grote bende van gezelligheid en in de hangars en tenten wordt een feest van jewelste gebouwd. Tracks van Dead Prez, NaS, Beastie Boys en KRS One veranderen de Semtex tent in een dansende massa. Na verloop van tijd neemt het publiek zelfs het podium in beslag, om vervolgens daar “rustig” verder te gaan. Je zou je bijna gaan afvragen wat deze explosie van energie zal betekenen voor de rest van het weekend…

Het contrast tussen de pre-party en het begin van dag 1 had haast niet groter kunnen zijn. Waar velen stuiterend de pre-party verlieten, loopt iedereen nu op z’n gemakje (met een kater?!) het terrein op. Vooralsnog is het droog. Vooralsnog, want de lucht ziet er al een tijdje dreigend uit. Wat er ook dreigend uitziet, maar verder geen spijkers met koppen slaat, is het Poolse duo TPWC. Met een slechte performance (veel geschreeuw, rappen over instrumentals, rommelige show) en een veel te lange uitloop kunnen Pete Philly & Perquisite het simpelweg alleen maar beter doen. Het is echter afwachten of het duo op een festival als dit het publiek wel kan meekrijgen. Hiphop Kemp is vaak een podium voor de wat hardere hiphopacts, terwijl PP&P compleet met band een meer muzikale sound hebben.

Alle twijfels worden echter direct weggenomen wanneer Clap Kick Flow wordt ingezet. Wat volgt is een energieke show waar alles inzit. Pete neemt met zijn enthousiasme, charisma en danspasjes de voorste rijen bij de hand, de rest zal later volgen. Aan alles is te merken dat het duo en band perfect op elkaar zijn ingespeeld en het publiek kan de variatie in de show zichtbaar waarderen. Nederland kan trots zijn op het feit dat dit duo als waardig exportproduct grote festivals als Splash!, Lowlands, North Sea Jazz en Sziget af gaat.

Inmiddels zijn er al een aantal druppels gevallen en is het programma al redelijk uitgelopen. Na verloop van tijd is het wegens de vertraging wel duidelijk waar men op wacht: Looptroop Rockers en eMC. Wax Tailor geeft een goede show weg en de Turntable Jazz Live met onder andere Guilty Simpson krijgt net een voldoende. Kano is verplaatst naar de zondag vanwege de vertraging, de stroom is een keer uitgevallen en Army of the Pharaohs is afgelast. Kortom: dag 1 is een vreemde dag en eigenlijk een regelrechte zooi qua organisatie. Des te doper is het dan ook wanneer Looptroop Rockers een energieke show neerzet. Luttele minuten voor de show komt de regen nog met bakken uit de hemel; nu staan de heren met oud en nieuw materiaal een feestje te bouwen. Het is helaas te merken dat het publiek afgepeigerd is door de regen en vertraging.

Dit effect is ook merkbaar bij de show van eMC. Aan Masta Ace, Wordsworth, Punchline en Stricklin ligt het niet. Net als voorgaande jaren zet het goed op elkaar ingespeelde kwartet een strakke show neer waar velen een puntje aan kunnen zuigen. Helaas kan het publiek ze niet geven wat ze verdienen, simpelweg omdat de energie er niet meer is. De grote stroom richting de uitgang illustreert dit. Men is bek af en heeft geen puf meer voor een dikke afterparty. Op naar dag 2.

Je hebt slecht nieuws, nog slechter nieuws en het meest slechte nieuws. Het nieuws dat Pharoah Monch vandaag niet zal optreden zit tussen de tweede en derde categorie in en slaat net zo hard in als Simon Says. De grootste act na The Roots ligt met astma-aanvallen in een ziekenhuis in Praag. Vervanging is er niet, dus een kleine pleister op de wond is het publiek ook niet gegund. Wel wordt bekend gemaakt dat Roxanne Shante, in plaats van gister, deze avond zal optreden.

Veel tijd om te treuren is er niet, want er staan nog genoeg dope acts op het programma. Aan het weer zal het deze keer niet liggen, want ‘s middags schijnt heerlijk het zonnetje en het is ook nog eens de drukste dag van het festival. Gelukkig beginnen de acts vandaag wel op tijd. Mr. Lif & Akrobatik kunnen dus rond half 8 de mainstage betreden. De MC’s van The Perceptionists brengen een gevarieerde show met veel bangers ten gehore. Materiaal van Black Dialogue wordt afgewisseld met solowerk van Akro en Lif. Het duo komt erg overtuigend over, wat vooral komt door Lif’s opvallend amusante performance. Na alle dompers, die overigens nooit de sfeer konden verpesten, is het toch een prestatie om als eerste grote act op dag 2 de crowd zo goed te vermaken.

In aanloop naar de Deense crew Majors en Zion I wordt nog even een bezoekje gebracht aan de Tic Tac hangar. Ook hier wordt weer duidelijk dat Hiphop Kemp hét festival is met sfeer. Iedereen gaat lekker uit z’n pannetje, ditmaal op UK-grime. Het hoogtepunt wordt bereikt wanneer voor de tweede keer dit weekend de stroom uitvalt. In plaats van een pauze of stilte, gaat het feest acapella gewoon verder alsof er niets aan de hand is. Wanneer het “probleem” van de stroomvoorziening weer verholpen is, is het tijd om een kijkje te nemen bij de b-boy stage waar battles plaatsvinden. Wederom gaat de finale tussen Def Dogz (FR/NL) en Phase T (FR). De toeschouwers op de uitpuilende tribunes en daar omheen zien hoe Phase T als winnaar uit de strijd komt. Na dit rondje moeten we ons haasten naar de mainstage.

Niet zonder reden, want Majors is één van de verrassingen van dit jaar. De MC’s zijn op zich niet van een uitzonderlijk niveau, maar het geheel met opvallend veel bangers klopt gewoon. Vooral DJ Statik en DJ Noize werken flink aan hun CV met deze show. Langzaamaan rijst de vraag of Zion I, zonder DJ AmpLive (op huwelijksreis), maar met Deuce Eclipse (solo-artiest) deze show wel kan overtreffen. Deze twijfel verdwijnt (gelukkig) vanaf de eerste seconde als sneeuw voor de zon. Zumbi en Deuce Eclipse geven een werkelijk wervelende show, terwijl het materiaal niet eens altijd even interessant is. Voor het eerst dit festival wordt ook het publiek achterin bereikt. Birds Eye View is een warme en waardige afsluiter van een nu al fantastische dag.

Tijd voor een echte pauze is er niet, want er staan naast Atmosphere en Brother Ali nog drie interessante acts op het programma. Leeroy (ex-Saian Supa Crew), hiphop legende Roxanne Shante en Kontrafakt (Slowakije) mogen een poging doen om de goede sfeer nog beter te maken. Het blijft echter bij een poging, vooral voor Roxanne Shante. Zij stelt met een attitude van heb-ik-jou-daar teleur met een bedroevend slechte show. Leeroy en Kontrafakt doen weinig fout, maar kunnen niet “het niveau van de dag” halen.

Daar moeten Atmosphere en Brother Ali toch eigenlijk geen moeite mee hebben. De heren lijken geen druk te voelen van het feit dat ze tot hoofdact gebombardeerd zijn vandaag. Brother Ali en Slug wisselen elkaar goed af met gevarieerde tracks. Brother Ali maakt indruk met z’n politiek getinte teksten, Slug met z’n verhalende tracks. Natuurlijk is het letterlijk gezien geen knallende afsluiter, figuurlijk gezien des te meer. Beide MC’s weten het publiek mee te nemen met een uitermate goed optreden.

Dag 2 was met of zonder goede set van Atmosphere en Brother Ali al fantastisch. Nu blijkt het een bijna legendarische dag te zijn wanneer je alles bij elkaar optelt. Bijna, want helaas is er weinig te beleven op de afterparties in de hangars. Dan moeten The Roots maar dat laatste zetje geven om Hiphop Kemp 2008 legendarisch af te sluiten.

Kijkend naar het korte programma op deze laatste dag is één ding duidelijk: alles draait vandaag om The Roots. Eigenlijk zijn Black Thought, ?uestlove en consorten het, gezien hun staat van dienst, verplicht om de hoge verwachtingen in te lossen. Voor het zover is, wordt het publiek door DJ Rafik (6x wereldkampioen) opgewarmd met een vrij korte, maar goeie DJ-set. Minpunt is wel dat Guilty Simpson en Frank Nitty het nodig vinden om de set belabberd te hosten. De belachelijke constatering dat tijdens de opbouw van het podium tracks van The Roots zelf gedraaid worden, is net zo tenenkrommend.

Gelukkig verschijnt het septet redelijk snel ten tonele om vervolgens een verbluffende indruk achter te laten. Ondanks het wat saaie en rustige begin, weet de groep uit Philadelphia deze editie meer dan eervol af te sluiten. Er zit vaart in de show en de band heeft zichtbaar plezier. Sousaphone-speler Tuba Gooding Jr. gaat al hossend over het podium, met in zijn kielzog Capt. Kirk (gitaar), Owen Biddle (bass) en natuurlijk Black Thought. Vanaf het eerste nummer wordt duidelijk dat het niet alleen om Black Thought draait. Geregeld doet de rapper een stapje terug om de rest van de band z’n gang te laten gaan.

Halverwege de show komt de band met een fantastiche medley van bekende tracks van artiesten als NaS, Jay-Z, Talib Kweli en ODB op de proppen. Het feest wordt compleet gemaakt met de onvermijdelijke opvoering van The Seed en een uitzinnige gitaarsolo van Capt. Kirk. The Roots geven een gruwelijke show weg met veel passie, energie en variatie. Het publiek kan voldaan de mainstage verlaten om het laatste beetje energie op te maken bij de afterparty.

Want helemaal over was het natuurlijk nog niet na The Roots. Eerst moet er nog even een afterparty geklaard worden en daarvoor is de hangar met DJ Jack the place to be. De Belg geeft een waanzinnige set van 2 uur weg met vrijwel alleen classics. Van Beastie Boys tot Busta Rhymes en van Rage Against The Machine tot Kanye West: alles wordt gedraaid en de hangar staat regelmatig op z’n kop.

Hiphop Kemp 2008 kan weer de boeken in als een verschrikkelijk dope. Veel acts waren goed, maar vooral Pete Philly & Perquisite, eMC, Mr. Lif & Akrobatik, Zion I, Atmosphere + Brother Ali en The Roots waren dé acts. Kunnen zoveel acts zó dope zijn? Ja! Sterker nog: de lijst had nog langer kunnen zijn. Qua afterparties was het op dag 1 en 2 minder, terwijl de pre-party en dag 3 weer uitzinnig waren. De sfeer was over het algemeen weer zoals het altijd is: uitgelaten, chaotisch, maar bovenal zeer gezellig. Het is nog steeds wachten op de eerste Hiphop Kemp-editie die minder is dan de vorige.

Fixtures:
Entree: € 34,00 – 48,00 (afhankelijk van aanschafdatum)
Bier: €1,20
Garderobe: niet van toepassing
Merchandise: shirts, broeken caps, sweaters, etc.
Geluid: goed
Hoogtepunt: concentratie van dope acts op dag 2, The Roots en DJ Jack
Dieptepunt: afzeggen Pharoahe Monch, vertraging dag 1 en afterparty dag 2
WC: gratis
Fotograferen: ja
Bezoekers: 20 000
Cijfer: 8,5

Geplaatst door bowie op 31 augustus 2008