2x Kendrick Lamar in de Melkweg: “Combi van timing en geluk.”

Precies een week geleden was de show van 6 februari uitverkocht en gisteren kondigden jullie een tweede de show op 7 februari aan. Hoe verklaar je dit succes?

“Het is een combinatie van timing en geluk. Enerzijds hebben we hard gewerkt om de show bevestigd te krijgen, anderzijds komt er een stukje geluk bij kijken. Vorig jaar hebben we Kendrick ook al geboekt op het Cause festival. Toen signaleerden we zowel online als vanuit de zaal positieve reacties. We wisten dus al wel dat hij een upcoming artiest was, zeker door zijn track The Recipe met Dr. Dre afgelopen voorjaar.”

“Verder hebben we wekenlang bij Kendrick’s boekingsagent erop gehamerd de show te willen hebben. Zijn agent wilde natuurlijk een logisch tourschema hebben, dus wij moesten even wachten op akkoord. Op het moment dat dit akkoord kwam en wij de show aankondigden op 24 oktober, viel alles samen. good kid, m.A.A.d city kwam 22 oktober uit, 23 oktober gaf Pitchfork het een 9,5 en verder verschenen over de hele breedte goeie recensies. Hiphoppers en journalisten, maar ook andere muziekliefhebbers: iedereen was en is nog steeds laaiend enthousiast over het album. Met andere woorden: Kendrick had zijn spreekwoordelijke momentum te pakken.”

Zag je dit ook terug in de kaartverkoop?

“Ja, dit liep al goed vanaf het begin. Het verbaast me alleen wel weer dat de eerste show, ondanks de hype, nog vrij laat is uitverkocht ten opzichte van andere genres: na ruim een maand. In andere genres verkoopt een dergelijke show binnen een paar dagen uit, maar bij hiphopshows duurt dit vaak toch langer. Er zijn maar een paar acts zoals Snoop Dogg en De La Soul die al jaren met een trouwe aanhang volle zalen trekken. Het hiphoppubliek blijkt toch grilliger te zijn.”

In hoeverre hebben jullie de eerste show aangejaagd met promo?

“Veel is in samenwerking met de Melkweg gedaan, via online kanalen, social media en in de zaal zelf. Kendrick Lamar is geen typische mainstream hiphopartiest en spreekt ook een breder publiek dan alleen hiphop aan, waardoor je doelgroep voor ticketverkoop groter is.”

Wie kwam met het initiatief voor een tweede show?

“Wij. Toen we zagen dat de kaartverkoop voor de eerste show goed ging, hebben we voorgesteld een tweede show te doen en dit kwam gelukkig rond. Lamar heeft door zijn buzz een volle agenda, dus dit was wel een grotere uitdaging om te realiseren.”

Onder de vlag van Cause organiseerden jullie al eerder uitverkochte concerten van onder andere Mac Miller en Macklemore & Ryan Lewis. Geen acts die (destijds) onder een grote groep hiphopluisteraars in Nederland bekend en populair zijn, en verder ook zeker geen commercieel succes hebben.

“Mac Miller hebben we drie keer uitverkocht (waarvan twee avonden achter elkaar) en Macklemore & Ryan Lewis (aftermovie) één keer afgelopen september. Op een of andere manier zijn dit acts die een breder publiek aanspreken en bovendien online een grote groep fans hebben. Hierdoor ben je minder afhankelijk van traditionele media en kun je je promo focussen op Tumblr, Twitter, YouTube, Facebook en in de zaal. Cause is altijd op zoek naar dit type crossover artiesten.”

En nu dus ook nog de tweede show van Kendrick Lamar uitverkopen…

“Yes, daar hebben we wel het vertrouwen in ja.”

Tickets voor de tweede show zijn (vooralsnog) hier te koop

Geplaatst door bowie op 4 december 2012