Donald D: Gevallen koning of een koning zonder leger?

12 januari P60, Amstelveen. Donald D aka Dondee aka The Syndicate Sniper. Is anno nu in alle rust bezig met zijn missie: “Bringing back the culture.” De gelijknamige release uit 2003 is aan mij voorbij gegaan, de boodschap is nu wel aangekomen. Op zijn myspace kan iedereen de EP beluisteren. De tracks klinken mager en tekstueel vloeit het wel, maar ontbreekt het aan impact. In zijn kleedkamer sta ik voor hem klaar terwijl DJ Ottomatic Tee hem ophaalt. Ik zag hem voor het eerst en laatst twintig jaar geleden op toernee met Ice-T. Wat zal ik aantreffen? Vergane glorie die ik het beste als goede herinnering kan houden? Zijn stemgeluid, vanuit de gang, is een moment van herkenning. Het draagt in levende lijve het gewicht dat deze Zulu Nation King vertegenwoordigt. Donald D: “Je mag me aanspreken met Mr. D.” We nemen plaats aan tafel. “Heb ik nu een man tegenover me zitten die uit onmacht vasthoudt aan zijn verleden en nog schnabbel optredens doet? Of verdient hij zijn dagelijkse brood ergens anders mee en is dit echt voor de artistieke drang?” Mr. D. kijkt me even aan: “Nee, ik heb genoeg andere dingen gaande.” Niks noemenswaardig om meteen te gaan googlen. Hij doet zijn ding.

Syndicate Sniper
Deze man was er dus bij, bij de geboorte van hiphop en de oprichting van de Zulu Nation te Bronx, New York. Met Afrika Islam verhuisde hij naar de West Coast, Los Angeles. Om samen met Ice-T, als kind al verhuisd naar L.A., de Rhyme Syndicate vorm te geven. Hij kwam in beeld met Name Of The Game op het Rhyme Syndicate Coming Through album (1988, Warner Brothers). Een Black Power baret en zwarte leren jas, sjaal voor het gezicht, zonnebril dragende Ice-T met een shotgun in de aanslag zittend op de motorkap van zijn BMW in een parkeergarage, siert de album cover. Het was de tijd dat album covers nog echt een belangrijk onderdeel waren van de gehele presentatie. En hij kwam in beeld als mede verantwoordelijke voor menig Ice-T nummer. Hij kreeg wereldwijd bekendheid als de Syndicate Sniper.

Let The Horns Blow
The Rhyme Syndicate We’re In Here was een geweldige bandwagon dat ons naast Ice-T en Donald D ook Everlast, Devine Styler en Body Count bracht. En de ongeëvenaarde Hijack The Terrorist Group uit London, UK. Met het klassieke album The Horns Of Jericho, 1991 Rhyme Syndicate Records. Zijn eerste eigen album Notorius, 1989 Sony Records, bevat de hiphop klassieker F.B.I. met de mee zing hook: “…And the F.B.I./Free Base Institution/That’s where they go get high…” Op het moment dat D’s tweede album Let The Horns Blow, 1992 Warner Brothers, werd uitgebracht, liep de muzikale vrijheid zich te pletter op de muren van het zakelijk bastion van de muzikale industrie. De aandeelhouders van Warner Brothers waren niet gecharmeerd van Body Count’s Cop Killer. Alle artiesten die ook maar een link hadden met Ice-T werden gedropt. Let The Horns Blow had nog wel veel succes in Japan en Europa. In de USA werd er geen aandacht en promotie meer aan gegeven. Donald D: “Let it flow…”
The Syndicate viel eigenlijk uit elkaar. Afrika Islam woont vandaag de dag in Berlijn, Duitsland. Ice T, druk bezig in de porno industrie en als B-tv en film acteur, zie ik in Amsterdam nog zo nu en dan wat zaakjes regelen. En Donald, die woont met zijn Italiaanse vrouw en vijfjarige dochter Alicia in Florence. Ze hebben muzikaal niet meer de impact als destijds. Alleen Everlast heeft een verfrissende ontwikkeling doorgemaakt. Mr. D: “Ik hoorde dat hij, Everlast, net weer is upgehookt met Danny Boy voor een nieuwe band. En Bango kwam ik weer tegen op internet nadat hij uit de gevangenis kwam.” Met een beetje googlen zijn er vele artiesten te ontdekken en persoonlijk te benaderen.

Eert uw voorouders
Wat hij aankaart met Return Of The Culture is dat HipHop nu echt een handel is geworden. Dondee: “Eerst namen de labels ons het vinyl af zodat DJ’s niet meer hun ding kunnen doen.” DJ Ottomatic Tee zal echter tijdens het optreden bewijzen dat met hedendaagse techniek, 2x een NuMark HD/CD/MP3 Digital Turntables, dat er reden te meer is om als DJ weer een volledige rol op het podium op te eisen. “Zonder MTV aandacht kom je ook niet meer in de schijnwerpers.” vervolgt D zijn verhaal. Op zijn T-shirt staat Kool Herc afgebeeld en op het podium zal hij een shirt dragen met de tekst ‘Sedgwick & Cedar ’73’. Het park waar Kool Herc zijn eerste hiphop bloc party gaf. De geboorte plek van hiphop. De boodschap: “Eert uw voorouders…” Donald D: “Een Jay-Z of een 50Cent zal je niet op een hiphop Jam zien staan. Dat is rap. Heeft niks meer met de cultuur te maken.” Aan het einde van het interview zet ik de recorder uit. Mijn blik treft zijn blik als we beide realiseren dat de batterijen opwaren van de recorder. En er dus niks is opgenomen. We berusten er ons in, let it flow…

Een vernedering
De gehele avond is eigenlijk een vernedering: een dramatisch lage opkomst siert de man niet. Het lijkt erop dat er nog geen zestig man in P60 staan. Mickey, mijn ‘plus één’ van de avond, weet nog te achterhalen dat er 150 betalende bezoekers langs de kassa kwamen. Boomoperators met alleen Rescue op het podium en een Kid Sundance ergens in de zaal, brengen beats, teksten en een flow zo zwaar als een zak aardappelen. Dat is goed. Helaas is de podium presentatie van dezelfde visuele impact als de genoemde zak met groenten. De tweede support act, The Sharpshootaz, hebben twee echte DJ’s op vinyl. Dat wordt altijd wel op prijs gesteld. Het muzikale geluid, Gunshot UK achtig, is qua flow en uitspraak iets waar je net zoveel op zit te wachten als de onafhankelijk uitgebrachte Heartcore 12". Hoeveel draaitafels zijn er nog aktief om dat te rechtvaardigen?

Verdwalen in een freestyle
Het is echt wachten op de man van de avond. DJ Ottomatic Tee staat achter de draaitafels. Met een grijns op zijn gezicht en plezier in het doen wat zeer aanstekelijk werkt. De Nederlandse Ottomatic Tee (zijn voornaam is Otto) draait al net zolang mee in de hiphop scene als Dondee. Eerst met Moonrunners. Meer bekendheid met Cold 45 aka Rowdy als het duo Cold 45 Automatic. En daarna nog met versterking van LJ Fresh, Riffmaster als de Funky Tribe. Donald D draagt de show als een vakman met liefde voor het vak. Donald D zal je dan ook wel op een hiphop Jam aantreffen. Hij weet ons langdurig te vermaken en te onderwijzen c.q. herinneringen op te halen. Hij bewijst terecht de titel van een Zulu Nation King te dragen. Hij gaat maar door totdat hij uiteindelijk verdwaalt in een freestyle. De B-Boys van Paulo nemen de vloer.

Notorius: Lost In A Freestyle
[VERSE 6: Donald-D]
I’m a pimp with a limp, Sniper who’s hyper
Bitch, I ain’t buyin your baby no diapers
I’m too cool, I’m too calm…
[Ice-T]
Yo, yo, yo, Don, Don, Don, Don!
[Donald-D]
Yo, what’s up with that, man?
[Ice-T]
Yo man, we’re goin overtime, man
[ Donald-D ]
Aw man!
[Ice-T]
We got to end the song right here, man
The song’s already five minutes, man
[Donald-D ]
I wanna rock, man, come on…
[Ice-T]
Yo, yo, you know what happened, man?
You know what happened, homes?
[Donald-D]
What’s up, what’s up?
[Ice-T]
We got lost in a freestyle…

Laat de hoorns…
Aan het eind staan Queen Mickey en Zulu Nation King Donad D nog meer dan een uur na te kletsen. Als avond is het zwaar mislukt. Maar met de mensen die er waren hebben we wel onze lol gehad. En is mijn geduldige taak begonnen om Mickey, uiteindelijk, in de auto te krijgen. Donald D: “Yo, ik hoorde van mijn sister dat je veel gedaan hebt voor de hiphop cultuur!” En hij betaalt zijn respect. “Dank!” antwoord ik hem vereerd. In de auto praten we nog even na. Donald D is geen gevallen koning die uit onmacht vasthoudt aan het verleden. Hij is veel eerder een koning zonder leger. Sterke persoonlijkheid op het podium in zijn eentje. Maar echt tot zijn recht komend in de chemie van een groep gelijkwaardigen. Hou hoop. Vertel de nieuwe generatie om oog en oor open te houden op de verlaten wegen die nog te gaan zijn. Misschien en hopelijk komen de verdwaalde koningen weer eens samen als de ultieme Rhyme Syndicate en laten dan de hoorns wederom blazen.

Fixtures:
Hoogtepunt: Donald D
Dieptepunt: Dramatisch weinig publiek met daarbij als gevolg het gebrek aan kwaliteit van de jongens die het wilde opnemen tegen Donald D, in een battle. Dat was gewoon oneervol.
Fotograferen: ja
Entree: 12,- aan de deur
Bier: € 2,- (munten)
Bereikbaar: naast Amstelveen busstation, Schipholnet en nachtnet.
Dodelijk: de trap van het voorhalletje naar de zaal. Vooral met een slok op (zie foto).
Cijfer: 4

Geplaatst door bowie op 26 januari 2008