Inside The Circle is een absolute must voor elke B-boy en B-girl!

In deze rolprent, die een periode van 3 jaar beslaat, volgen we de belevenissen van B-boys Josh, Romeo en Omar, drie snoeiharde B-boys woonachtig in Austin, Texas. Bij deze informatie fronste ik eventjes mijn wenkbrauwen…Texas? Dat is toch de bakermat van line-dansende rednecks?
Al gauw moest ik mijn vooroordelen laten varen en liet mij meeslepen in de documentaire waarin de drie heren met de nodige toewijding en inzet ‘hun ding’ doen.

Tegen de achtergrond van de jaarlijks terugkerende evenement ‘B-boy City’ zien we de dagelijkse problemen waarmee de jongens geconfronteerd worden.
Josh, een snoeiharde battelaar, heeft vanwege een moeilijke thuissituatie allerlei krachtmetingen met de overheid achter de rug en een laatste akkefietje; joyriding met een golfkarretje kan hem 8 jaar gevangenisstraf opleveren. We zien hoe zijn advocaat er alles aan doet om dit te voorkomen. Josh zelf zit intussen niet stil en probeert in Florida als professioneel danser aan de slag te komen. Wonder boven wonder (zeker in VS…) blijft het bij een taakstraf die hij ook in Florida mag uitvoeren zodat hij zijn carrière als profdanser toch kan voortzetten.

Omar is afkomstig uit een Mexicaans immigrantengezin. Zijn vader is van mening dat dansen niets oplevert en vind dat Omar nou maar eens een ‘echte baan’ moet gaan vinden. Niettemin is hij toch wel trots op zijn zoon en zijn bijzondere skills.
Omar en Josh, inmiddels weer goede vrienden, zijn in de film rivalen die recht tegenover elkaar komen te staan als Omar besluit zijn vriend in de steek te laten en zich aan te sluiten bij de B-boy crew ‘Jive Turkeys’. Uiteindelijk wint hij het respect van zijn crewmembers en raakt hij ook buiten Texas bekend.
Josh vind aansluiting bij de ‘Masters of Mayhem’. In keiharde battles komt het dan ook wel eens tot confrontaties. In een van de battles (‘Battle of the Alamo’) komt het tijdens een pet afwerp incident dan ook tot openlijke vijandelijkheden welke onmiddellijk door de veiligheidsmensen in de kiem worden gesmoord. Hierdoor is het duidelijk dat fysiek contact absoluut niet toegestaan in B-boybattles, daar het hoge adrenalinegehalte tot vervelende situaties kan leiden.
Uiteindelijk winnen de Masters of Mayhem deze snoeiharde B-boybattle.

Inside The Circle is een absolute must voor elke B-boy en B-girl! Op uitstekende wijze worden de ‘True Spirits of Hiphop’ weergegeven: emotie, passie, toewijding en inzet voor de discipline (B-boying in dit geval). Maar ook hardste Powermoves vliegen je om de oren. Verder wordt het commerciële aspect zeker niet weggelaten: de wetenschap dat het helemaal niet verkeerd is van hiphop je beroep te maken om zodoende in je eigen levensonderhoud te voorzien, is een terugkerend thema. Het gaat erom dat je je houdt aan de ‘rules of integrity’ zoals opgesteld in de oldskool periode.
Ondanks de lengte wat zich uit in herhalingen, is Inside The Circle een film die niet specifiek pretendeert hiphop te zijn. Er wordt niet uitgelegd, er wordt aangetoond.

In Nederland kan menig filmmaker(ster) daar een puntje aan zuigen…

Na de voorstelling heb ik een kort gesprek met de cast en regisseuse van Inside The Circle:
Omar, 22 jaar
Ontdekte al op jonge leeftijd dat lichaamsexpressie zijn lust en passie was, ondanks dat zijn vader dit maar niets vindt en hem het liefst in een ‘normale’ baan carrière ziet maken. Op het moment is hij bezig zijn B-boyskills op een meer commerciële manier tot uiting te brengen. Maar niettemin houdt hij vast aan de underground waarden die ‘love, support en joy’ voor de B-boyscene propageren.
Als boodschap naar alle (beginnende) B-boys en B-girls geeft hij aan: “Kijk niet alleen naar nu, maar verdiep je ook in de geschiedenis van hiphop. Leer daar de lessen van en pas deze toe in het dagelijkse leven. “Engage in live and trust in it!”

Josh, 22 jaar
Is afkomstig uit de San Francisco Bay Area waar hij tot zijn 14e jaar heeft gewoond. Uiteindelijk belandde hij vanwege allerlei familieomstandigheden in Texas. Hij vond dat hele B-boy gedoe aanvankelijk maar niets, maar raakte al gauw aangestoken doordat hij enkele jongens fanatiek zag trainen en performen. In de film is duidelijk te zien dat het niet zo goed met hem ging, maar via zijn baan als danser in Florida heeft hij zijn stijl geprofessionaliseerd en geeft hij regelmatig demo’s in het buitenland waar hij een bekende verschijning is als jurylid bij diverse battles.
Zijn toekomstplannen bestaan uit het verdienen van genoeg geld om zijn opleiding die hij noodgedwongen heeft moeten stoppen, weer op te kunnen pakken.

Romeo, 32 jaar
Romeo haalde zijn inspiratie uit films als Wildstyle en Beatstreet. Hij is de initiator van de B-boy City Battles.
Hiphop betekent voor hem absolute vrijheid van denken en expressie. Romeo heeft een eigen danszaaltje waar hij zijn kennis aan jonge kinderen doorgeeft. Gedurende de opnames is hij geïnspireerd geraakt om een opleiding cinematografie te volgen. Zijn intentie is om uiteindelijk zijn eigen films te regisseren.
Romeo vertrouwde mij toe dat een persoonlijke kennis van hem, de danser Turbo uit de film Breakdance the movie behoorlijk aan lager wal is geraakt vanuit frustratie dat men hem nooit naar behoren heeft betaald voor de rechten op deze film uit 1984.
Hierdoor is hij zo geschrokken dat hij iedereen aanraadt om vooral je rechten op te eisen en je niet met een kluitje in het riet weg te laten sturen.
Zijn boodschap is dan ook: Hou controle over jezelf, je gedrag en vooral over je rechten als mens en als artiest.

Marcy Garriot, filmmaakster:
“Ik ben begonnen op kantoor en wel in een ICT bedrijf! Iets totaal verschillend van wat ik nu doe. Na 5 ongelukkige jaren op kantoor besloot ik ontslag te nemen om mijn passie achterna te gaan: filmen!
Via-via kwam ik in aanraking met Romeo Navarro, oprichter van de B-boy City events. Na bezoek van een van deze events, viel me meteen op hoe gepassioneerd de B-boys over hun discipline waren. De commitment en dedication raakten mij op een dusdanige manier zodat ik dit wel moést vastleggen! Ik ben erg trots op deze film, maar eigenlijk het meest trots op het doorzettingsvermogen van de boys die alle credits verdienen!

(Amster)Sander Just 4 fun en initiator Hiphopcafe:“Ik vond de documentaire dope, leuk om de persoon achter de B-boy te leren kennen en te zien wat hun achtergrond is en waar ze vandaan komen. De film was wel wat aan de lange kant. Op gegeven moment had ik het wel gezien. Wel jammer dat de heren tijdens de afterparty geen powermoves zoals in de film lieten zien!”

Aruna Vermeulen, HipHopHuis Rotterdam:
“Een dope film! Je kan zien dat er enorm veel onderzoekswerk in heeft gezeten. Ik vond het ‘on-Amerikaans’ goed als je ervan uitgaat dat de meeste dansfilms een hoog commercieel en showgehalte hebben. De balans tussen dans en verhaal is uitstekend weergegeven!”

Geplaatst door bowie op 30 december 2007