De Hardste: Opgezwolle vs Zo Moeilijk en Christov & Reggy Lines vs Zwart Licht

Ronde 2.8 van de Hardste is een zware voor de scribenten van dienst, omdat we afscheid moeten nemen van enkele persoonlijk favorieten waarvan de invloed moeilijk te overschatten is. Voordat dat echter zover is nemen we eerst een kijkje naar de wedstrijden van deze week!

Toernooi - Ronde 2.8

In match 1 komen Fakkelbrigadiers uit verschillende regio’s van het land elkaar tegen als Zo Moeilijk het met hun Nijmeegse Modo opneemt tegen Opgezwolle’s Eigen Wereld. De plaat die Nosa, Rosco en Nikes op de kaart zette tegenover die waar Sticks, Rico en Delic mee afzwaaiden (als Opgezwolle dan). Welke jouw favoriet is willen we graag weten. Net als in de kwestie van Bliksemschicht, het debuut van Zwart Licht dat als een donderslag de scene inknalde, tegenover Christov & Reggy Lines die een staalkaart van rauwe boombap afleverden zoals we die maar weinig horen in de lage landen. Stemmen kan vanaf nu!

Zo Moeilijk – Nijmeegse Modo
Opgezwolle – Eigen Wereld

Poll Maker

Christov & Reggy Lines – Orgeldrank
Zwart Licht – Bliksemschicht

Poll Maker

En dan is ’t nu tijd voor het ons zwaar vallende afscheid van Kuub en de Exter-o-Naldus…

Kubus – Buitenwesten
Buitenwesten. Qua tour en impact nog steeds ongeëvenaard: Opgezwolle, Duvelduvel, Typhoon, Jawat! en producer Kubus achter de knoppen als de verbindende factor. Uitverkochte zalen werden platgespeeld met energieke optredens voor uitzinnige crowds. Allemaal geïnspireerd op het gelijknamige album van laatstgenoemde, bekend van de iconische K die de voorkant siert. De experimentele beats van de Zwolse producer zorgen dat voorgenoemde acts zich soms uit hun comfort zone moeten stappen en dat levert indrukwekkende classics op, die nog altijd niets aan relevantie hebben ingeboet. Strik Je Veter is 11 jaar na dato nog steeds één van dé anthems in de liveshow van Rico & Sticks, de titeltrack (door Duvel) wordt nog steeds luidkeels meegerapt wanneer ‘ie ergens wordt gedraaid, Buitenbad is een legendarische storytelling-track van een solo prima uit de voeten kunnende Rico en de moshpits die zijn gecreëerd op Jawat!’s solotrack Koppensnellers waren van gigantische proporties. Voor de liefhebbers van instrumentale en niet alledaagse hiphopbeats heeft Kubus ook nog moois in petto. Kubus heeft met Buitenwesten gezorgd voor de kickstart van een van de grootste movements van de vaderlandse rapgeschiedenis, iets om trots op te zijn en nooit te vergeten.

Extince – Binnenlandse Funk
Extince was al jaren bezig als Engelstalig rapper in de Nederlandse scene, een scene die op dat moment vele malen groter en levendiger was dan de Nederlandstalige hiphop. De Prins Extince overwoog zelfs zijn mic aan de wilgen te hangen tot hij gevraagd werd een verse af te spitten op Turbotaal van Osdorp Posse, een van de weinige acts die wel al in het Nederlands rapten, en dat deed in de snoeiharde staccato raps die op dat moment de standaard vormden. Velen dachten dan ook dat dat de enige manier was om in het Nederlands te rappen maar Extince zijn flow rekende in één klap af met de vooroordelen die daarover bestonden. Het album Binnenlandse Funk bewees vervolgens enkele jaren later dat Turbotaal geen toevalstreffer was maar de opmaat naar een nieuw hoofdstuk in de Nederlandstalige hiphop. Humoristische punchlines, speelse binnenrijm (zoals bv. op A t/m Z: Plus heroïne ligt zowat in de vitrine / dus ik kom uit de cabine, scheep jouw op met arbeidsvitaminen) en die ongenaakbaar soepele flow, ze inspireerden complete generaties aan rappers tot een taalswitch en staan bijna twintig jaar na dato nog steeds als een huis. Tel daar een track als Viervoeters (nog altijd de maatstaf qua Nederlandse storytelling rap) en de klassieke posse track Zoete Inval bij op, en het is verre van overdreven om te stellen dat de Nederlandse hiphop een tijdperk vóór en na Binnenlandse Funk kent. Hoe Nederlandse hiphop eruit zou zien zonder deze plaat willen we eigenlijk niet eens weten.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 24 november 2015