Van warenhuis naar creatief huis: kunstweekend bij de Bijenkorf Rotterdam

Een gedicht op je kassabon, opera bij de roltrap: in het weekend van 13 mei verrast de Bijenkorf Rotterdam onder de naam Het Creatieve Huis iedereen die binnenkomt met kunst en cultuur van lokale makers. Rewriters010 kreeg ervoor ook een rol toebedeeld.

Het Creatieve Huis in de Rotterdamse Bijenkorf is het eerste van een reeks cultuur- en kunstweekenden die de Bijenkorf dit hele jaar beurtelings in alle winkels organiseert. Lokale kunstenaars van uiteenlopende disciplines worden uitgenodigd om werk te presenteren binnen de bestaande winkelinfrastructuur, zodat iedereen die het warenhuis bezoekt ervan kan genieten.

Lokale kunstenaars

Het thema voor dit jaar is de vrouwelijke blik. Een tiental Rotterdamse kunstenaars en artiesten laat van 13 t/m 15 mei in de Bijenkorf Rotterdam hun interpretatie van dit thema zien, onder wie fotograaf Benny Emmerich die de bewegingen van bezoekers vastlegt en kunstenaar Berry Dijkstra die een kijkje achter de schermen van de winkel, in het domein van de etaleurs biedt. Street art-collectief Rewriters010 heeft speciaal voor Het Creatieve Huis schilderwerken gemaakt, waarvan je als klant een stukje mee kan krijgen in de vorm van een draagtas bij een aankoop. Kunstenaars Xaviera Altena, Laxmi Manuela en Eveline Schram maakten onder de Rewriters010-vlag speciale werken voor het evenement.

“We zijn als Rewriters010 heel erg bezig met de positie van vrouwen in de street art-scene. De Bijenkorf is een belangrijke partij als het gaat om fashion en street fashion en heeft daarin veel aanzien. Dat deze vrouwen zo’n groot podium krijgen voor hun werk onderstreept dat zij onze visie steunen.”

 

– Daniël Claessens, curator Rewriters010

Het raakt de oorzaak van het feit dat veel vrouwen volgens hem minder bezig zijn met street art: “Er zijn nou eenmaal weinig rolmodellen voor hen. Ik wilde dit per sé doen met vrouwelijke kunstenaars. Zodat zij die rolmodellen kunnen zijn en jonge, aanstormende kunstenaars kunnen inspireren. Het werk van Laxmi bijvoorbeeld, is heel puur. De vorige keer dat we het zelf plaatsten op Instagram, werden we geblokkeerd wegens naaktheid. Gelukkig doet de Bijenkorf niet mee aan die censuur. Zij steunen het autonome werk van de kunstenaars, dus ga het dit weekend zeker bewonderen!”

Uitgebreid programma

Verder verzorgen Festival O, Codarts Agency, Poetry International, Radio Operator, Het Nieuwe Instituut en Kasper Tinus verrassende performances en bijzonder werk voor deze eerste editie van Het Creatieve Huis. Het volledige programma staat op de website van de Bijenkorf. Iedereen die tijdens Het Creatieve Huis iets koopt bij de Bijenkorf krijgt op vertoon van de kassabon gratis toegang tot Het Nieuwe Instituut.

“The female gaze – de vrouwelijke blik gaat over diversiteit en intimiteit, het uitlichten van emoties en ervaringen vanuit het vrouwelijke perspectief. Het is een andere manier van kijken, los van gender en hokjes. Dat sluit aan bij waar de Bijenkorf voor staat: een inclusieve plek, waar iedereen bijzonder is.”

 

– Inge Schmitt, hoofd creatieve strategie de Bijenkorf.

Kunst is goed voor ons

Kunst is de ultieme verbinder van mensen en culturen; het genieten van kunst maakt ons zelfs aantoonbaar gelukkiger. Kunst in al zijn vormen heeft een lange geschiedenis bij de Bijenkorf, die al begon in de vorige eeuw. Met Het Creatieve Huis zet de Bijenkorf de traditie van het stimuleren van jong creatief talent voort.

“Creativiteit is de motor van onze missie en hiermee willen we onze klanten bij elk bezoek verrassen en inspireren. Ik ben er heel blij mee dat we met Het Creatieve Huis onze gehele winkel beschikbaar stellen voor Rotterdams talent. Ik kijk ernaar uit bezoekers te zien genieten dit weekend.”

 

– Ronald Luyben, store manager de Bijenkorf Rotterdam.

Geplaatst door bowie op 10 mei 2022