Ruud Smulders, kleinkunstenaar in de hiphopwereld, te gast in Tekstuur

Als de theaters hun deuren niet hadden moeten sluiten vanwege de lockdown, had Ruud Smulders momenteel getourd met zijn tweede programma Bruter dan Bruud. Afgelopen tv-seizoen was hij met de Minuut van Ruud te zien in De Vooravond en op Comedy Central floreert hij wekelijks in Ruuds Roast Interview. Daarnaast bracht hij de afgelopen jaren als rapper twee EP’s uit, waar hij enkele filmische videoclips bij schoot. Ruud toont zich een veelzijdig maker en in de nieuwe aflevering van Tekstuur zoomt hij met Marco in op enkele van zijn favoriete schrijvers.

Ruud – wanneer hij hiphop maakt Ruudboy – is volgens zichzelf niet ‘de zoveelste awkward comedian die rapt’. In 2021 bracht hij De Melancholische EP uit, waarop hij Hiphop In Je Smoel zelfs vermeldde in één van de verses. Zijn stijl typeren is moeilijk, maar het woord ‘anders’ zou ideaal zijn.

Het is theatraal; zijn achtergrond in het theater heeft overduidelijk invloed op zijn muziek. Voor iemand voor wie ’taal’ aanvankelijk niet heel erg zijn ding was, is Smulders er bijzonder goed in. Dat maakt hem een kleinkunstenaar in de hiphopwereld en een rapper in de cabaretwereld. Wat vindt hij tof aan Rico’s Elektrostress? Wie rijmt er volgens hem héle zinnen én heeft daarin ook nog wat te melden? Je hoort het hieronder!

Geplaatst door bowie op 20 januari 2022