Sound of the Street: de favoriete boombap-bangers van Beyond

Welk werk gaat er nu niet lekkerder met goede tunes aan? Dat geldt ook voor street artists, die tijdens hun werk vaak net zo zeer middenin de beats als tussen de verfwalmen staan. Wat is de relatie tussen muziek en street art, en hoe belangrijk is deze? In Sound of the Street laten we street artists aan het woord over hun relatie met muziek, terwijl ze hun favoriete tracks met ons delen. In deze aflevering: Beyond!

“Terwijl kinderen uit mijn klas naar 2 Unlimited luisterden, luisterde ik naar Rakim.”
De muzieksmaak van Beyond

“Door de jaren heen ben ik steeds meer open gaan staan voor andere muzieksoorten. Ik zal even bij het begin beginnen, toen ik een ghettoblaster van mijn pa kreeg. Voordat ik ging slapen drukte ik altijd op record want dan begon Villa65 (een radioshow waarin Dutch Masters was opgenomen, red.). Wanneer ik de volgende dag naar school fietste luisterde ik dan naar wat ik had opgenomen. Terwijl kinderen uit mijn klas naar 2 Unlimited luisterden, luisterde ik naar Rakim. Ik wist niet eens wat voor muziek het was maar ik nam het op en ik dacht ‘Wauw, wat is dít’?

Vanaf dat moment ben ik eigenlijk direct gaan zoeken waar die muziek vandaan kwam. Ik vroeg me meteen af wie de artiesten waren, wat er nog meer was en waar het vandaan kwam. Ik wil altijd graag weten waar de basis ligt. Toen kwam ik dus uit bij funk, soul en reggae. En toen werd het opeens duidelijk waar die sound en die samples vandaan kwamen, daarom luister ik ook nog steeds heel graag naar die genres.”

Manier van muziek luisteren

“De allerbeste manier om muziek te luisteren is thuis, voor mijn platenspeler met een goede stereo-installatie. Gewoon lekker LP’s draaien. Als ik thuis schilder draai ik vaak vinyl. Dat is alleen niet altijd handig met het omdraaien van de plaat. Maar daar hebben we dan nog een bluetoothspeakertje voor, dat is ook erg fijn als je met anderen aan het painten bent. Vaak vraag ik ’s ochtends welke muziek we het beste kunnen luisteren: “Wil je beginnen met funk? Lekker uptempo, dan kunnen we even knallen… Zal ik even een vette boom bap opgooien? Of gaan we voor een relaxte soulplaat, omdat het zondagochtend is?” Dat laatste is meestal wat fijner voor de buren van de muur!”

“Je zet misschien wel je leven op het spel, maar als je daar dan uiteindelijk een foto van hebt… tja, dat is priceless.”

Het droomproject van Beyond

“Een whole car op de New York-subway en ondertussen een mega mural maken op een prominente spot in dezelfde stad, en dan met alle vrijheid om te maken wat ik wil. Bij een droomproject valt alles op zijn plek; het oppervlak, de locatie, het team en organisatie, het weer, het eten, de omgeving en uiteindelijke een schildering waar je erg blij mee bent. Je weet pas of het een droomproject was als je onderweg bent naar huis en beseft dat het onvergetelijk was! Ik ben eigenlijk al redelijk aan het doen wat ik droom. Het is goed om groot te dromen maar ik ben zeker al bezig met wat ik wil.

De grootste droom is toch wel een whole car op de New York-subway. Best gek eigenlijk, het is illegaal en niet echt direct in lijn met de street art of de mural movement. Maar goed, het is een droom en dromen mag. Het is iets voor jezelf, daar kan geen mural tegenop. Het is belangeloos, het zal spannend zijn, je zet je vrijheid en mogelijk je leven op het spel en als je daar dan uiteindelijk een foto van hebt… tja, dat is priceless. Zo’n project is puur uit passie, en dat komt altijd op nummer één.”

Muziek en murals

“Een track als aanleiding gebruiken voor een mural? Ja, dat zie ik wel zitten. Ik wil wel een nummer kiezen uit de playlist. Bijvoorbeeld Blowing Up In The World van Kool G Rap, daar kun je heel figuratief mee aan de slag. Raw Hide van Ol’ Dirty Bastard zou weer vragen om een piece die veel abstracter is. Het is wat grimmiger. Ik zou mezelf dan moeten afvragen wat voor vormen en kleuren ik voor me zie bij zo’n nummer. Diamond van Prodigy lijkt me ook vet, dan ga je snel denken aan objecten en figuratieve dingen.”

Playlist

“Ik heb zelf heel veel lange afspeellijsten op Spotify, zowel hiphop als funk en soul. In de playlist die ik voor jullie heb gemaakt heb ik gekozen voor hiphopnummers omdat daar gewoon echt mijn hart ligt. Ik kan ook prima naar een hardcore band zoals Madball luisteren of bijvoorbeeld naar drum & bass maar de basis voor mijn muziek interesse ligt toch echt wel in de hiphop.”

Beyonds passie voor hiphop is duidelijk te zien in zijn playlist, hij highlight leden van D.I.T.C. zoals OC en Big L. Maar ook nieuwere artiesten zoals Ab-Soul en Conway The Machine hebben een plekje verdient in zijn gouden lijst. Check de afspeellijst voor wat keiharde boom bap bangers!

Geplaatst door bowie op 17 februari 2021