open/dicht_bruggedichten is een project van Stichting De Zoek Naar Schittering, dat onder, op of nabij bruggen over de Delfshavense Schie gedichten van Rotterdamse dichters aanbrengt. Zo is er een mooie route ontstaan waarbij poetry en straatkunst worden verenigd. Poëzie langs de Schie, dus. Rewriters010 heeft een aandeel in de route. Kunstenaarsduo Bier & Brood werd gevraagd om de Beukelsbrug te verfraaien met hun vertaling van het gedicht .broodkruim van Dean Bowen. Uiteraard in hun typische, zwart-witte en zwierige stijl. Rotterdamser dan dit wordt het niet, dus neem snel een kijkje!

De dichter

Dean Bowen’s gedicht .broodkruim is een inversie van het idee dat alles wat we achterlaten om te groeien als mens, als een spoor van broodkruimels achter ons licht als ware het een route is om terug te vinden wie we eens waren. Hij schreef het in 2020, tijdens de coronapandemie.

Hij heeft een achtergrond in spoken word en zoekt de grenzen van de taal “en het grensgebied op tussen de traditionele letteren en de spoken word; ik ben een hiphop-kid”, zei hij in eerder interview met ons.

.broodkruim

we laten achter om vooruit gestuwd te worden
ontwaren nieuwe versies van onszelf achter de onrust van een horizon

grondstof om de afstand die wij werden te dichten

wat overblijft is de lach, een doffe herinnering
een echo in de krommingen van een eclectische bouwzucht

ik beloof je dit:

wat ik liefheb, breek ik in tweeën om het met je te delen,
maar ik wacht niet

wat ik achterlaat stuwt mij voorwaarts
met de heimwee naar een toekomst die ik nog niet thuis kan noemen.

Dean Bowen

De kunstenaars: Bier en Brood

Met een titel als .broodkruim, kon de organisatie maar aan één naam denken voor een visuele interpretatie; Bier en Brood, het Rotterdamse maar internationaal opererende kunstenaarsduo. De opdracht bevatte een primeur voor hen; het is de eerste keer dat ze een gedicht verwerken in een muurschildering. Je ‘leest’ het werk vanaf het geicht aan de bruggepijler van links naar rechts, net als het gedicht. Naast de grote pijlerwand is een lager tegenoverliggende wand onder een afsluitend hek in het ontwerp meegenomen. Zo vormt het tezamen een totaalbeeld. De mural is een ode aan de stad, met de omgeving en transformatie als uitgangspunten.

“Door het gedicht sec te presenteren op een monoliet-achtige vorm krijgt het een monumentale plek binnen de schildering, waarbij het genoeg lucht heeft om in alle rust gelezen te worden, waarna de kijker verder kan kijken om de rest van het werk te interpreteren. Hierdoor wordt de kijker gedwongen met aandacht te lezen en te kijken.”

Financiering en partners

Stichting de Zoek naar Schittering werkt voor dit bruggedicht samen met stichting Hiphop In Je Smoel (HIJS), bekend van street art en het festival POW! WOW! Rotterdam. Ook architectenbureau Quist Wintermans Architecten is betrokken geweest bij de totstandkoming van het bruggedicht.

Het bruggedicht onder de Beukelsbrug wordt gerealiseerd dankzij bijdragen van Gemeente Rotterdam, Pictoright Steunfonds, de J.E. Jurriaanse Stichting, CBK Rotterdam, Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen Rotterdam en samenwerking met de partners Doornbos Equipment BV en Hip Hop In Je Smoel / Rewriters 010.

Meer Hijs Poetry, Nieuws, Rewriters