Pappas Pärlor praat over pixel art, ruzie met de gemeente en in de Maas donderen

In september vond de vierde editie van POW! WOW! Rotterdam plaats in de wijk Feijenoord. Gedurende de dag werkte een internationale groep artiesten aan inspirerende muurschilderingen en verrassende kunst in de straten. In de avonden deelden zij hun verhalen in het sfeervolle Hefpark. Dit is de eerste aflevering in een serie van drie opnames van die gesprekken. Host Jaap van der Doelen praat met Johan Karlgren, beter bekend als interventiekunstenaar Pappas Pärlor.

Pappas Pärlor en Jaap

Johan Karlgren, alias Pappas Pärlor, is een Zweeds interventie-kunstenaar die hoofdzakelijk werkt met strijkkralen. Als groot liefhebber en verzamelaar van videogames, koestert hij een enorme bewondering voor hoeveel de ontwerpers van oude spellen met beperkte middelen konden uitdrukken. Ze hadden immers slechts enkele pixels tot hun beschikking voor objecten en karakters, maar creëerden daar wel hele werelden mee.

Pappas Pärlor

Vanuit die liefde besloot Karlgren ooit om met zijn dochter alle sprites (individuele onderdelen uit een videogame) van de allereerste deel uit de Zelda reeks van Nintendo in strijkkralen na te maken. Ze waren er een heel seizoen mee bezig, waarna zijn dochter het wel best vond. Karlgren zelf kreeg echter een enorm ontspannen gevoel bij het leggen van de kralen, en gaat er tot op de dag van vandaag mee door. Na een tijd besloot hij zijn fysieke pixelwerken ook in het straatbeeld achter te gaan laten. Daar gaan de veelal door videogames geïnspireerde installaties op een speelse en verrassende manier interactie met hun omgeving aan.

Jaap

Vanwege de internationale gasten vinden de gesprekken in deze serie van onze podcast in het Engels plaats. Tijdens de maand november kun je elke donderdag drie weken lang een nieuwe aflevering checken via onder meer Pocket Casts, Stitcher, Apple Podcasts en Spotify. Abonneer je nu via je favoriete podcast app en mis niks!

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 4 november 2021